Αν μια συμφωνία στο Κυπριακό δεν είναι σωστή, δεν θα χαθεί ένα όνομα, αλλά μια πατρίδα…




Του Πανίκου Παναγιώτου

«Στρατηγική συμφωνία» στο Κυπριακό θα επιδιώξει η Αμερικανίδα απεσταλμένη Τζέιν Χολ Λουτ, η οποία αναμένεται να πραγματοποιήσει διερευνητικές επαφές μετά τις τουρκικές εκλογές. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, διαμορφώνεται το κλίμα για να προχωρήσει η διαδικασία με «ταχείς ρυθμούς».

Στην έκθεση για την αποστολή των καλών υπηρεσιών του στο Κυπριακό, ο Αντόνιο Γκουτέρες, εμμέσως πλην σαφώς, θέτει άτυπο χρονοδιάγραμμα, αφού υπογραμμίζει ότι «ενόψει των νέων γύρων διερευνητικών γεωτρήσεων, που αναμένεται να πραγματοποιηθούν πριν από το τέλος του χρόνου, παροτρύνω για αυτοσυγκράτηση και επαναλαμβάνω την έκκλησή μου για ειρηνική επίλυση των διαφορών και για να καταβληθούν σοβαρές προσπάθειες για την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης και εξάλειψης των εντάσεων».

Στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο ΓΓ προαναγγέλλει την αποστολή αξιωματούχου των Ηνωμένων Εθνών (σ.σ. εννοώντας μάλλον την κ. Λουτ) την προσεχή περίοδο, για τη διεξαγωγή «εμπεριστατωμένων διαβουλεύσεων» με τα μέρη. Μεταξύ άλλων, τονίζει:

  • «Σε περίπτωση που οι πλευρές αποφασίσουν από κοινού να επαναλάβουν τις συνομιλίες, το πλαίσιο των έξι σημείων που παρουσίασα στο Κραν Μοντάνα στις 30 Ιουνίου 2017 θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση για διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη στρατηγικής συμφωνίας και την προετοιμασία της συνολικής διευθέτησης», προσθέτοντας επίσης ότι «το πλαίσιο αυτό περιλάμβανε στοιχεία σχετικά με το εδαφικό, την πολιτική ισότητα, το περιουσιακό, την ισότιμη μεταχείριση, την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Το πρότεινα σε μια προσπάθεια να βοηθήσω τα μέρη να επιλύσουν τα υπόλοιπα βασικά εκκρεμή αλληλένδετα ζητήματα και να ξεπεράσουν την πρόκληση της διαπραγμάτευσης σε όλα τα κεφάλαια».

Η έκθεση Γκουτέρες κινείται στο γνωστό πλαίσιο των «ίσων αποστάσεων». Ο ΓΓ επικεντρώνεται στα «έξι σημεία» που πρότεινε, ενώ όσον αφορά τις μετέπειτα συζητήσεις-εξελίξεις στη διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα γύρω από το λεγόμενο «πλαίσιο Γκουτέρες» αποφεύγει να ξεκαθαρίσει το τοπίο, επιλέγοντας να καταγράψει τις απόψεις που διατύπωσαν ο πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, δυο περίπου εβδομάδες μετά την άτυπη συνάντησή τους – δείπνο, στις 16 Απριλίου.

Όπως αναφέρει, ο Ακιντζί δήλωσε ότι «αν η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να δεχτεί το πλαίσιο Γκουτέρες όπως παρουσιάστηκε, χωρίς αλλοιώσεις, ας το κηρύξουμε ως μια στρατηγική συμφωνία πακέτο», ενώ ο Αναστασιάδης απάντησε «αν ο κ. Ακιντζί αποδέχτηκε το πλαίσιο Γκουτέρες όπως παρουσιάστηκε στις πλευρές στις 4 Ιουλίου 2017, αυτό είναι μία θετική εξέλιξη».

Είναι φανερό ότι επιχειρείται από πλευράς Γκουτέρες να δοθεί έμφαση στα «έξι σημεία» που παρουσίασε στις 30 Ιουνίου και όχι στο πλαίσιο που διαμορφώθηκε και παρουσιάστηκε στις 4 Ιουλίου. Επίσης, όσον αφορά την πραγματοποίηση της αποστολής αξιωματούχου του ΟΗΕ, ο ΓΓ δεν κάνει καμία αναφορά στο γεγονός ότι η Άγκυρα είχε απορρίψει τον περασμένο Φεβρουάριο το διορισμό του Γάλλου Ζαν Μαρί Γκουένο, ενώ ούτε καν απάντησε στην εισήγησή του για να αναλάβει αυτό το ρόλο η κ. Λουτ.

Ένα άλλο αξιοπρόσεκτο στοιχείο της έκθεσης Γκουτέρες είναι η προτροπή του προς τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων στο νησί «να σκεφτούν μηχανισμούς με τους οποίους, σε πιθανές επαναληπτικές διαπραγματεύσεις, θα μπορούσαν να διατηρήσουν την εμπιστευτικότητα των διαπραγματεύσεων».

Κατά διαστήματα, βλέπουν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες για σκέψεις και εισηγήσεις διαφόρων κύκλων να βρεθεί φόρμουλα ώστε να παρακαμφθεί το δημοψήφισμα και να αρκεί η επικύρωση μιας συμφωνίας από τη Βουλή. Ενδεχομένως, να επικαλεστούν ως παράδειγμα την περίπτωση της συμφωνίας Αθήνας-Σκοπίων.

Ας έχουν γνώσιν οι φύλακες, γιατί αν μια συμφωνία στο Κυπριακό δεν είναι σωστή, λειτουργική και με βάση το διεθνές δίκαιο, δεν θα χαθεί ένα όνομα, αλλά μια πατρίδα.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Η “πολιτική της σιωπής”, η Κυπριακή Δημοκρατία, οι Τουρκοκύπριοι: Οι ευκαιρίες που χάνονται…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: