Χαώδης η κατάσταση στα Σκόπια: Αδυνατούν να συμφωνήσουν για τη νέα ονομασία τους




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις προσπαθούν, χωρίς επιτυχία, οι Σκοπιανοί μετά την αποτυχία τους να δώσουν τελική απάντηση στο μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και των Σκοπίων, Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ, στη Νέα Υόρκη.

Με αφορμή δημοσιεύματα σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης –ανάμεσα σ’ αυτά και της ιστοσελίδας μας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μίλε Μποσνιακόφσκι δήλωσε ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές θέσεις και διαφωνίες στην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ.

Ο ίδιος τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ ενωμένη ασχολείται με την επίλυση των διαφορών, καθώς και για την ενίσχυση της αξιοπρέπειας και της ταυτότητας των πολιτών της Δημοκρατίας.

Η κατάσταση στα Σκόπια χαρακτηρίζεται χαώδης, καθώς η πολιτική ηγεσία αδυνατεί να συμφωνήσει στη νέα ονομασία “North Macedonia”. Η συμφωνία περιλαμβάνει τη χρήση της ονομασίας έναντι όλων (erga omnes), και τις αλλαγές στο σκοπιανό Σύνταγμα.

Μέχρι της στιγμής, ο κ. Ζάεφ δεν απάντησε στον κ. Νίμιτς ούτε τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

  • Σημειώνουμε ότι ο κ. Ζάεφ δημοσιεύεσαι φωτογραφία στο λογαριασμό του στο Twitter, με τον κ. Ντιμιτρόφ, που συνοδεύεται από τη φράση: “Στην ίδια γραμμή”…

Είδε κανείς ότι τα Σκόπια έβαλαν “αυτογκόλ”; Ευκαιρία να φεύγουμε από το γήπεδο τώρα!

Σύμφωνα με τον κ. Μποσνιακόβσκι, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ και όλα τα μέλη της κυβέρνησης είναι σταθερά προσηλωμένοι και ασχολούνται με την ίδια, ενιαία γραμμή, για την επίλυση των διαφορών και την ενίσχυση της αξιοπρέπειας και της ταυτότητας των πολιτών της χώρας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος των Σκοπίων ανέφερε ότι η κυβέρνηση και όλα τα μέλη της ενεργούν από κοινού για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου της Δημοκρατίας, την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση και μέσα από τη διαδικασία αυτή την εξασφάλιση μιας καλύτερης ζωής για όλους τους πολίτες της χώρας.

ΣΎΜΦΩΝΑ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΜΑΣ:

Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικολά Ντιμιτρόφ αποδεικνύεται ο άνθρωπος που παίζει διπλό παιγνίδι στο Σκοπιανό. Από τη μια διαπραγματεύεται τη συμφωνία για την ονομασία με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά, και από την άλλη τροφοδοτεί με πληροφορίες το εθνικιστικό στρατόπεδο του οποίου ηγείται ο πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας από ενημερωμένη πηγή, η καθυστέρηση στην υπογραφή της συμφωνίας οφείλεται στο ρήγμα που δημιουργήθηκε στο εσωτερικό μέτωπο και στην προσπάθεια του Ντιμιτρόφ να χρεώσει τον συμβιβασμό, τον οποίο θεωρεί «αρνητική εξέλιξη» για το Σκόπια, στον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ.

Στα Σκόπια παρατηρείται τις τελευταίες μέρες «μία εσωτερική διελκυστίνδα», η οποία έχει εκτροχιάσει τις προσπάθειες για την επίτευξη της συμφωνίας.

Σε τέλμα το Σκοπιανό από τους εθνικιστές: “North Macedonia” το όνομα, συνεχίζουν τις προσπάθειες

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: