Αποκάλυψη: Η αμερικανική κυβέρνηση δεν αντιπροσωπεύθηκε κατά την παράδοση του F-35




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν έστειλε αντιπρόσωπο στην τελετή παράδοσης του πρώτου μαχητικού F-35 στην Τουρκία, την περασμένη Παρασκευή.

Η αποκάλυψη έγινε στη διάρκεια της κατάθεσης του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουές Μίτσελ, στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

Η γερουσιαστής Σιν Σαχίν εξέφρασε την εκτίμησή της για την απόφαση αυτή του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, τονίζοντας ότι αυτή αποτελεί ένα «ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία» και δείχνει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Η κ. Σαχίν ρώτησε τον Αμερικανό αξιωματούχο αν πραγματικά έχουν παραδοθεί τα αμερικανικά μαχητικά στην Τουρκία.

Ο κ. Μίτσελ απάντησε ότι στο πρόγραμμα αυτό, η Αμερική διατηρεί την επιμέλεια των αεροσκαφών μέχρι τη μεταφορά τους, κάτι που συνήθως συμβαίνει μετά από μια μακρά διαδικασία εκπαίδευσης (των πιλότων).

«Κατά τη γνώμη μου», είπε, «αυτό είναι χρήσιμο για εμάς υπό αυτές τις συνθήκες, διότι μας δίνει χρόνο να συνεχίσουμε να στέλνουμε μηνύματα. Η κατανόησή μου είναι ότι βρισκόμαστε στη φάση της εκπαίδευσης».

Ο Αμερικανός υφυπουργός σημείωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στο Καπιτώλιο και γνωρίζει μερικές από τις επιλογές που εξετάζονται για το θέμα των F-35. Τόνισε συγκεκριμένα αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι οι Αμερικανοί έχουν τρόπους να σταματήσουν την πώληση:

«Πιστεύουμε ότι έχουμε ήδη υπάρχουσες νομικές εξουσίες που θα μας επέτρεπαν να παρακρατήσουμε τη μεταφορά υπό ορισμένες συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών ανησυχιών για την ασφάλεια».

Ο κ. Μίτσελ είπε ότι υπάρχει και ο χρόνος και η δυνατότητα, πριν ληφθούν αποφάσεις για τα F-35, να διασφαλιστεί ότι η Τουρκία δεν θα προχωρήσει στην προμήθεια των S-400. Υπογράμμισε:

«Ήμασταν ξεκάθαροι στα μηνύματά μας προς τους Τούρκους ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις. Πέραν τούτου, ζητώ να έχω τη δυνατότητα να το συζήσω μαζί μας σε επίπεδο απορρήτου».

Ο κ. Μίτσελ ρωτήθηκε για τον αριθμό των Αμερικανών πολιτών που κρατούνται φυλακισμένοι στην Τουρκία ή απελάθηκαν, και η απάντηση του ήταν αποκαλυπτική. Είπε ότι κρατούνται περίπου δύο δωδεκάδες πολίτες, οι περισσότεροι των οποίων έχουν διπλή υπηκοότητα (αμερικανική και τουρκική). Σημείωσε:

«Γνωρίζετε ορισμένους από τους νομικούς περιορισμούς και τους περιορισμούς ιδιωτικότητας σχετικά με την ικανότητά μας να συζητούμε το θέμα δημόσια. Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχουν περίπου δύο δεκάδες κρατούμενοι. Οι περισσότεροι κρατούνται για ποινικά αδικήματα, ή με κατηγορίες ξένης τρομοκρατίας».

Αποκάλυψε ότι το θέμα των φυλακισμένων Αμερικανών βρίσκεται στο προσκήνιο της ατζέντας της Αμερικής με την Τουρκία, ακόμη και στο επίπεδο του προέδρου Τραμπ και του υπουργού Εξωτερικών Πομπέο. Τόνισε:

«Προσπαθήσαμε επανειλημμένα να κάνουμε δύο πράγματα: Το πρώτο, η Τουρκία έχει νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια που πρέπει να αντιμετωπιστούν και προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε να τις αντιμετωπίσουμε, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας. Παράλληλα, προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε τους Τούρκους να καταλάβουν ότι, αν συνεχίσουν να κρατούν αδίκως τους Αμερικανούς πολίτες, θα αλλάξουν σημαντικά την έννοια της σχέσης μας».

Αν πάρεις τους S-400 θα επιβάλουμε κυρώσεις, το σκληρό μήνυμα των ΗΠΑ στον Ερντογάν

Ο κ. Μίτσελ εντυπωσίασε τους γερουσιαστές όταν είπε πως η Βουλή και η Γερουσία δημιούργησαν σε ορισμένους από αυτούς τους τομείς μοχλούς πίεσης για την αμερικανική κυβέρνηση. Δήλωσε:

«Χρησιμοποιούμε τη μόχλευση αυτή στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας. Εξετάζουμε κάθε εκατοστό της μόχλευσης που έχουμε στα θέματα αυτά και τα εγείρουμε συνεχώς».

Ο Αμερικανός υφυπουργός ρωτήθηκε για την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αγοράσει τους ρωσικούς πυραύλους S-400. Επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον έχει καταστήσει σαφές σε όλες τις επικοινωνίες της με την Άγκυρα ότι η απόκτηση του S-400 θα έχει συνέπειες. Είπε συγκεκριμένα:

«Πρώτα απ ‘όλα, θα τηρήσουμε αυτό που διευκρινίζεται στο άρθρο 231 της CAATSA (Σ.Σ. του εκτελεστικού διατάγματος για τις κυρώσεις). Και όταν διαπιστώσουμε ότι έχει πραγματοποιηθεί μια συναλλαγή, θα επιβάλλουμε κυρώσεις σύμφωνα με το άρθρο 231 της CAATSA. Είμαστε επίσης πολύ σαφείς σε όλα τα επίπεδα, ότι η απόκτηση των S-400 θα επηρεάσει αναπόφευκτα τις προοπτικές της Τουρκικής στρατιωτικής βιομηχανικής για συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των F-35».

Ο κ. Μίτσελ είπε ακόμα ότι η διατήρηση της Τουρκίας σε τροχιά όχι μόνο προς την πολιτική Δύση, αλλά τη γεωστρατηγική Δύση, πρέπει να είναι πρωταρχικός στόχος για την στρατηγική των ΗΠΑ στην περιοχή.

Η γερουσιαστής κ. Σαχίν τον ρώτησε συγκεκριμένα:

«Στο παρελθόν συχνά υποθέταμε ότι μετά από εκλογές, θα ήταν ευκολότερο να συνδιαλλαγούμε με τον πρόεδρο Ερντογάν και την Τουρκία. Δεν αποδείχθηκε ότι συνέβαινε πάντοτε. Υπάρχει λόγος να πιστεύει κανείς ότι μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα μετά τις εκλογές αυτές;».

Ο υφυπουργός Εξωτερικών μίλησε για το σεβασμό της αμερικανικής κυβέρνησης στις δημοκρατικές επιθυμίες του τουρκικές, και στη συνέχεια εξέφρασε ανησυχία για κάποιες παρατυπίες στις εκλογές, καθώς και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Είπε:

«Στην περίοδο μετά τις εκλογές, η προσέγγισή μας θα είναι να συνεχίσουμε να βρίσκουμε εκείνους τους τομείς όπου μπορούμε να συνεργαστούμε και να ενισχύσουμε τη σχέση μας. Όπως είπα, η Τουρκία είναι ισχυρός σύμμαχος και εταίρος που έχει νόμιμες ανησυχίες για την ασφάλεια».

Ο κ. Μίτσελ ήταν βέβαιος ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν γνωρίζει ποιες είναι οι προσδοκίες μας για τους αμερικανούς που κρατούνται, για τα οπλικά συστήματα, για όλες τις πτυχές της σχέσης με άλλους συμμάχους στην περιοχή. Σημείωσε:

«Θα χρησιμοποιήσουμε κάθε άνοιγμα που πρέπει να στείλουμε αυτό το μήνυμα, αλλά και να προσπαθήσουμε να φέρουμε αυτή τη σχέση σε μια καλύτερη πορεία».

“Αγκυροβόλιο” σταθερότητας για τις ΗΠΑ η Ελλάδα, λέει ο Μίτσελ: Προειδοποιεί Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: