Εμπορικό πόλεμο στην Κίνα κήρυξε ο Τραμπ: Απειλεί να επιβάλλει νέους δασμούς 10%




Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε τη Δευτέρα να επιβάλλει νέους δασμούς ύψους 10% σε προϊόντα που εισάγονται στις >ΗΠΑ από την Κίνα, συνολικής αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κλιμακώνοντας τον εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο.

Σε ανακοίνωσή του, ο Τραμπ γνωστοποίησε ότι ζήτησε από τον εκπρόσωπο της αμερικανικής κυβέρνησης για το διεθνές εμπόριο (USTR) να καταρτίσει κατάλογο των κινεζικών προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν οι νέοι δασμοί. Πρόσθεσε ότι η κίνηση αυτή θα γίνει σε αντίποινα για την απόφαση της Κίνας να επιβάλλει δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 50 δισεκ. δολαρίων.

«Αφού ολοκληρωθεί η νομική διαδικασία, αυτοί οι δασμοί θα τεθούν σε εφαρμογή εάν η Κίνα αρνηθεί να αλλάξει τις πρακτικές της, κι επίσης εάν επιμείνει να προχωρήσει στην εφαρμογή των νέων δασμών που ανακοίνωσε πρόσφατα», συνέχισε ο Τραμπ.

Οι δασμοί θα επιβληθούν «για να ενθαρρυνθεί η Κίνα να αλλάξει τις άδικες πρακτικές της και να ανοίξει την αγορά της στα αμερικανικά προϊόντα», επέμεινε ο αμερικανός πρόεδρος σε μια ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του.

Το Πεκίνο θα «αντιδράσει σθεναρά» εάν οι ΗΠΑ επιβάλλουν νέους δασμούς

Η Κίνα θα αντιδράσει λαμβάνοντας «ποιοτικά» και «ποσοτικά» ανάλογα μέτρα εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ δημοσιεύσει νέο κατάλογο κινεζικών προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν δασμοί, διεμήνυσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

Το υπουργείο επέμεινε σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του πως θα λάβει μέτρα και θα «ανταποδώσει σθεναρά» τυχόν νέους δασμούς.

«Εάν οι ΗΠΑ χάσουν την κοινή λογική και δημοσιοποιήσουν έναν κατάλογο (νέων προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν δασμοί), η Κίνα θα έχει την υποχρέωση να υιοθετήσει έναν συνδυασμό ποσοτικών και ποιοτικών μέτρων σε αντίποινα», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας. Το Πεκίνο αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο σε ένα δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου στο οποίο ο Τραμπ απελεί να επιβάλλει νέους δασμούς 10% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εισάγει η χώρα του.

Ο Τραμπ έκανε λόγο για ένα μέτρο αντίποινων στην απόφαση της Κίνας να αυξήσει τους δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 50 δισεκ. ευρώ που εισάγει.

19/06/2018 03:13
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Ουάσινγκτον, United States, Πεκίνο, China

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: