Αγωνία στην Άγκυρα για τα F-35: Απεγνωσμένες προσπάθειες να κάμψουν την αντίδραση της Γερουσίας




Προσπάθειες να αποφύγει το  στραπάτσο με το μπλοκάρισμα των F-35 από την αμερικανική  Γερουσία καταβάλει η Άγκυρα. Το θέμα συζήτησαν ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Νουρεντίν Τζανικλί, με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις σε συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του ΚΥΠΕ στην Κωνσταντινούπολη Άννα Ανδρέου, ο Τούρκος υπουργός ζήτησε να ενημερωθεί η Γερουσία ότι οι πύραυλοι S 400 που προμηθεύεται η Άγκυρα από τη Μόσχα δεν αποτελούν απειλή για την αμυντική μηχανή του ΝΑΤΟ.
Υπενθυμίζεται ότι η αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας έχει ήδη εγκρίνει νομοσχέδιο που θα τεθεί σε ψηφοφορία τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το οποίο σταματά η προμήθεια των αεροσκαφών στην Τουρκία εξαιτίας της αγοράς των ρωσικών πυραύλων αλλά και της φυλάκισης του πάστορα Άντριου Μπράνσον.
Η ανησυχία άλλωστε είναι έκδηλη και από τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού ο οποίος φάνηκε να επιχειρεί να διασκεδάσει τις αντιδράσεις των ΗΠΑ για την εγκατάσταση του αντιπυραυλικού συστήματος της Ρωσίας σε μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.  Πάντως στις δηλώσεις του ο Τζανικλί δεν απέφυγε και τους γνωστούς λεονταρισμούς λέγοντας ότι η Άγκυρα δεν υποχωρεί από την θέση της να μην εγκατασταθούν οι S-400 στην Τουρκία. Και αυτό γιατί σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας υπήρξε η πρόταση οι S400 να παροπλιστούν όπως ακριβώς είχε συμβεί και με τους ρωσικούς S -300 που προτίθετο να προμηθευτεί η Κύπρος.

Το τηλεγράφημα του ΚΥΠΕ αναφέρει τα εξής:

Το ζήτημα των F35 συζήτησε ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Νουρετίν Τζανικλί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζέιμς Μάτις στην Ουάσιγκτον, όπως ανέφερε ο ίδιος σημειώνοντας ότι του ζήτησε να ενημερώσει τη Γερουσία ότι οι S400 δεν αποτελούν απειλή για την αμυντική μηχανή των ΗΠΑ.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι στις ΗΠΑ είχαν μια μια εποικοδομητική και λεπτομερή συζήτηση και διαβεβαίωσε τον Τζέιμς Μάτις ότι το αντι-πυραυλικό σύστημα της Ρωσίας S400 δεν αποτελεί απειλή για τις ΗΠΑ, ενώ του ζήτησε να ενημερώσει και την αμερικανική γερουσία σχετικά, η οποία αναμένεται αυτό τον μήνα να αποφασίσει για την παράδοση ή όχι τελικά των μαχητικών F-35 στην Τουρκία .
Πρόσθεσε ότι οι S400 θα εγκατασταθούν στην Τουρκία και από αυτό το θέμα δεν υποχωρεί η Τουρκία.

ΚΥΠΕ – Άννα Ανδρέου
ΤΟΥΡΚΙΑ/Κωνσταντινούπολη 08/06/2018 18:54

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: