“Αερομαχίες” μεταξύ Ελλήνων και Ισραηλινών στο Αιγαίο: Η συνεργασία φτάνει στα ύψη




Ηνίοχος, Blue Frag (άσκηση της Ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας) και μόλις πριν από λίγα 24ωρα αεροσκάφη του Ισραήλ πέταξαν ξανά ασκούμενα εντός του FIR Αθηνών κοντά στην Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, η άσκηση συνεκπαίδευσης με την χώρα μας είχε ως σκοπό αφενός την εξοικείωση των πιλότων του Ισραήλ σ’ ένα εντελώς διαφορετικό περιβάλλον από εκείνο των αχανών ερήμων και του μπεζ της ευρύτερης περιοχής, αφετέρου η χώρα μας έχει δείξει το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που μπορεί κάποιος ιπτάμενος να δεχτεί από τους πιλότους που βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα 365 ημέρες.

Άλλωστε τους τελευταίους μήνες έχουμε δει αρκετές συναντήσεις τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο ανάμεσα σε Έλληνες και αξιωματούχους του Ισραήλ, πράγμα που μεταφράζεται από ανώτατες στρατιωτικές πηγές ως μηνύματα προς όλους εκείνους που κοιτάζουν με την άκρη του ματιού τους αυτή τη συμμαχία ανάμεσα στη χώρα μας και το Ισραήλ.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης την πρόσφατη κόντρα και τις απαντήσεις των Νετανιάχου και Λίμπερμαν κατά του Τούρκου προέδρου οι οποίες είχαν αναφορές ακόμη και στην εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο και σε όλες τις θηριωδίες που έκανε εκεί.

Επιπροσθέτως στις κοινές δηλώσεις που είχαν γίνει στο παρελθόν ανάμεσα σε αξιωματούχους Ελλάδας και Ισραήλ στόχος των δυο χωρών παραμένει η διεύρυνση στον τομέα των στρατιωτικών πληροφοριών και όχι μόνο, στην καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας, στην πιο συχνή συνεκπαίδευση μονάδων ειδικών επιχειρήσεων απέναντι στις σύγχρονες ασύμμετρες απειλές, στις συνεκπαιδεύσεις του ιπτάμενου προσωπικού, στην τεχνογνωσία μη επανδρωμένων αεροσκαφών κ.α.

Όλοι οι τομείς που αναφέρει το ρεπορτάζ παραπέμπουν με σαφήνεια στη μεγάλη πρόκληση στην οποία βρίσκεται προ των πυλών η χώρα μας και δεν είναι άλλη από την ενέργεια.

40 Ισραηλινά αεροσκάφη στο FIR Αθηνών

Τα αεροσκάφη του Ισραήλ απογειώθηκαν από τις βάσεις τους και αρκετά πιο νότια από την Κρήτη ανεφοδιάστηκαν το ένα μετά το άλλο στον αέρα.

Εντός Ελληνικού FIR πρώτα πέρασαν είκοσι συνολικά αεροσκάφη της Ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας, 16 F-15 και μια τετράδα F-16.

Αυτοί που κλήθηκαν να παίξουν τον αντίπαλο-αμυνόμενο ρόλο ήταν οκτώ Ελληνικά F-16 Block 52 Advance από τις 335 Μοίρα «Τίγρης» και 336 Μοίρα «Όλυμπος» με τα λεγόμενα «έξυπνα» όπλα που διαθέτουν στην αεροπορική ατζέντα.

Αφού εξελίχθηκε το σενάριο της άσκησης που ήταν κυρίως η προσβολή επίγειων στόχων και η άμυνα να πρέπει να τους αποτρέψει, το πρώτο-όπως λέγεται στην αεροπορική γλώσσα- «κύμα» ολοκλήρωσε τη συνεκπαίδευση πήρε τον δρόμο της επιστροφής και ανεφοδιασμού ξανά στον αέρα.

Ωστόσο ακολούθησε και δεύτερο «κύμα» αυτή τη φορά από μια 20άδα F-16 του Ισραήλ όπου και πάλι αντιπάλους βρήκαν τους ιπταμένους των μοιρών της 116 Πτέρυγας Μάχης από τον Άραξο. Όλοι μαζί ασκήθηκαν σε παρόμοια αεροπορικά σενάρια. Τα μαχητικά του Ισραήλ αποχώρησαν και πάλι προς το νότο ώστε να συναντήσουν το ιπτάμενο τάνκερ που θα τους έδινε καύσιμο για να συνεχίσουν έως την προσγείωσή τους.

Ρεπορτάζ: HellasJournal

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: