Ενοχλεί την Άγκυρα η “Natura 2000”: Η Ευρώπη στηρίζει την Ελλάδα, διαμαρτύρεται ο Ακσόι




Με νέες προκλητικές δηλώσεις, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι επεχείρησε να απαντήσει με νομικές ακροβασίες, στον Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο για το περιβαλλοντικό πρόγραμμα της ΕΕ “Natura 2000 που περιλαμβάνει υπό την Ελλάδα όλες τις νησίδες και τις βραχονησίδες που ετσιθελικά αμφισβητεί η Άγκυρα.

Συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Της Δημοκρατίας είχε πει
“Αποδεικνύουν ότι οι περιοχές αυτές -συμπεριλαμβανομένων των κάθε είδους νησίδων και βραχονησίδων, δίχως να έχει οιαδήποτε νομική σημασία το ποια είναι η έκτασή τους και, a fortiori, το αν κατοικούνται ή όχι -βρίσκονται εντός των συνόρων της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά συνέπεια, οι κάθε μορφής «διεκδικήσεις», που κατά καιρούς και κατά το δοκούν εγείρει η Τουρκία, είναι αβάσιμες και αυθαίρετες”

Στην απάντηση του ο Χαμί Ακσόι ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα έχει καταχραστεί περιβαλλοντικά προγράμματα της ΕΕ, ειδικά στο «Natura 2000», στο πλαίσιο των προβλημάτων του Αιγαίου για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Με αυτό το σκεπτικό” συνέχισε ο εκπρόσωπος, “το Υπουργείο μας έκανε δήλωση στις 31 Μαρτίου 2018, και εξήγησε την άποψη της Άγκυρας για το θέμα στην αντιπροσωπεία της ΕΕ κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας”.
Ο κύριος Ακσόι υποστήριξε ότι δεν έχει νομική το δίκτυο Natura 2000 στις συνοριακές διαφορές και αναφερόμενος στις δηλώσεις του κυρίου Παυλόπουλου τις χαρακτήρισε ως απόδειξη ότι η Ελλάδα έχει εκμεταλλευτεί πολιτικά περιβαλλοντικά προγράμματα της ΕΕ.

“Η χώρα μας δεν θα δεχτεί πλέον τετελεσμένες καταστάσεις που η Ελλάδα είναι πιθανό να έχει στους αμφιλεγόμενους γεωγραφικούς σχηματισμούς του Αιγαίου, όπως συμβαίνει σήμερα”, ισχυρίστηκε ο Ακσόι.

Τέλος “προειδοποίησε” την Ευρωπαϊκή Ένωση να μην “συμβάλει στην πολιτική εκμετάλλευση της Ελλάδας των προβλημάτων του Αιγαίου.

Πηγή: Ηurriyet

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: