Ανησυχία του ΟΗΕ για την κλιμάκωση στην Υεμένη: “Κίνδυνος νέου προσφυγικού κύματος”




Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη Μάρτιν Γκρίφιθς εξέφρασε σήμερα μεγάλη ανησυχία για τη στρατιωτική κλιμάκωση στην Υεμένη και κάλεσε τις εμπόλεμες πλευρές να αποφύγουν μια μάχη για τον έλεγχο του στρατηγικής σημασίας λιμανιού της Χοντέιντα και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

“Ανησυχώ πάρα πολύ για την στρατωτική κλιμάκωση στην #Hodeida και για τον ανθρωπιστικό και πολιτικό της αντίκτυπο”, αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter.

“Είμαστε σε επαφή με τις εμπλεκόμενες πλευρές για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση. Τις καλούμε να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να αρχίσουν πολιτικές προσπάθειες για να γλιτώσει η Χοντέιντα από μια στρατιωτική αντιπαράθεση”, πρόσθεσε.

Παράλληλα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι σημείωσε ότι η κλιμάκωση της βίας στην Υεμένη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μαζική έξοδο προσφύγων, ενώ δεν θα τερματίσει έναν πόλεμο που έχει στοιχίσει τη ζωή τόσων πολλών αμάχων.

“Προκαλεί πράγματι έκπληξη που δεν έχει γίνει ακόμη μια έξοδος” προσφύγων, δήλωσε στο Reuters.

“Το μήνυμα είναι επιστρέψτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το ταχύτερο δυνατό”, πρόσθεσε, την ώρα που η συμμαχία δυνάμεων υπό τη Σαουδική Αραβία εξαπέλυσε τη μεγαλύτερη επιχείρηση που έχει πραγματοποιήσει κατά τον πόλεμο αυτόν με στόχο την κατάληψη της πόλης Χοντέιντα.

Το τηλεοπτικό δίκτυο αλ Αραμπίγια μετέδωσε εξάλλου ότι οι συμμαχικές δυνάμεις υπό τη Σαουδική Αραβία βομβάρδισαν στόχους κοντά στο λιμάνι της Χοντέιντα, που είναι το μεγαλύτερο της χώρας και από εκεί γίνεται το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών στην Υεμένη. Το λιμάνι αυτό ελέγχουν οι σιίτες αντάρτες Χούτι, που υποστηρίζονται από το Ιράν.

Η μάχη για τη Χοντέιντα αναμένεται ότι θα είναι η μεγαλύτερη, πιθανόν η σκληρότερη, πάντως σίγουρα η κρισιμότερη από την εμπλοκή της συμμαχίας υπό το Ριάντ στον πόλεμο στην Υεμένη, πριν από τρία χρόνια, εναντίον του κινήματος των ανταρτών Χούτι.

13/06/2018 15:45
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: