“Ζώντας την Ελλάδα” χάρη στον Νίκο Μούγιαρη! Ακόμη 30 φοιτητές, στην Μητρόπολη του Κόσμου!




Του Νίκου Αντωνιάδη

Όχι, ο τίτλος δεν είναι δικός μου. Ανήκει σε Αμερικανό φοιτητή του πανεπιστημίου St. John’s της Νέα Υόρκης και βγαίνει μέσα από την ανάγκη του να ευχαριστήσει τον συμπατριώτη μας Νίκο Μούγιαρη, ο οποίος, για άλλη μια χρονιά, ανέλαβε τα έξοδα 30 φοιτητών να μεταβούν στην Ελλάδα και να γνωρίσουν τον πολιτισμό της.

Η επιστολή του φοιτητή δημοσιεύτηκε στον προσωπικό λογαριασμό της καθηγήτριας τους, Nancy Bisca και παρατίθεται (σε μετάφραση) πιο κάτω:

Αγαπητέ κύριε Μούγιαρη,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ για την ευκαιρία ζωής που μου δώσατε. Σας ευχαριστώ που με αφήσατε να δω την Ελλάδα με τα ίδια μου τα μάτια και με τον δικό μου τρόπο.

Έφερε στη ζωή μου την τάξη και είναι μια εμπειρία που θα είναι πάντα μαζί μου στην καρδιά μου. Δεν μπορώ να εξηγήσω το πόσο έχω απολαύσει αυτή την εμπειρία και εύχομαι να μπορέσω να σας ευχαριστήσω προσωπικά. Βλέποντας με τα μάτια μου τον αρχαίο πολιτισμό, ήταν μια υπέροχη αισθητική εμπειρία.

Οι φωτογραφίες που τράβηξα προσωπικά είναι υπέροχες αλλά η προσωπική παρουσία είναι μια εντελώς νέα εμπειρία που οι άνθρωποι δεν θα καταλάβουν αν δεν το έχουν κάνει οι ίδιοι. Για άλλη μια φορά, σας ευχαριστώ πολύ για όλα

A.V.

Αμερικανός μαθητής

St. John’s University

Κάθε χρόνο, 30 νέες ψυχές ταξιδεύουν στην Μητρόπολη του κόσμου, την Ελλάδα. Βλέπουν, μαθαίνουν, ζουν, θαμπώνονται. Κι όλα αυτά, δωρεάν, ή καλύτερα με ένα «φιλότιμο» εισιτήριο από τον Νίκο Μούγιαρη. Ναι, θα συνέστηνα στο ελληνικό και κυπριακό κράτος να του δώσουν ένα επιπλέον, τιμητικό τίτλο:

Νίκος Μούγιαρης, ο Έλληνας

Ἐναν τίτλο που θα έπρεπε να κάνουν θεσμό για όσους πασχίζουν να κρατήσουν τον πολιτισμό μας ζωντανό. Ούτε Sir, ούτε Lord. Απλά, Έλληνας! Κι εδώ στην Ομογένεια, θα πρέπει να δώσουν αρκετούς τέτοιους τίτλους!

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού, φέτος, τριάντα φοιτητές του Πανεπιστημίου St. John της Νέας Υόρκης επισκέφτηκαν στις 24 Μαϊου το γραφείο του υφυπουργού Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ.

Ο υφυπουργός ενημέρωσε τους φοιτητές που σπουδάζουν στις έδρες της Σύγχρονης Ελληνικής και της Διεθνούς Διοίκησης, για θέματα που σχετίζονται με την ελληνική Διασπορά, τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, και τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη με την ΠΓΔΜ.

«Αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, βρίσκεται στις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος σε Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη είχε και έχει πολύ σημαντικές και εποικοδομητικές επαφές με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον σύμβουλο Ασφαλείας του Προέδρου Τραμπ, εξέχοντα μέλη του Καπιτωλίου, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και τον Σκοπιανό ομόλογό του», ανέφερε ο κ. Κουίκ και προσέθεσε:

«Είστε 30 φοιτητές, ανάμεσά σας και 5 Ελληνόπουλα από την ομογένειά μας, που στις 10 μέρες του ταξιδιού σας, θα γνωρίσετε πολλά για την Ελλάδα. Προσωπικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον εξέχοντα Ελληνοκύπριο επιχειρηματία και φιλάνθρωπο, και πρόεδρο του Hellenic American Leadership Council (HALC) Νίκο Μούγιαρη, ο οποίος είναι ο γενναίος χρηματοδότης της επίσκεψής σας, όπως έκανε και πέρυσι, και όπως με πολύ χαρά μαθαίνω, ότι προγραμματίζει και για του χρόνου. Είναι από εκείνους τους πατριώτες που δεν ζητούν, αλλά προσφέρουν στις δύο μητέρες – πατρίδες, Ελλάδα και Κύπρο, με πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες. Αναμφισβήτητα ένα παράδειγμα για μίμηση».

Ακολούθως οι φοιτητές του Πανεπιστημίου St. John της Νέας Υόρκης παρακολούθησαν σε αμφιθέατρο του Υπ.Εξ. ενημερωτική εισήγηση, για την ομογενειακή πολιτική της χώρας μας και τον δυνητικό αντίκτυπο αυτής στην οικονομική ανάπτυξη, από τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού κ. Μιχάλη Κόκκινο.

“Ζώντας την Ελλάδα” χάρη στον Νίκο Μούγιαρη!

Υ.Γ. Κύριε Κουίκ, επανέρχομαι: “Νίκος Μούγιαρης, ο Έλληνας”. Ξεκινήστε!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: