Έλληνες, Αιγύπτιοι και Κύπριοι ασκήθηκαν στη “Μέδουσα” σε σενάρια παρενοχλήσεων εντός ΑΟΖ




Ρεπορτάζ: Hellas Journal

Την ώρα που πηγές από την Αίγυπτο λένε ότι εντός της ΑΟΖ τους, έχει ανακαλυφθεί ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που θα καταστήσει την χώρα αυτάρκη και θα μπορεί να διαθέσει και προς τη Δύση φυσικό αέριο και την Κύπρο να έχει προχωρήσει σε σημαντικά ενεργειακά βήματα, η Ελλάδα έχει σχεδιάσει με τη σειρά της, τον δικό της γεωστρατηγικό ρόλο που θέλει να παίξει στην περιοχή με στόχο τις διευρυμένες συμμαχίες που θ’ αποτελούν το τείχος στις πιθανές προσπάθειες γειτόνων είτε να παρεμποδίσουν είτε να χαλάσουν τα ελληνικά σχέδια.

Στελέχη από το Ελληνικό πεντάγωνο σημειώνουν τη σημασία και την αξία της τριμερούς άσκησης εντός της Αιγυπτιακής ΑΟΖ η οποία είχε ως βάση πολλά ναυτικά σενάρια που αφορούν προστασία πλωτών γεωτρύπανων, ναυτικούς αποκλεισμούς περιοχών, νηοψίες κτλ.
Στόχος των σύμμαχων χωρών της Ελλάδας είναι η περιφερειακή ασφάλεια η οποία στους επιχειρησιακούς χάρτες του Πολεμικού Ναυτικού μεταφράζεται ως θαλάσσια και ενεργειακή ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Να το κάνουμε όπως οι Έλληνες»

Την ώρα που πέφτει η αυλαία της «Μέδουσας 6» στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ, παρατηρούμε πως στο πλοίο διοίκησης της άσκησης ήταν και στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας μας ως παρατηρητές- αξιολογητές κι αυτοί οι Αξιωματικοί ήταν στελέχη της Διεύθυνσης Επιχειρησιακής εκπαίδευσης του ΠΝ, άνθρωποι που έδωσαν σε πολλές περιπτώσεις τα φώτα τους σε συναδέλφους τους από την Αίγυπτο οι οποίοι μάλιστα κάλεσαν τους «καθηγητές τους» λέγοντας ελάτε να μας δείξετε πως τα κάνετε εσείς αυτά στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, το Πολεμικό Ναυτικό της Αιγύπτου εδώ και τουλάχιστον ένα εξάμηνο ζήτησε την Ελληνική ναυτική παράδοση και τεχνογνωσία να τη μεταφέρει και στις τάξεις του. Η Ελλάδα δέχτηκε αυτό το αίτημα και τα επιχειρησιακά “μαθήματα” προχωρούν στην χώρα των πυραμίδων για να τους δώσουμε πολύτιμα στοιχεία ναυτοσύνης.

Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού σχολίαζαν με νόημα πως «όταν ένα Πολεμικό Ναυτικό όπως της Αιγύπτου σου ανοίγει τα χαρτιά του και σε βάζει στο σπίτι του, πάει να πει ότι σου έχει απόλυτη εμπιστοσύνη και ταυτόχρονα αναγνωρίζει στον απόλυτο βαθμό πως οι γνώσεις και οι εμπειρίες που έχεις στρατηγικά είναι πολύ περισσότερες, με αποτέλεσμα να θέλει να μάθει από εσένα ότι μπορεί περισσότερο ώστε να είναι κι αυτό ικανό να σταθεί πολύ καλύτερα στις προκλήσεις του αύριο»

Η Σημασία της Ελλάδας στην Κυπριακή ΑΟΖ

Το μακρύ δόρυ της διπλωματίας, διαχρονικά έχει αποδειχτεί πως είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις και ο ρόλος που είναι ικανές να διαδραματίσουν κι απ’ ότι έχει φανεί, οι Ελληνικές Δυνάμεις διαθέτουν όλο εκείνο το προσωπικό που μπορεί να σταθεί στις όποιες προκλήσεις του ανατεθούν.

Ξανά ορμώμενοι από την άσκηση Μέδουσα αναζητήσαμε στοιχεία που αφορούν την παρουσία του Ισραηλινής κατασκευής «ΠΑΘ Αρχιπλοίαρχος Ιωαννίδης» της Κύπρου και σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η Κύπρος σταδιακά ξεκινά με τιτάνια προσπάθεια που στόχο έχει τον σοβαρό έλεγχο της περιοχής.

Σ’ αυτό το κομμάτι ενεργό ρόλο παίζει το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και οι Αξιωματικοί που και εκεί δίνουν τα φώτα τους μιας και η επιχειρησιακή ναυτική εκπαίδευση των Κυπρίων, είναι ένα ακόμα μεγάλο στοίχημα της χώρας μας να δώσει όλα εκείνα τα προσόντα που χρειάζονται στη Μεγαλόνησο για να καταφέρουν σταδιακά να εξελιχθούν σε μια δυνατή ναυτική δύναμη.
Το πρώτο σοβαρό βήμα γίνεται με ταυτόχρονους πλώες Ελληνικών πολεμικών πλοίων που συμμετέχουν στη Unifil και Κυπριακών πλοίων.

Φυσικά και κακά τα ψέματα, η Κύπρος θα χρειαστεί κι άλλα πλοία στον στόλο της και κυρίως ταχέα σκάφη που θα είναι άρτια εξοπλισμένα ώστε να αποτελεί μια ουσιαστική δύναμη αποτροπής στην θάλασσα.
Επιπλέον πριν σχεδόν ένα δεκαήμερο είχαμε τη συνεκπαίδευση του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού και συγκεκριμένα της φρεγάτας Έλλη με το παράκτιο περιπολικό της Κύπρου «Γεωργίου» που περιελάμβανε την εκτέλεση τεχνικών αντικειμένων και την εξάσκηση στις διαδικασίες αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών καθώς επίσης και αποτροπής εισόδου παρείσακτης μονάδας εντός χωρικών υδάτων.

Αμέσως μετά η Ελληνική φρεγάτα «Ναβαρίνον» πήρε μέρος σε άσκηση έρευνας και διάσωσης που σενάριο ήταν το ναυτικό ατύχημα στην ανοιχτή θάλασσα σε πλοία και πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τον όλο συντονισμό είχε ο θάλαμος επιχειρήσεων της Λάρνακας σε αγαστή συνεργασία με το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.
Όλες αυτές οι δραστηριότητες δείχνουν σαφώς πως και η Ελλάδα έχει μπει στο γεωστρατηγικό παιχνίδι της ευρύτερης περιοχής στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ κυρίως στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού δεν θέλουν να κρύψουν τις προσδοκίες για το αύριο της χώρας μας στο επίπεδο της ενεργειακής ανάπτυξης, όσο κι αν θέλουν οι γείτονές την ανάλωση μας μονάχα εντός του Αιγαίου.

Ελλάδα και Αίγυπτος αποτελούν τον κορμό του άξονα σταθερότητας, δήλωσε ο Πάνος Καμμένος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: