Χατζηδάκης από Θεσσαλονίκη: “Το λιμάνι και το αεροδρόμιο μπορούν να αναπτυχθούν”




Η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία μπορούν και αξίζουν καλύτερα στον τουρισμό λόγω των νέων δυνατοτήτων που υπάρχουν πια στο αεροδρόμιο και στο λιμάνι, τόνισε ο αντιπρόεδρος και βουλευτής της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σε εκδήλωση με θέμα «Θερμαϊκός – ΟΛΘ: Η σημασία τους για την οικονομική ζωή της Θεσσαλονίκης» που διοργάνωσε η ΝΟ.Δ.Ε. Ανατολικού Τομέα και πραγματοποιήθηκε εν πλω στο καραβάκι “Κωσταντής”.

“Το αεροδρόμιο επεκτείνεται, αλλά εκτός από αυτό έχει ιδιωτικό management, άρα μπορεί να αναβαθμιστεί και να γίνει ένα νέος αερολιμένας τύπου “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Ταυτόχρονα το λιμάνι μπορεί να κάνει τη Θεσσαλονίκη διαμετακομιστικό κέντρο σε όλα τα Βαλκάνια υπό την προϋπόθεση ότι θα προχωρήσει γρήγορα η οδική και η σιδηροδρομική σύνδεση” πρόσθεσε ο κ Χατζηδάκης .

Παράλληλα ανέφερε ότι η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει και το Εκπαιδευτικό Κέντρο των Βαλκανίων καθώς διαθέτει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το ΤΕΙ και το Διεθνές Πανεπιστήμιο . Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κάνει ένα μεγάλο λάθος με την πρόθεσή της να συγχωνεύσει το Διεθνές Πανεπιστήμιο με το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας.

“Ενώ το Διεθνές Πανεπιστήμιο μπορεί να γίνει πόλος προσέλκυσης φοιτητών από τα Βαλκάνια και από όλη την Ευρώπη με ξενόγλωσσα τμήματα, η κυβέρνηση πάει να το συγχωνεύσει και να το καταστήσει ένα πολύ μικρό τμήμα του νέου Πανεπιστημίου , που πάει να κάνει μαζί με το ΤΕΙ της Θεσσαλονίκης και της Ανατολικής Μακεδονίας. Πρέπει όλοι να τοποθετηθούμε απέναντι σε αυτό , πολύ περισσότερο εμείς από τη Νέα Δημοκρατία που θέλουμε να επιτρέψουμε σε όλη τη χώρα τα δημόσια πανεπιστήμια να κάνουν ξενόγλωσσα μαθήματα τόσο προπτυχιακά όσο και μεταπτυχιακά. Δεν γίνεται ενώ μπορούμε να έχουμε φοιτητές από τα Βαλκάνια , από την Ευρώπη από τη Μέση Ανατολή, εμείς να τους χάνουμε. Και δεν γίνεται την ώρα που η κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή δημιούργησε αυτό το Πανεπιστήμιο το οποίο έχει ξεκινήσει να λειτουργεί και που μπορεί να αναπτυχθεί, ο κ. Γαβρόγλου να θέλει να το καταστρέψει” πρόσθεσε ο κ. Χατζηδάκης .

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας , ανέφερε ότι η ΠΚΜ αναγνωρίζοντας το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ως βασικό κόμβο εξωστρέφειας συνδέει με ευρωπαϊκά κονδύλια το λιμάνι με το σιδηρόδρομο, έχει ολοκληρώσει τον κόμβο Κ16 στη Δυτική Είσοδο της Θεσσαλονίκης και περιμένει από την Εγνατία Οδό να ολοκληρώσει τη γέφυρα σύνδεσης του Κ16 , δηλαδή της Εθνικής Οδού Αθηνών Θεσσαλονίκης με το λιμάνι.

“Αυτό που χρειάζεται τώρα να γίνει στην περιοχή μας και που το στηρίζουμε ως Περιφέρεια είναι η δημιουργία ενός διαμετακομιστικού κέντρου κοντά στο λιμάνι, δυτικά της Θεσσαλονίκης . Έτσι θα μπορέσουμε να τονώσουμε τις εξαγωγές μας έτσι θα μπορέσουμε να δώσουμε μία τελείως διαφορετική ταυτότητα στην εξωστρέφεια της περιοχής μας” πρόσθεσε ο κ . Τζιτζικώστας. Όσον αφορά το ζήτημα της Θερμαϊκού ανέφερε ότι η ΠΚΜ πριν τέσσερα χρόνια ξεκίνησε πιλοτικά, μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες από την Εγνατία Οδό, την αστική θαλάσσια συγκοινωνία. Επίσης ανέφερε ότι η ΠΚΜ προχωρά στην ανάπλαση του δυτικού θαλασσίου μετώπου βάζοντας ένα τέλος στην τραγική εικόνα της περιβαλλοντικής εγκατάλειψης και δημιουργώντας άξονες περιπάτου και αναψυχής για τους πολίτες. Τέλος επισήμανε ότι τη Δευτέρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας θα παρουσιαστεί το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για όλο το παράλιο μέτωπο της Θεσσαλονίκης από το Καλοχώρι μέχρι το Αγγελοχώρι

Ο πρόεδρος του ΕΕΘ , Μιχάλης Ζορπίδης, επισήμανε ότι η συμβολή στου Θερμαϊκού στην οικονομική ζωή της πόλης και στον τουρισμό είναι πολύ μεγάλη και πρόσθεσε ότι αν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είχε αποκρατικοποιηθεί το 2006 θα υπήρχαν καλύτερα αποτελέσματα. Επίσης τόνισε την ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης του Θερμαϊκού.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΤΚΜ , Πάρις Μπίλιας, αναφερόμενος στον ΟΛΘ τόνισε ότι η πόλη έχασε 10 χρόνια οικονομικής ανάπτυξης και τώρα αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υλοποιηθούν άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση έναντι του παραχωρησιούχου και κυρίως σε ότι αφορά τις συνδέσεις του λιμανιού με το οδικό και το σιδηροδρομικό δίκτυο . Όσον αφορά τον Θερμαϊκό υπογράμμισε ότι από παλιά το ΤΕΕ είχε προτείνει την ίδρυση ενός ενιαίου φορέα διαχείρισή του κόλπου ο οποίος είναι επιβαρυμένος από τη ρύπανση . |Το γεγονός ότι πάνω από 20 φορείς εμπλέκονται με τον Θερμαϊκό καθιστά αναγκαία την ίδρυση ενός φορέα ο οποίος θα αναλάβει έναν ρόλο συντονιστικό , θα καταρτίσει τα σχέδια διαχείρισης που απαιτούνται περιβαλλοντικής κυρίως. Και επιπλέον θα μπορεί να ελέγχει και να επιβάλει και πρόστιμα σε αυτούς που ρυπαίνουν” τόνισε ο κ Μπίλιας. Τέλος αναφερόμενος στο θαλάσσιο μέτωπο είπε ότι η αξιοποίησή του θα αποτελέσει ευκαιρία να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη ένα νέο brand name και αναπτυξιακές δυνατότητες.

Τέλος ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλης Θωμόπουλος, ανέφερε ότι η ανάπτυξη του λιμανιού θα συμβάλει στο τουρισμό και περισσότερο στο σκέλος της κρουαζιέρας ενώ με την ανάπτυξη και την εκμετάλλευση του θαλάσσιου μετώπου μεσομακροπρόθεσμα η πόλη θα μπορέσει να προσελκύσει υψηλότερου οικονομικού επιπέδου τουρίστες.

09/06/2018 21:08
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: