Εγκαίνια αγωγού TANAP: Το φυσικό αέριο θα φτάσει στην Ευρώπη τον Ιούνιο του 2019, λέει ο Ερντογάν




Τον Ιούνιο του 2019 θα φτάσει το πρώτο φυσικό αέριο με τον αγωγό ΤΑΝΑΡ στα σύνορα με την Ελλάδα, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, κατά τα εγκαίνια του αγωγού ΤΑΝΑΡ που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν στην Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη. Έγινε ένα βήμα στο όραμα της Τουρκίας να μετατραπεί σε ενεργειακό κέντρο της περιοχής, είπε.

Τα εγκαίνια τέλεσαν ο Τούρκος Πρόεδρος μαζί με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλιγέβ και τον Πρόεδρο της Γεωργίας Γκιόργκι Μαργκβελάσβιλι και συμμετείχαν επίσης ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι για πρώτη φορά το φυσικό αέριο της Κασπίας Θάλασσας θα φτάσει στην Ευρώπη και στόχος είναι να φτάσει τον Ιούνιο του 2019 στα σύνορα με την Ελλάδα, λέγοντας πως ο αγωγός ΤΑΝΑΡ είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος στην Τουρκία, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Θα απασχολήσει 10 χιλιάδες άτομα. Πρόσθεσε ότι με τον ΤΑΝΑΡ η Τουρκία έφτασε στο σημείο να παίζει ένα κρίσιμο ρόλο στο κάθε επίπεδο της αξιόλογης αλυσίδας. “Κάναμε ακόμα ένα βήμα στο όραμα της χώρας μας να γίνει ενεργειακό κέντρο της περιοχής”, ανέφερε.

Από την Κασπία Θάλασσα στην Ευρώπη
————-
Ο αγωγός φυσικού αερίου θα ξεκινήσει από τα σύνορα Τουρκίας – Γεωργίας και θα περάσει από 20 πόλεις, καταλήγοντας στα Ύψαλα της Αδριανούπολη, στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα. Από εκεί θα ενωθεί με τον αγωγό ΤΑΡ, ο οποίος θα μεταφέρει το φυσικό αέριο στην Ευρώπη. Θα μπορεί να μεταφέρει 16 δις κυβικά μέτρα φυσικό αέριο, τα έξι για την Τουρκία και τα 10 για την Ευρώπη. Με τη λειτουργία του θα μειωθεί η εξάρτηση της Τουρκίας αλλά και της Ευρώπης από το φυσικό αέριο της Ρωσίας. Έχει μήκος 1850 χιλιόμετρα και θα καλύπτει το 12% της Τουρκίας.

Κατά την τελευτή μίλησε και ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν ο οποίος είπε ότι η Τουρκία ως αποτέλεσμα των δραστηριοτήτων Ερντογάν μετατράπηκε σε μια μεγάλη δύναμη παγκόσμιας εμβέλειας. “Η δύναμη της Τουρκίας είναι και δική μας δύναμη. Η δική μας δύναμη είναι η ενότητά μας. Το ΤΑΝΑΡ είναι νίκη της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν. Σήμερα εμείς γράφουμε μαζί την ιστορία της ενέργειας του 21ου αιώνα. Αυτή η ιστορία είναι ιστορία σταθερότητας”, ανέφερε.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ καλωσόρισε όλους όσοι συμμετείχαν στα εγκαίνια του ΤΑΝΑΡ, το οποίο είναι ο δρόμος του μεταξιού της ενέργειας και αποτελεί το νέο σύμβολο της αδελφοσύνης Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν, όπως είπε.

Ακιντζί: Οι πηγές Αν. Μεσογείου να συμβάλουν στην ειρήνη
——
Στη δική του ομιλία ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν αναφέρθηκε στην αδελφοσύνη μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν. “Εγώ λέω, έχετε ακόμη ένα αδελφό, την ‘τδβκ’. Αυτός ο αδελφός σας, όταν υπάρχει μια πίκρα στην Τουρκία και στο Αζερμπαϊτζάν το αισθάνεται. Όταν υπάρχει χαρά, αισθάνεται ενθουσιασμό”, ανέφερε.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι η μεταφορά των φυσικών πηγών της Κασπίας Θάλασσας με την πιο κατάλληλη διαδρομή στην αγορά της Τουρκίας και της Ευρώπης θα δημιουργήσει οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή και περιβάλλον ασφάλειας. “Είναι λογικό να αξιοποιηθούν οι πηγές της Ανατολικής Μεσογείου με τρόπο που θα συμβάλουν στη συνεργασία και ειρήνη της περιοχής. Η ενοποίηση των πηγών της Ανατολικής Μεσογείου και η μεταφοράς τους στην Ευρώπη δια της πιο φτηνής και πιο σύντομης διαδρομής, που είναι η Τουρκία, δημιουργώντας ένα δίκτυο συνεργασίας, θα συμβάλει στην ειρήνη και σταθερότητα της περιοχής. Με το πνεύμα της οικονομικής συνεργασίας που έφερε το ΤΑΝΑΡ, ευχή μας είναι να εμπνεύσει όλους”, ανέφερε.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου
ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη
12/06/2018 19:27

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: