Διαμάχη στη Γερμανία για το προσφυγικό: Σε διαφορετικά μήκη κύματος Μέρκελ – Ζεεχόφερ




Δημοσίευμα της Handelsblatt αναφέρει πως ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ και η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχουν διαφορετικές απόψεις σε ό,τι αφορά την κατάρτιση σχεδίου για την μετανάστευση και σημειώνει πως η παλιά διαμάχη για την προσφυγική πολιτική ξαναχτυπά τους κόλπους της Ένωσης (CDU/CSU).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Καγκελάριος και ο κ. Ζεεχόφερ, Υπουργός Εσωτερικός και επικεφαλής του CSU (Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας), δεν συμφωνούν στο θέμα της πολιτικής ασύλου, γεγονός που αναβάλλει και την παρουσίαση ενός «Masterplan για την μετανάστευση».

Η διαμάχη επικεντρώνεται σε ένα βασικό στοιχείο της πολιτικής του CSU και αφορά στο κλείσιμο των συνόρων για τους πρόσφυγες που έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η κ. Μέρεκλ που δεν επιθυμεί μονομερή εθνική δράση.

Τόσο το CSU, όσο και η κ. Mέρκελ εμφανίζονται ανυποχώρητοι, με το CSU να δηλώνει στην εφημερίδα πως «όποιος καταγράφεται σε μια ευρωπαϊκή χώρα, θα πρέπει εκεί να έχει δικαίωμα στη διαδικασία ασύλου και να μην έρχεται στη Γερμανία».

Η Καγκελάριος γνωρίζει ότι οι αποπομπές στα σύνορα θα εκληφθούν ως προσβολή από χώρες, όπως η Ιταλία, με αποτέλεσμα η εσωτερική διαμάχη των κομμάτων της Ένωσης να έχει άμεσες συνέπειες για την ΕΕ.

Το δημοσίευμα προσθέτει πως εάν οι επαναπροωθήσεις πραγματοποιούνται στα γερμανικά σύνορα, θα αυξηθεί σημαντικά η επιβάρυνση χωρών, όπως η Ιταλία, έναντι της οποίας η Καγκελάριος θέλει να αποφύγει μια νέα πρόκληση, γνωρίζοντας πως η νέα ιταλική Κυβέρνηση ακολουθεί συγκρουσιακή πορεία στο θέμα του προσφυγικού.

Την όλη κατάσταση επιχειρεί να εκμεταλλευθεί η αντιπολίτευση, με τους Φιλελεύθερους να υπογραμμίζουν πως η διαμάχη δεν είναι μόνον μεταξύ Ζεεχόφερ και Μέρκελ, αλλά έχει μεταφερθεί εντός τους υπουργικού συμβουλίου και να συμπληρώνουν πως «το Masterplan της Ένωσης γίνεται σχέδιο καταστροφής της Ένωσης».

ΚΥΠΕ – Παντελής Βαλασόπουλος
Γερμανία/ΒΕΡΟΛΙΝΟ
12/06/2018 22:45

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: