Εκδήλωση στο Σπίτι της Κύπρου με θέμα τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού




Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 11 Ιουνίου, στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, εκδήλωση της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων «Κύπρος 74», με θέμα: «Κυπριακό σήμερα: Υπάρχει προοπτική επίλυσης και ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν;».

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Νιαζί Κιζίλγιουρεκ.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων «Κύπρος 74» Λοΐζος Λοΐζος είπε ότι το δίλημμα αναφορικά με το Κυπριακό σήμερα είναι ανάμεσα σε έναν εφικτό και έντιμο συμβιβασμό και στη διχοτόμηση.

«Η Ένωση Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας στρατεύεται μαζί με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου που αγωνίζονται για εφικτή και δίκαιη λύση σε βραχύ ορίζοντα, στο πλαίσιο ενός έντιμου συμβιβασμού με τους σύνοικους Τουρκοκύπριους, που θα οδηγήσει σε άμεσο τερματισμό της κατοχής, στην επανένωση της διχοτομημένης πατρίδας μας, στο πλαίσιο διζωνικής δικοινοτικής Ομοσπονδίας, χωρίς στρατούς, εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα», σημείωσε ο κ. Λοΐζος.

Παράλληλα, εξέφρασε τη θέση της Ένωσης Κυπρίων Προσφύγων Ελλάδας για τη συγκρότηση και ενίσχυση του ευρύτερου δυνατού Μετώπου Λύσης τόσο στην ελληνοκυπριακή όσο και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, ως απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχούς κατάληξης.

Ο Στέφανος Στεφάνου, από την πλευρά του, σημείωσε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος, 44 χρόνια μετά την εισβολή, είναι η παγίωση της διχοτόμησης και η παρουσία της Τουρκίας στο νησί. Υπογράμμισε ότι η παγίωση της διχοτόμησης θα σήμαινε τη διεύρυνση των διεκδικήσεων της Τουρκίας στην Κύπρο, τη μεταφορά των εσωτερικών της προβλημάτων στο νησί και την πιθανή αναζήτηση εκ μέρους της ζωτικού χώρου στο νησί. Εξέφρασε την ανησυχία του ΑΚΕΛ για το γεγονός ότι αυξάνονται οι φωνές εντός Τουρκίας, αλλά και εντός της ελληνοκυπριακής κοινότητας, οι οποίες μιλούν για λύση εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών.

Υποστήριξε, επιπλέον, ότι η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού είναι υπαρκτή, υπογραμμίζοντας ότι παρά τις υφιστάμενες δυσκολίες ο ΟΗΕ δεν έχει κηρύξει οριστικό αδιέξοδο. Ο κ. Στεφάνου τόνισε, παράλληλα, ότι από το 2008 και μετά έχει επιτευχθεί μεγάλη πρόοδος στο Κυπριακό, ενώ τα σημαντικά ζητήματα που απομένουν απαιτούν πολιτική απόφαση προκειμένου να γεφυρωθούν.

Κάλεσε τους δύο ηγέτες να αναλάβουν το βάρος της πολιτικής και ιστορικής, όπως είπε, ευθύνης που τους αναλογεί και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις από το σημείο όπου έμειναν στο Κραν Μοντανά, αποδεχόμενοι το Πλαίσιο Γκουτέρες χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Κατά την ομιλία του, ο Αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Γιώργος Γεωργίου έκανε αναδρομή στην πορεία των διαπραγματεύσεων από την ανάληψη της Προεδρίας από τον Νίκο Αναστασιάδη έως σήμερα, σημειώνοντας ότι επιδίωξη της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η συμβίωση με την τουρκοκυπριακή κοινότητα σε ένα ασφαλές μέλλον για όλους.

«Είμαστε θιασώτες του διαλόγου και μιας λύσης με αλληλοσεβασμό που θα σέβεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών και την ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους της ΕΕ», σημείωσε ο κ. Γεωργίου.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι είναι ιδιαιτέρως σημαντικό ένα πιθανό δημοψήφισμα να τύχει της έγκρισης του λαού και υπογράμμισε ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί αν παραμείνουν προβλέψεις επαχθείς, όπως η διατήρηση των συνθηκών εγγυήσεων και η παραμονή ξένων στρατευμάτων ή το μονομερές δικαίωμα επέμβασης της Τουρκίας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η διχοτόμηση ή η διατήρηση του status quo είναι μια «θανάσιμη επιλογή», υποστηρίζοντας ότι πατριωτισμός είναι να βρεις λύση στο πρόβλημα και όχι προβλήματα σε μια πιθανή λύση. «Ο ΔΗΣΥ είναι αφοσιωμένος σε αυτή την επιλογή γιατί είναι μια πατριωτική δύναμη», κατέληξε.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κύπρου Νιαζί Κιζίλγιουρεκ υποστήριξε ότι η ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού αποτελεί μονόδρομο για τις δύο κοινότητες. Χαρακτήρισε θέμα επιβίωσης για την τουρκοκυπριακή κοινότητα τη λύση, σημειώνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι διατηρούν μια καθαρή τουρκοκυπριακή ταυτότητα και συνείδηση συνδεδεμένη με το έδαφος και το κράτος της Κύπρου.

Υπογράμμισε ότι κάθε μέρα που περνά χωρίς να λύνεται το Κυπριακό εδραιώνεται η οικονομική, κοινωνική και στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας, ενώ παράλληλα εξέφρασε την εκτίμηση ότι και στις δύο κοινότητες αναπτύσσονται συμφέροντα που επιθυμούν τη διατήρηση και την παγίωση του status quo.

Ο κ. Κιζιλγιουρέκ σημείωσε ότι η ελληνοκυπριακή κοινότητα πρέπει να αντιληφθεί ότι αν χαθεί η τουρκοκυπριακή κοινότητα κινδυνεύει και η ίδια, υποστηρίζοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα κυβερνήσουν μαζί με τους Τουρκοκύπριους και αν είναι έτοιμοι να μοιραστούν την εξουσία με την άλλη κοινότητα.

«Αν δεν υπάρξει ομοσπονδιακή Κύπρος δεν θα υπάρξει προσάρτηση, αλλά η Τουρκία θα είναι με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο μέσα στην Κύπρο», σημείωσε και κάλεσε τις πολιτικές ηγεσίες να προχωρήσουν στην επίλυση του Κυπριακού, γεγονός που, όπως είπε, θα αλλάξει την ιστορία όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας και της Τουρκίας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για ένα τρίγωνο συμβίωσης και κοινού χώρου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα Κυριάκου Κενεβέζου, ενώ παρέστησαν και εκπρόσωποι ελληνικών φορέων και κομμάτων. Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

ΚΥΠΕ/Αδάμος Ζαχαριάδης
Ελλάδα/Αθήνα 12/06/2018 15:30

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: