Εκπνέει η διορία του ΔΝΤ για συμμετοχή στο Ελληνικό Πρόγραμμα: Η Λαγκάρντ στη Μέρκελ




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Η επίσημη έξοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από την Ελλάδα, φαίνεται ότι είναι ένα γεγονός καθώς δεν υπάρχει πια αρκετός χρόνος για τις απαραίτητες εσωτερικές διαδικασίες, ώστε να εγκριθεί η χρηματοδοτική συμμετοχή του.

 Έτσι, ο καθένας αντιλαμβάνεται πως δεν θα ενεργοποιηθεί η επί της αρχής συμμετοχή του Ταμείου στο Ελληνικό Πρόγραμμα, αλλά θα συνεχίσει ως τεχνικός σύμβουλος στο ευρωπαϊκό Πρόγραμμα, που τερματίζεται στις 20 Αυγούστου.

  • Με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει κανένας στην Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο που πιστεύει ότι το Ταμείο θα λάβει μέρος στο Πρόγραμμα της Ελλάδας και μάλιστα χρηματοδοτικά, αν και θα ήθελε να έχει περισσότερη ισχύ η προσπάθεια του για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Σήμερα, η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα συναντηθεί με την Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. Θα είναι η δεύτερη συνάντηση τους μέσα σε λίγες μέρες, αφού βρέθηκαν μαζί στη σύνοδο των G7 στο Λα Μαλμπέ του Καναδά. Μαζί τους θα βρεθούν και οι επικεφαλής του ΟΟΣΑ, της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Η DW μετέδωσε ότι “μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο ότι η καγκελάριος και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ θα συζητήσουν το απόγευμα της Δευτέρας (17:00 τοπική ώρα) για μια ακόμα φορά την ανοιχτή οικονομική συμμετοχή του Ταμείου με 1,6 δις ευρώ στο τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής”.

Πάντως, όσο και να ακούγεται παράξενο, ειδικά στους εχθρούς του ΔΝΤ, η ενεργοποίηση του Προγράμματος θα ενίσχυε τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την ελάφρυνση του χρέους, την οποία δυστυχώς απορρίπτουν με περίεργη επιμονή οι Ευρωπαίοι και ειδικά η Γερμανία.

Αξιωματούχος που έχει γνώση των συζητήσεων, μας έλεγε ότι το μαρτύριο της Ελλάδας θα συνεχιστεί μέχρι την τελευταία ημέρα της ελληνικής εξόδου από τα Μνημόνια, και ενώ οι Γερμανοί φέρονται ανταγωνιστικά και στο ΔΝΤ.

Το Ταμείο θα εξετάσει τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας υπό το πρίσμα του άρθρου 4 και στο πλαίσιο αυτό θα διεξαχθεί και η ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, που δεν αναμένεται να είναι αρνητική.

Προκάλεσε εντύπωση ότι το ΔΝΤ διέψευσε τους Ευρωπαίους, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι θα υπάρξει  κοινή ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους. Είναι μία νέα τακτική των δανειστών, «να μην αφήνουν τίποτα να πέφτει χάμω»…

Οι αξιωματούχοι του Ταμείου εξηγούν ότι ο Διεθνής Οργανισμός παραμένει στο τραπέζι και έχει την υπομονή να συζητά, διότι προσπαθεί να επιτύχει τη μεγαλύτερη δυνατή ελάφρυνση του χρέους. Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να διορθώσει το λάθος του 2010, όταν ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας δεν ζήτησε την αναδιάρθρωση και το Ταμείο υποχώρησε μπροστά στην Καγκελάριο Μέρκελ και τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Τρισέ.

Σε αυτή τη φάση, το ΔΝΤ:

  • Αποφεύγει να προκαλεί ρήξεις και εντάσεις με τους Ευρωπαίους για να κερδίσει την ελάφρυνση.
  • Δεν επιθυμεί με τίποτα να στείλει λάθος μήνυμα στις αγορές.
  • Παραμένει πιστό αυτή τη φορά στις θέσεις του χωρίς να κάνει παραχωρήσεις και υποχωρήσεις στους Ευρωπαίους.
  • Διασφαλίζει την αξιοπιστία του η οποία θα δεχόταν μεγάλο πλήγμα αν διέψευδε τον ίδιο του τον εαυτό συμμετέχοντας τελικά χωρίς να πάρει όσα ήθελε για το χρέος.

Με ανοιχτά πολλαπλά μέτωπα σε άλλες χώρες, η απόφαση του Ταμείου είναι ότι θα κλείσει αυτό της Ελλάδας. Η χώρα μας βρίσκεται στο ένατο έτος Μνημονίων και αναμένεται αυτή η τραγική περίοδος για την οικονομία να κλείσει φέτος, στις 20 Αυγούστου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: