Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εκλογική διαδικασία στην Τουρκία, όπου σχεδόν 60 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες για τις ταυτόχρονες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές.

Οι πρωταγωνιστές των εκλογών προσέρχονται στις κάλπες στέλνοντας τα δικά τους μηνύματα για την επόμενη ημέρα στην Τουρκία.
Πρώτος ψήφισε ο μεγάλος αντίπαλος του Ερντογάν, Μουχαρέμ Ιντζέ, ο οποίος αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα δήλωσε: «Ας γίνει το καλύτερο για τον λαό και τη χώρα».

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, ψήφισε στις 13:00 σε ένα σχολείο στο Σκούταρι της ανατολικής πλευράς της Πόλης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, ενώ ήδη είχαν ψηφίσει και τον περίμεναν ο γαμπρός του (υπουργός Ενέργειας) και η κόρη του. Ο Ερντογάν δήλωσε πως οι εκλογές αυτές οδηγούν τη χώρα σε ένα προεδρικό σύστημα που θα την ανεβάσει σε επίπεδο πολιτισμού.

Ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στο οποί ανήκει ο Ιντζέ, ψήφισε στην Άγκυρα και στις δηλώσεις του άφησε να εννοηθεί πως υπάρχουν προβλήματα σε ορισμένες περιοχές με τις κάλπες. Μάλιστα κάλεσε τους υπαλλήλους που είναι υπεύθυνοι στα εκλογικά τμήματα να κάνουν σωστά τη δουλειά τους υπογραμμίζοντας: «Δεν είστε υπάλληλοι κανενός κόμματος».

Από την άλλη πλευρά ο μέχρι σήμερα πρωθυπουργός της χώρας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος ψήφισε στη Σμύρνη, δήλωσε πως οι εκλογές διεξάγονται σε γιορτινό και δημοκρατικό κλίμα, προφανώς κάνοντας πως ξέχασε ότι η αστυνομία του καθεστώτος έκανε μέχρι και χθες συλλήψεις γκιουλενιστών.

Ο «γκρίζος λύκος» και σύμμαχος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ψήφισε στην Άγκυρα και δήλωσε πως από την επόμενη μέρα ξεκινά μια νέα περίοδος για την Τουρκία.

Οι εκλογές αυτές αποτελούν το μεγαλύτερο στοίχημα της πολιτικής καριέρας του Ερντογάν, ο οποίος επιχειρεί να δημιουργήσει ένα προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης, το οποίο θα του παρέχει υπερεξουσίες.

Από την άλλη πλευρά οι αντίπαλοί του εστιάζουν στο ενδεχόμενο η Τουρκία να μετατραπεί σε ένα κράτος που θα κυβερνάται απολυταρχικά. «Αν βγει ο Ερντογάν τα τηλέφωνά σας θα εξακολουθήσουν να παρακολουθούνται», είπε χαρακτηριστικά ο Μουχαρέμ Ιντζέ ενώπιον εκατομμυρίων οπαδών του στην Άγκυρα.

«Κλειδί» για τις εξελίξεις είναι το αποψινό αποτέλεσμα για την τουρκική Εθνοσυνέλευση καθώς εάν το AKP δεν καταφέρει να έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία, ακόμα κι αν ο Ερντογάν κερδίσει από τον πρώτο γύρο, οι αλλαγές που επιθυμεί ο «σουλτάνος» δεν θα μπορούν να υλοποιηθούν.

Εφιαλτικότερο για τον Ερντογάν είναι το σενάριο της απώλειας της απαιτούμενης πλειοψηφίας στη Βουλή και ενός δεύτερου γύρου στις προεδρικές εκλογές, όπου εκεί οι ψηφοφόροι όλων των κομμάτων θα συσπειρωθούν κατά πάσα πιθανότητα γύρω από τον Ιντζέ.

Η μοιραία μέρα του Ταγίπ; Η Τουρκία από σήμερα μπορεί να εισέλθει σε παρατεταμένη κρίση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: