Χωρίς τέλος οι τεμενάδες του Ακιντζί στην Τουρκία: Κατάντησε “delivery boy” του Ταγίπ




Του Κώστα Βενιζέλου

Μέχρι και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, επιστρατεύει ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας στην προεκλογική του εκστρατεία. Ο Ακιντζί λοιπόν προσκλήθηκε και δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, γι αυτό και παρέστη στην πανηγυρική τελετή των εγκαινίων του «ΤΑΝΑΡ», στο Εσκίσεχίρ της Τουρκίας.

Το γεγονός ότι ο κ. Ακιντζί συμμετείχε στην προεκλογική φολκλορική φιέστα του Ερντογάν αυτό εκ των πραγμάτων ήταν αναπόφευκτο. Κλήθηκε και έσπευσε! Έχει, όμως, σημασία και τι είπε κατά τη διάρκεια της φιέστας. Ο κατοχικός ηγέτης, λοιπόν, επανέλαβε, μεταξύ άλλων, τη ρητορική που αναπτύσσει η Άγκυρα για συνδιαχείριση του κυπριακού φυσικού αερίου.

  • Όταν στην Άγκυρα αναφέρονται σε συνδιαχείριση εννοούν να έχει μερίδιο, πρωτίστως έλεγχο, η Τουρκία στο θαλάσσιο πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αγωγός μεταφοράς αυτής της θέσης έχει καταστεί ο Μουσταφά Ακιντζί. Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο με το γνωστό «κοινό όραμα» που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Στην ομιλία του, λοιπόν, που έγινε στη σκιά του Ερντογάν, ο Ακιντζί εξαπέλυσε και απειλές. Υποστήριξε ότι τα ενεργειακά αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να αξιοποιηθούν από κοινού όπως συνέβη στην περίπτωση του «Αγωγού Φυσικού Αερίου Υπερ-Ανατολίας» (ΤΑΝΑΡ), διότι «σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει η πιθανότητα κλιμάκωσης των εντάσεων».

Δεν απέφυγε τον πειρασμό- καθώς ήταν υποχρεωμένος- να επαναλάβει ότι η πιο σύντομη και φθηνή διαδρομή που θα μπορούσε να ολοκληρωθεί πιο γρήγορα είναι η μεταφορά των ενεργειακών αυτών πόρων στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Μια διαδρομή που δεν συζητείται σήμερα από τους βασικούς παίκτες λόγω της συμπεριφοράς του Ερντογάν.

  • Κανείς δεν αναλαμβάνει το ρίσκο να επιλέξει αυτή τη διαδρομή και να καταστεί αιχμάλωτος στις τουρκικές διαθέσεις.

Ο κατοχικός ηγέτης έδειξε να απολαμβάνει την τελετή και έσπευσε να απαντήσει στα όσα ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Αλίγιεφ, ο οποίος χαρακτήρισε την Τουρκία ως αδελφή της χώρας. Ο Μουσταφά Ακιντζί του γνωστού «κοινού οράματος» και των περιπάτων στη Λήδρας, των κοινών εμφανίσεων στα θέατρα( κατεχόμενα και μη) είπε:

  • «Εγώ λέω ότι έχετε άλλη μια αδελφή χώρα και αυτή είναι η ‘’ΤΔΒΚ’’. Όταν τα αδέλφια τους στην Τουρκία και στο Αζερμπαϊτζάν έχουν πόνο στην καρδιά, τα αδέλφια σας αυτά [στην ‘’ΤΔΒΚ’’] νιώθουν [λύπη] όπως εσείς. Όταν χαίρεστε, είναι και αυτά χαρούμενα μαζί με εσάς».

Περαιτέρω σχόλια καθίστανται περιττά.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Οι εκδρομείς «έχουν πάντα δίκαιο»: Oι εκπτώσεις οδηγούν βαθμηδόν σε υποχωρήσεις στην κατοχή

Μέγα λάθος: Δεν παιανίζουν τον εθνικό ύμνο στην αμερικανική πρεσβεία της Λευκωσίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: