Από το μηδέν ξεκινούν Πομπέο και Τσαβούσογλου: Θέλουν αποδείξεις αξιοπιστίας οι ΗΠΑ




Στις τρεις το απόγευμα ώρα Ελλάδας ξεκινά η πολυαναμενόμενη συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Η συζήτηση θεωρείται κρίσιμη, καθώς οι σχέσεις των δύο πλευρών δεν βρίσκονται και στο καλύτερο σημείο το τελευταίο διάστημα.

Τα ζητήματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές είναι πολλά και δυσεπίλυτα και πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν ότι το αποτέλεσμα της συνάντησης είναι αβέβαιο. Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι οι δηλώσεις των δύο πλευρών που προηγήθηκαν την περασμένη εβδομάδα όταν Άγκυρα επιχείρησε να προκαταλάβει το αποτέλεσμα της συνάντησης δηλώνοντας ότι υπάρχει κατ αρχήν συμφωνία για τον οδικό χάρτη αποχώρησης των Αμερικάνων από την Μαμπίτζ. Άμεση ήταν η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία ακυρώνοντας της συζητήσεις που είχαν γίνει με τον προηγούμενο Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλλερσον και δίνοντας το σήμα ότι όλα ξεκινούν από μηδενική βάση.

Η Τουρκική πλευρά και ο πρόεδρος Ερντογάν θα ήθελε το αποτέλεσμα της συνάντησης αυτής θα είναι τέτοιο που θα του δώσει μια ώθηση στην προεκλογική περίοδο, καθώς μάλιστα βλέπει τις δημοσκοπήσεις να μην τον ευνοούν.

Η Ουάσιγκτον θα θέσει αποφασιστικά και με επιτάσεως τα θέματα της απελευθέρωσης του πάστορα Αντριου Μπρανσον, και της προμήθειας των S-400 από τη Ρωσία πριν συζητήσει οποιεσδήποτε εξελίξεις στη Συρία και στην παράδοση των αεροσκαφων F-35.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: