Τραβάει το σχοινί ο Ερντογάν: “Ο Τραμπ έκανε άκρη την Τουρκία και πάει με τους τρομοκράτες”




Ανοιχτά διατηρεί τα μέτωπα που έχει ανοίξει με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ ο Τούρκος Πρόεδρος, Ερντογάν, δείχνοντας ξεκάθαρα για ακόμη μια φορά πως επιχειρεί να «αγκαλιάσει» ως απόγονος των χαλίφηδων μιας άλλης εποχής τον μουσουλμανικό κόσμο.

Σε συνέντευξή του στην ανταποκρίτρια του CNN στην Άγκυρα, Becky Anderson, ο Ερντογάν έθεσε πάλι το θέμα της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του παλαιστινιακού κράτους και κριτικάρισε την απόφαση Τραμπ για μεταφορά της πρεσβείας των ΗΠΑ εκεί.
Ο Ερντογάν χαρακτήρισε μάλιστα «μέγα λάθος» την απόφαση αυτή και πρόσθεσε πως «δεν υπάρχει κάτι να κερδίσουν (οι ΗΠΑ)» και κάλεσε τις ΗΠΑ να αλλάξουν την απόφαση όσο είναι ακόμα καιρός για να το κάνουν, επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό του ότι «η Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα της Παλαιστίνης» και πως μια μέρα θα είναι η πόλη όπου θα υπάρχει εκεί η Τουρκική πρεσβεία η οποία θα υπηρετεί τα συμφέροντα της χώρας του στο Παλαιστινιακό κράτος.

Επίσης είπε πως η απόφαση αυτή έχει ενισχύσει τη διπλωματική απομόνωση των ΗΠΑ. Βασιζόμενος στο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών του Δεκεμβρίου, όταν 128 κράτη καταδίκασαν την απόφαση και μόλις εννέα την υποστήριξαν, ο Ερντογάν είπε: «Οι ΗΠΑ χάνουν πραγματικούς φίλους άμεσα».

Μόνο οι ΗΠΑ θα χάσουν από την αποχώρηση

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, που πραγματοποιήθηκε λίγο πριν ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοινώσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, ο Ερντογάν, άσκησε σκληρή κριτική στην προσέγγιση της συμφωνίας από τις ΗΠΑ, για τις κατηγορίες περί «διπλωματίας των ομήρων» και για τις παρεμβάσεις στη Συρία.

Απηχώντας τη θέση πολλών ηγετών εκτός της Μέσης Ανατολής, ο Ερντογάν άσκησε κριτική στις ΗΠΑ για την εγκατάλειψη της συμφωνίας με το Ιράν, επιμένοντας «πως πρέπει να σέβεσαι μια συμφωνία που έχει υπογράψει» και είπε πως το αποτέλεσμα θα είναι το «ξέσπασμα νέων κρίσεων».

Ο ίδιος τόνισε πως η κίνηση αυτή θα θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομία. «Οι ΗΠΑ ενδεχομένως να κερδίσουν πρόσκαιρα από την αποχώρηση…ή από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, αλλά αρκετές από τις χώρες σε φτώχεια θα πληγούν ακόμα πιο σκληρά και βαθύτερα».

Αναφερόμενος στην εκ νέου επιβολή κυρώσεων στο Ιράν, ο Τούρκος ηγέτης, είπε πως ο Τραμπ κηρύσσει «έναν οικονομικό πόλεμο» τον οποίο η υφήλιος δεν μπορεί να αντέξει.

Όταν ρωτήθηκε εάν ανησυχεί για ενδεχόμενο γεωπολιτικό πόλεμο ως αποτέλεσμα (της κίνησης Τραμπ) είπε: «Αυτό δεν είναι κάτι που θα πρέπει να ευχόμαστε βεβαίως…αυτό δεν είναι κάτι που θα θέλαμε να περιμένουμε. Όμως, κατά την άποψή μου, οι ΗΠΑ είναι οι μοναδικές που θα χάσουν. Το Ιράν θα συμμορφωθεί με αυτή τη συμφωνία ως το τέλος…αυτό είναι που πιστεύω. Ωστόσο, οι ΗΠΑ είναι εκείνες που θα χάσουν στο τέλος».

Ερωτηθείς ευθέως τι πιστεύει για τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Ερντογάν είπε πως μόνο «ως πολιτικοί, πρέπει να συμμορφωνόμαστε εντός των ορίων του αμοιβαίου σεβασμού».

“Ο Τραμπ αποφάσισε να βάλει την Τουρκία στην άκρη και να προχωρήσει μαζί με τρομοκράτες”

Οι αρνητικές επισημάνσεις του Ερντογάν για την αμερικανική πολιτική αντικατοπτρίζουν την ένταση στις σχέσεις των δύο κρατών. Αν και παραμένουν σημαντικοί σύμμαχοι σε στρατιωτικό επίπεδο, οι σχέσεις τους έχουν «ξεφτίσει» σημαντικά μιας και ο Ερντογάν συντάσσεται με εχθρούς των ΗΠΑ, όπως η Ρωσία και το Ιράν.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δίνουν «δωρεάν όπλα» στα μέλη των YPG (Κούρδοι Πολιτοφύλακες) τους οποίους ο Ερντογάν χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».

Ο ίδιος ασκεί κριτική στον Τραμπ για την απόφασή του να απορρίψει την Τουρκία ως «στρατηγικό εταίρο» στη Συρία και τόνισε: «Ας πολεμήσουμε μαζί στη Ράκα, αυτό είπα στον Πρόεδρο Τραμπ – όταν τον συνάντησα προσωπικά – και σταμάτα να βοηθάς τους Κούρδους. Μην περπατάς χέρι με χέρι με αυτούς τους τρομοκράτες ειδάλλως αυτό θα είναι ένα λάθος. Αλλά δυστυχώς, οι ΗΠΑ προτίμησαν να προχωρήσουν με εκείνους και να βάλουν στην άκρη την Τουρκία».

Ο ίδιος υπερασπίστηκε τις τριμερείς συνόδους μεταξύ Τουρκίας, Ρωσίας και Ιράν για το θέμα της Συρίας, οι οποίες έχουν δεχθεί έντονη κριτική από δυτικά κράτη και συριακές ομάδες, λέγοντας πως σε αυτές «γίνονται σημαντικά βήματα».

Άλλο ο πάστορας και άλλο ο ιμάμης

Οι σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ επιδεινώθηκαν ακόμα περισσότερο μετά τη φυλάκιση του πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο οποίος συνελήφθη το 2016. Ο Τραμπ έχει επανειλημμένα ζητήσει την απελευθέρωση του ιεραπόστολου.

Ο Ερντογάν υποστηρίζει πως ο Μπράνσον χαίρει μιας δίκαιης δίκης στην Τουρκία και «δεν είναι όμηρος». Κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι πολιτικοποιούν ένα δικαστικό ζήτημα και αναρωτήθηκε για ποιον λόγο οι ΗΠΑ αρνούνται να παραδώσουν τον αυτοεξόριστο Φετουλάχ Γκιουλέν, που ζει στην Πενσυλβάνια και η τουρκική κυβέρνηση έχει κατηγορήσει για συνωμοσία αναφορικά με την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

«Έχει βρει καταφύγιο εκεί. Και δεν είναι κατάδικος. Ούτε καν κρατείται», είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε: «Απαιτούμε την απέλασή του και δεν απελαύνεται σε εμάς. Αλλά υπάρχει ένας πάστορας εδώ, που έχει οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη – και είναι ύποπτος για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις. Και ρωτάτε για εκείνον;»
«Αυτά τα δύο θέματα είναι εντελώς ανεξάρτητα μεταξύ τους», είπε παρά το γεγονός ότι πέρυσι πρότεινε την ανταλλαγή τους. «Δεν είναι διπλωματία των ομήρων…δεν είναι καθόλου κάτι τέτοιο».

Πηγή: CNN

 

Ο Ερντογάν “κουνάει το δάχτυλο” στον Τραμπ: Εσύ θα χάσεις με την αποχώρηση από τη συμφωνία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: