Τοπικές εκλογές στην Αγγλία: Πανωλεθρία για το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα, κέρδη για Εργατικούς




Χωρίς οδυνηρές απώλειες για το Συντηρητικό Κόμμα συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων των χθεσινών τοπικών εκλογών σε 150 δημοτικές αρχές στην Αγγλία.

Το κυβερνών κόμμα καταφέρνει σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία στις 9.30 το πρωί τοπική ώρα να κερδίζει μάλιστα λίγες έδρες δημοτικών συμβούλων, ενώ σημαντική κρίνεται η κατάκτηση της πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο του Μπάρνετ στο βόρειο Λονδίνο.

Πάντως στο Λονδίνο οι Συντηρητικοί χάνουν με τη μέχρι στιγμής καταμέτρηση συνολικά πάνω από 40 δημοτικούς συμβούλους, με τους Εργατικούς να έχουν κερδίσει πάνω από 60.

Συνολικά οι Εργατικοί καταγράφουν κέρδη, αν και οι αναλυτές εκτιμούν πως το κόμμα της αντιπολίτευσης θα επιθυμούσε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα σε συγκεκριμένες περιοχές.

Η εκλογική διαδικασία χαρακτηρίζεται ως «πανωλεθρία» για το ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα Ανεξαρτησίας UKIP, που έχει χάσει 91 από τους 93 δημοτικούς συμβούλους που είχε στους δήμους όπου έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση.

Ο Πολ Όουκλεϊ, Γενικός Γραμματέας του κόμματος, που έχει αλλάξει πολλούς ηγέτες μετά από τη παραίτηση του Νάιτζελ Φάρατζ, σχολίασε στο ραδιόφωνο του BBC ότι το UKIP μοιάζει με το «Μαύρο Θάνατο» του μεσαίωνα, δηλαδή τη χολέρα, που «εμφανίζεται και χτυπά ξαφνικά και μετά μπαίνει σε κατάσταση προσωρινής ύπνωσης», μέχρι να εμφανιστεί ξανά.

Κέρδη καταγράφονται και για τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες, που ανέκτησαν τον έλεγχο του δήμου του Ρίτσμοντ στο νοτιοδυτικό Λονδίνο από τους Συντηρητικούς, όπως και για τους Πράσινους, αν και σε μικρότερο βαθμό.

Όπως προκύπτει χονδρικά από μία πρώτη ανάγνωση, εξάλλου, οι περιοχές που τάχθηκαν υπέρ του Brexit εξακολουθούν να στηρίζουν το Συντηρητικό Κόμμα και εκείνες που είχαν ταχθεί εναντίον στηρίζουν τους Εργατικούς ή τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες.

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός
Βρετανία/Λονδίνο
04/05/2018 12:35

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: