Εκλογές α λά Τούρκα: Ο πολυνίκης Ερντογάν και οι loosers αντίπαλοι, όπως τους βλέπει το TRT




Να γνωρίσει στο αναγνωστικό του κοινό και στο εξωτερικό τους έξι υποψηφίους προέδρους της Τουρκίας, επιχειρεί το κρατικό τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT, ωστόσο όπως διαπιστώνει κανείς του… ξέφυγαν μερικές λέξεις παραπάνω για τον νυν Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εδώ και αρκετό καιρό τόσο το κρατικό κανάλι της Τουρκίας όσο και πολλά ιδιωτικά δίκτυα που άλλαξαν χέρια το τελευταίο διάστημα δέχονται σκληρή κριτική για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τους αντιπάλους του Ερντογάν, τον χώρο και τον χρόνο που τους διαθέτουν.

Ωστόσο όπως φαίνεται αυτό δεν πτοεί τους συντάκτες των κειμένων για τους υποψήφιους που ανταγωνίζονται στις τουρκικές προεδρικές εκλογές της 24ης Ιουνίου 2018.

Με μια γρήγορη ματιά μπορεί κανείς να διαπιστώσει πως το κείμενο για τον «σουλτάνο» έχει υπερδιπλάσια έκταση από οποιουδήποτε άλλου υποψηφίου, εάν όμως μετρήσει κάποιος και τις λέξεις τότε η διαφορά είναι ακόμα πιο εμφανής.
Το κείμενο για τον Ερντογάν έχει 1.184 λέξεις, για την Μεράλ Ακτσενέρ 518, για τον βασικότερο αντίπαλο του Ερντογάν, τον Μουχαρέμ Ιντζέ, 142 λέξεις, για τον «τρομοκράτη» Ντεμιρτάς 435, για τον Τεμέλ Καραμολάογλου 207 και για τον Μαοϊστή Ντογού Περιντσέκ 234.

Ερντογάν…ο αήττητος

Το «λιβάνισμα» του Ερντογάν ξεκινάει με την επισήμανση πως είναι ανίκητος σε εκλογικές διαδικασίες και ευτυχώς που δεν αναφέρεται και σε ενδεχόμενες υποψηφιότητές του σε σχολικά συμβούλια, εάν υπάρχει κάτι τέτοιο στην Τουρκία.
Υπογραμμίζεται πως είναι ο μακροβιότερος ηγέτης της σύγχρονης Τουρκίας και σαν να επρόκειτο για ποδοσφαιρικό σύλλογο αναφέρεται πως είναι πολυνίκης με «τρόπαια» πέντε νίκες σε γενικές εκλογές, τρεις σε τοπικές, τρεις σε δημοψηφίσματα και μια σε προεδρικές εκλογές.

Από το κείμενο δεν λείπει το όνομα του μέντορα του Ερντογάν, Νετσμεντίν Ερμπακάν, αλλά και η φυλάκισή του όταν ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης. Στα επιτεύγματα του Ερντογάν αναφέρονται οι αλλαγές στο Σύνταγμα, η αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος, ενώ σημειώνεται ότι για πολλούς θεωρείται ο ιδρυτής της «νέας Τουρκίας».

Φυσικά δεν μπορεί να παραλείψει κανείς τις αναφορές στο πραξικόπημα αλλά και την ιδιαίτερη αναφορά στη βοήθεια του Εθνικιστικού Κόμματος MHP, του «γκρίζου λύκου» Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Μεράλ Ακστενέρ, η… λύκαινα

Όταν όμως έρχεται η σειρά των αντιπάλων, «το μελάνι τελειώνει» και οι λέξεις περιορίζονται στα απαραίτητα αρνητικά σχόλια. Για την Μεράλ Ακτσενέρ, που αναφέρεται δεύτερη αν και δεν είναι η βασική αντίπαλος στις 518 λέξεις που τις αφιερώνει το TRT οι συντάκτες προλαβαίνουν να την παρουσιάσουν ως μια πολιτικό που «προδίδει» τα κόμματα επειδή έχει αρχηγικές τάσεις. Φυσικά της δημιουργούν το προφίλ του looser τονίζοντας ότι έχασε την εκλογική αναμέτρηση το 2004 για να εκλεγεί δήμαρχος, την έδιωξαν από το MHP επειδή ζήτησε συνέδριο κατά του Μπαχτσελί, όταν άρχισε να συζητά εκείνος με τον Ερντογάν. Στα μείον της μάλλον θεωρείται το γεγονός ότι οι γονείς της είναι Βαλκάνιοι Μουσουλμάνοι που ήρθαν στην Ελλάδα από την Τουρκία.

Υπογραμμίζεται πως το παρατσούκλι της είναι “Ασένα” μια τουρκική μυθική φιγούρα που ήταν μισή άνθρωπος και μισή λύκαινα.

Μουχαρέμ Ιντζέ…ο αχάριστος

Για τον Ιντζέ τα πράγματα είναι χειρότερα. Τι να πει άλλωστε κανείς μέσα σε μόλις 142 λέξεις. Γνωστός για τους πύρινους λόγους του, λέει το TRT, που κατάφερε να γίνει δημοφιλής επειδή αντιπολιτευόταν σθεναρά τον Ερντογάν. Εμφανίζεται ως αχάριστος αφού τα έβαλε με τον πρόεδρο του κόμματός του, Κιλιτσντάρογλου, τον οποίο επιχείρησε ανεπιτυχώς να κερδίσει το 2004 και το 2008 σε εσωκομματικές εκλογές.

Σελαχατίν Ντεμιρτάς…ο τρομοκράτης

Το κείμενο για τον Ντεμιρτάς είναι μεγαλύτερο σε έκταση κι αυτό γιατί χρειάζεται αρκετός χώρος για να εξηγήσεις πόσα κόμματα μπορούν να δημιουργηθούν επειδή σε όλα το τουρκικό κράτος ανακαλύπτει σχέσεις με το PKK. Επισημαίνεται πως κρατείται για σχέσεις με την τρομοκρατία και ότι κάλεσε τους οπαδούς του σε διαδηλώσεις. Οι συντάκτες δεν ξεχνούν να υπογραμμίσουν ότι 16 ημέρες πριν τις εκλογές ξεκινάει η δίκη του.

Καραμολάογλου και Περιντσέκ… οι λοιποί “συγγενείς”

Με συνοπτικές διαδικασίες αναφέρονται οι Τεμέλ Καραμολάογλου, για τον οποίο σημειώνεται πως απέτυχε να πείσει την αντιπολίτευση να είναι κοινός υποψήφιος όλων και για αυτό κατεβαίνει μόνος του, ενώ για τον Ντογκού Περιντσέκ, υπογραμμίζεται ότι έχει καταδικαστεί σε ισόβια για την υπόθεση Εργκενεκόν, αλλά βρίσκεται εκτός φυλακής μετά από δικαστικό αίτημα για όλους τους καταδικασθέντες.

Ρεπορτάζ: HellasJournal

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: