«Είναι σημαντικό ότι μίλησαν, ότι υπάρχει μία συμφωνία, ένας διάλογος. Υπάρχει ανάγκη για δίκαιη κατανομή του βάρους σχετικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό όπως επίσης κι αλληλεγγύη αλλά κι επιμερισμός της ευθύνης. Δεν είναι μόνο ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά κι όλης της Ευρώπης», τόνισε η επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Ακόμη, κληθείσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ στην συνέντευξη που παραχώρησε, να σχολιάσει το γεγονός ότι κάποιες χώρες αρνούνται να δεχτούν πρόσφυγες σημείωσε: «Είναι κάτι το οποίο θεωρώ απαράδεκτο. Δεν συμβαδίζει με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ως επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δεν πρόκειται να χαιρετίσω κάτι τέτοιο. Αντιθέτως αυτό που σκοπεύω να κάνω είναι να μιλήσω με τις χώρες που έχουν τέτοιου είδους θέση σχετικά με το προσφυγικό». Παράλληλα σημείωσε ότι «ο αριθμός των προσφύγων μειώνεται» και πως «είναι διαχειρίσιμος εάν όλοι ενώσουμε τις δυνάμεις μας και προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το σοβαρό ζήτημα». «Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν εμπόδια και προβλήματα ωστόσο νομίζω ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να δράσει και χρειάζεται να δράσει όσο πιο γρήγορα μπορεί», τόνισε.

Η κ. Μιγιάτοβιτς, η οποία πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα τις τελευταίες μέρες, παραχώρησε σήμερα συνέντευξη Τύπου αναλύοντας τα συμπεράσματά της για τον τρόπο που έχει διαχειριστεί η χώρα το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα.

Υπογράμμισε ότι «ο ανθρωπισμός κι η φιλοξενία που επέδειξαν οι Έλληνες κι ελληνικές αρχές γύρω από το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα τα τελευταία χρόνια είναι αξιοθαύμαστα», ωστόσο προσέθεσε πως «παρά τις προσπάθειες αυτές, η κατάσταση παραμένει ανησυχητική και χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά ώστε να προστατευθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα εκείνων που έχουν αναγκαστεί να φύγουν από τη χώρα τους».

Τόνισε ότι «είναι η στιγμή όλα τα κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να ενώσουν τις θεμελιώδεις αξίες τους και να αντιμετωπίσουν αυτό το ζήτημα στο πνεύμα της συλλογικής ευθύνης και αλληλεγγύης», ενώ απευθυνόμενη στις ελληνικές αρχές είπε ότι απαιτείται να αναλάβουν δράσεις για τη βελτίωση των συνθηκών υποδοχής των προσφύγων και των μεταναστών, ειδικότερα στα camps.

Παράλληλα η κ. Μιγιάτοβιτς εκτίμησε ότι ο περιορισμός μετακίνησης των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου προς την ενδοχώρα θέτει τα νησιά και τον πληθυσμό τους σε μεγάλη πίεση. «Ανησυχώ για τις συνθήκες διαβίωσης στο ΚΥΤ της Μόριας, το οποίο φιλοξενεί τριπλάσιο αριθμό προσφύγων από τις δυνατότητές του κι έχει επεκταθεί στη γύρω περιοχή, θέτοντας σε κίνδυνο τα ανθρώπινα δικαιώματα των κατοίκων της», δήλωσε χαρακτηριστικά. Και εξήγησε: «Ο συνδυασμός του υπερπληθυσμού, της ανασφάλειας, των κακών συνθηκών υγιεινής, οι υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι κι η αβεβαιότητα των κατοίκων σχετικά με το μέλλον τους μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα». Επιπλέον προειδοποίησε ότι «οι αυξανόμενες εντάσεις που προκαλεί αυτή η κατάσταση είναι αναπόφευκτες» και είπε πως οι ελληνικές αρχές πρέπει να προχωρήσουν σε άμεσα δράσεις, ώστε να μεταφερθούν περισσότεροι πρόσφυγες στην ενδοχώρα, ενώ τόνισε την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες εξέτασης των αιτήσεων ασύλου.

Η κ. Μιγιάτοβιτς επίσης επισήμανε την ανάγκη βελτίωσης και επιτάχυνσης των διαδικασιών αξιολόγησης της ευαλωτότητας των προσφύγων έτσι ώστε να προστατευθούν όλοι οι ευάλωτοι πληθυσμοί, συμπεριλαμβανομένων των θυμάτων της σωματεμπορίας και της σεξουαλικής ή της έμφυλης βίας, των ατόμων με αναπηρίες και με προβλήματα ψυχικής υγείας, κάτι το οποίο τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣτΕ «γίνεται όλο και πιο συχνά εξαιτίας της παρατεταμένης παραμονής σε κακές συνθήκες σε κάποιο κέντρο υποδοχής».

Ακόμη, εξέφρασε τις ανησυχίες για τις συνθήκες διαβίωσης των 3.500 ασυνόδευτων ανηλίκων που έχουν καταγραφεί. «O πρόσφατος νόμος για την αναδοχή είναι ένα θετικό βήμα και ανυπομονώ για την εφαρμογή του στην πράξη. Η άμεση μεταφορά παιδιών που δικαιούνται οικογενειακή επανένωση στην Ευρώπη θα βοηθούσε επίσης να επιλυθεί αυτή η ανησυχητική κατάσταση. Επίσης, προτείνω στις αρχές να αναπτύξουν διαφορετικά προγράμματα αποκατάστασης, όπως το πρόγραμμα ημι-ανεξάρτητης ζωής που υιοθετεί η ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση, του οποίου γνώρισα και κάποιους ωφελούμενους» ανέφερε.

Επιπλέον, η επίτροπος αναφερόμενη στα προγράμματα που υλοποιούνται από τις ΜΚΟ και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής τόνισε: «Καλωσορίζω αυτές τις πρωτοβουλίες και προτείνω στις ελληνικές αρχές και στους εταίρους τους να εντείνουν τις προσπάθειες τους να προσφέρουν γλωσσική και φωνητική εκπαίδευση, οικογενειακή επανένωση και πρόσβαση σε μακροχρόνια διαμονή και εν τέλει, απόκτηση ιθαγένειας».

Καταλήγοντας, κ. Μιγιάτοβιτς αναφέρθηκε την επίδραση των μέτρων λιτότητας στην κοινωνία και στα ανθρώπινα δικαιώματα. «Ένας αριθμός ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν επηρεαστεί δυσμενώς από αυτά τα μέτρα ειδικά στον τομέα της υγείας και της παιδείας. Οι περικοπές στον τομέα της υγείας σε συνδυασμό με τις περικοπές των μισθών και των συντάξεων των ασθενών, προκάλεσαν εμπόδια στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, σε μια εποχή που η οικονομική κρίση προκάλεσε αύξηση της ανάγκης για κάποια ιατρική περίθαλψη, ιδίως για την περίθαλψη ψυχικής υγείας. Μέσα σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο, η υιοθέτηση το 2016 της καθολικής κάλυψης της ιατρικής περίθαλψης ήταν ένα σημαντικό βήμα. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μου στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο στο Ελληνικό, όπως παρατήρησα, ένας αριθμός ασθενών δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη που έχουν ανάγκη. Ως εκ τούτου, παροτρύνω τις ελληνικές αρχές να βελτιώσουν στην πράξη την εφαρμογή αυτής της νομοθεσίας και να απομακρύνουν τα εμπόδια πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη». Επίσης κάλεσε τις ελληνικές αρχές να εντείνουν τις προσπάθειες τους για να βεβαιωθούν ότι θα υπάρχει υψηλής ποιότητας εκπαίδευση για όλους.

Βοήθεια στην Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου υποσχέθηκε η Μέρκελ για τους πρόσφυγες που θα μας στέλνει

Η Γερμανία θα στέλνει σε Ελλάδα και Ισπανία πρόσφυγες: Δέχεται επανένωση οικογενειών

29/06/2018 20:15
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ιωάννα Καρδάρα
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: