Ξεμένουμε από χρόνο, λέει το ΔΝΤ: H πρόοδος στο ζήτημα του χρέους δεν είναι αρκετή




Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις επανέλαβε σήμερα την προειδοποίηση που είχε απευθύνει προχθές ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του Ταμείου, Πόουλ Τόμσεν ότι ο χρόνος τελειώνει.

Σε μία άλλη εξέλιξη και απαντώντας σε όσους αναφέρονται στην μεταμνημονιακη εποχή, είπε ότι αυτό γίνεται για όλους, όχι μόνο για την Ελλάδα και ανέφερε τις χώρες που αυτή τη στιγμή έχουν μεταμνημόνιο.

Δήλωσε συγκεκριμένα για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους:

«Ξεμένουμε από χρόνο. Εάν έρθουμε σύντομα σε συμφωνία για το χρέος και οι  μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν κανονικά θα μπορέσουμε να δώσουμε χρηματοδότηση. Έχουμε κάνει πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις. Αλλά η ελάφρυνση του χρέους είναι το θέμα που εκκρεμεί. Κάποιες διαφορές απομένουν και πρέπει να διευθετηθούν», τόνισε ο κ. Ράις.

Ο εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην κρισιμότητα των αποφάσεων του Eurogroup της επόμενης εβδομάδος για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Εξήγησε ότι αν και έχει υπάρξει πρόοδος στο ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους το ΔΝΤ δεν θεωρεί πως αυτή είναι αρκετή.

Σημείωσε ότι το πρόγραμμα του ESM λήγει τον Αύγουστο και υπάρχει ελάχιστος χρόνος για το ΔΝΤ προκειμένου να μπει σε αυτό το πρόγραμμα με χρηματοδότηση

«Πρέπει να πάμε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο και ο χρόνος τελειώνει», ανέφερε και στο σημείο αυτό χαρακτήρισε πολύ σημαντικό το Eurogroup της επόμενης εβδομάδος. «Συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά με τους Έλληνες και Ευρωπαίους εταίρους και ελπίζουμε να υπάρχει ένα θετικό αποτέλεσμα στο θέμα του χρέους την επομένη εβδομάδα», είπε.

Ο κ. Ράις υπενθύμισε πως το ΔΝΤ δεν έχει χρηματοδοτικό πρόγραμμα με την Ελλάδα από το 2014, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το Ταμείο δεν στηρίζει την Ελλάδα. Τόνισε:

«Η ενεργοποίηση του επί της αρχής προγράμματος εξαρτιέται από την ελάφρυνση χρέους. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία θα παραμείνουμε ενεργοί στην Ελλάδα μέσω του πλαισίου μεταπρογραμματικής εποπτείας».

«Η θέση μας», είπε, «είναι ότι έχει υπάρξει έως τώρα πρόοδος για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά δεν αισθανόμαστε πως αυτή είναι αρκετή».

Πρόσθεσε ότι «η συμμετοχή μας θα σημαίνει ότι θεωρούμε πως η συμφωνία για το χρέος είναι καλή. Αυτό θα δώσει ώθηση στην Ελλάδα να πάει μπροστά και θα τονώσει την ηδυντική εμπιστοσύνη».

Ο εκπρόσωπος περιέγραψε τις διαφορές που υπάρχουν στο ζήτημα του χρέους κάνοντας λόγο για αποκλίσεις στις προβολές για την ανάπτυξη και επί του «γαλλικού μηχανισμού» που συσχετίζει την ελάφρυνση του χρέους με την ανάπτυξη. «Η ουσία της γαλλικής πρότασης θεωρούμε πως είναι πολλά υποσχόμενη», είπε, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει το μέγεθος της αναδιάρθρωσης του χρέους  που ζητάει το ΔΝΤ.

Αν και ερωτήθηκε για τις επιπτώσεις στο κόστος δανεισμού της Ελλάδος από τη ενδεχόμενη μη συμμετοχή του Ταμείου δεν θέλησε να απαντήσει.

«Δεν θέλω να κάνω υποθέσεις για το κόστος δανεισμού και δεν θέλω να κάνω υποθέσεις ότι το ΔΝΤ δεν θα μπει. Εργαζόμαστε σκληρά. Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει πει ότι το ΔΝΤ δεν φεύγει ποτέ από το τραπέζι», είπε.

Ερωτηθείς για τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών ανέφερε πως ακόμη αυτά αξιολογούνται. «Ακόμη αναλύουμε τα τεστ αντοχής των τραπεζών. Ακόμη τα αξιολογούμε», απάντησε.

Στον “αέρα” το ελληνικό Πρόγραμμα του ΔΝΤ: Ο χρόνος τελειώνει, προειδοποιεί ο Τόμσεν

Σε συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ ΔΝΤ-ΕΕ για το ελληνικό χρέος ελπίζει ο Τόμσεν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: