Αντιλαϊκή η εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική, λέει το ΚΚΕ: Ανησυχία επιστημόνων σε περίπτωση σεισμού




Αντιλαϊκή και καταστροφική για την οικονομία και το περιβάλλον, χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την επένδυση εξόρυξης χρυσού στην περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής.

«Η υπόθεση της εξόρυξης χρυσού και άλλων μεταλλευμάτων στην ευρύτερη περιοχή της ΒΑ Χαλκιδικής από την πολυεθνική εταιρία, είναι καταστροφική για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, της τοπικής κοινωνίας, αλλά και για το περιβάλλον» επισήμανε μεταξύ άλλων το μέλος του γραφείου Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, Σωτήρης Αβραμόπουλος, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε απόψε, στο Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδος (τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας), με θέμα «Η εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική και η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ.

Ο κ. Αβραμόπουλος, κάνοντας εκτενή αναφορά στο ιστορικό της επένδυσης, κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις, λέγοντας ότι παραχώρησαν τον τεράστιο ορυκτό πλούτο της Χαλκιδικής αντί ελαχίστου τιμήματος στην πολυεθνική εταιρία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, ότι στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται «θαμμένοι» 160 τόνοι χρυσού, όταν τα αποθέματα της Τράπεζας της Ελλάδος φθάνουν τους 149 τόνους. Αναφέρθηκε μάλιστα και στις δυσμενείς επιπτώσεις που θα προκληθούν από τις εξορυκτικές δραστηριότητες, στο περιβάλλον και στην υγεία των κατοίκων της περιοχής.

Στο μεταξύ, την ανησυχία του για το ενδεχόμενο εκτεταμένης ρύπανσης στο περιβάλλον από τα απόβλητα φραγμάτων σε περίπτωση ισχυρού σεισμού στη ΒΑ Χαλκιδική, επανέλαβε ο καθηγητής του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, ο οποίος χαρακτήρισε την περιοχή ιδιαίτερα σεισμογενή, υπενθυμίζοντας ότι το 1932 σημειώθηκε καταστροφικός σεισμός, μεγέθους 7 R, με επίκεντρο την Ιερισσό. «Αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία, ότι κάποιος κατασκευάζει φράγματα για να αποθέσει απόβλητα πάνω σε σεισμογόνο ρήγμα» είπε, παρουσιάζοντας χάρτες με τα σεισμικά ρήγματα που διέρχονται από τις περιοχές κατασκευής των δύο φραγμάτων (Καρατζά Λάκκο και Λοτσάνικου).

Στο μεταξύ, και ο διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου Τεχνικής Σεισμολογίας και Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ), Βασίλης Λεκίδης, από το βήμα της εκδήλωσης, εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για το ενδεχόμενο διαρροής αποβλήτων από τα φράγματα σε περίπτωση ισχυρού σεισμού, και διερωτήθηκε για ποιο λόγο η κατασκευή αυτών των «φαραωνικών» (όπως χαρακτήρισε τα φράγματα) κατασκευών, δεν γίνεται αντικείμενο μελέτης από τους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς. «Αυτά τα φράγματα είναι μια κινούμενη βόμβα για την ευρύτερη περιοχή» υπογράμμισε ο κ. Λεκίδης, και προειδοποίησε ότι σε περίπτωση βιομηχανικού ατυχήματος, θα αντιμετωπίσει πρόβλημα μέχρι και η περιοχή της Θεσσαλονίκης. Καταλήγοντας, ζήτησε να ασκηθούν πιέσεις από την πολιτεία προς την εταιρία, προκειμένου να γίνουν εμπεριστατωμένες μελέτες γύρω από τη σεισμικότητα της περιοχής και την αντοχή των υπό κατασκευή φραγμάτων.

Περισσότερες εσωτερικές ειδήσεις: https://hellasjournal.com/category/ellada/

19/06/2018 21:56
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: