Το ζήτημα είναι να μάθουμε αν η Ιταλία θα παραμείνει αυτό που είναι, λέει ο Μοσκοβισί




Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί χαιρέτισε σήμερα τη βούληση για «διάλογο» με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, η οποία εκφράσθηκε από τον νέο πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε βλέποντας «μάλλον» σ’ αυτήν ένα «καλό (πολιτικό) σινιάλο».

«Το γεγονός ότι ο επικεφαλης της κυβέρνησης λέει ‘θέλω να κάνω διάλογο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς’ πρέπει μάλλον να εκληφθεί ως καλό σινιάλο», δήλωσε ο Μοσκοβισί στον ραδιοσταθμό Franceinfo, προσθέτοντας ότι προς το παρόν δεν θέλει να «εκφράσει καχυποψία» για τη νέα ιταλική κυβέρνηση.

«Το όλο ζήτημα είναι να μάθουμε αν η Ιταλία θα παραμείνει αυτό που είναι», πρόσθεσε ο ευρωπαίος επίτροπος υπενθυμίζοντας πως η χώρα αυτή, ιδρυτικό μέλος της ΕΕ, έχει «ευρωπαϊκή ιστορία». «Εξακολουθώ να πιστεύω πως η Ιταλία θα παραμείνει μια χώρα στην καρδιά της ευρωζώνης», διαβεβαίωσε.

Ο Τζουζέπε Κόντε, ένας 53χρονος δικηγόρος και καθηγητής του Δικαίου που ήταν μέχρι τώρα άγνωστος στο ευρύ κοινό, κλήθηκε χθες να σχηματίσει τη νέα ιταλική κυβέρνηση, έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Κίνημα 5 Αστέρων (M5S) και τη Λέγκα, τα κόμματα που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους στις βουλευτικές εκλογές.

«Έχω συνείδηση της ανάγκης να επιβεβαιωθεί η θέση της Ιταλίας στην Ευρώπη και τον κόσμο. Η κυβέρνηση θα πρέπει να εργασθεί πάνω στα θέματα του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, της μεταρρύθμισης του δικαιώματος του ασύλου και της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης», δήλωσε ο Κόντε αφού πήρε την εντολή, ενώ εξέφρασε τη βούληση του για «διάλογο» με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Το κοινό πρόγραμμα που διαπραγματεύθηκαν το M5S και η Λέγκα, το οποίο υπόσχεται δραστικές μειώσεις φόρων, θέσπιση ενός εισοδήματος του πολίτη ή τη μείωση της συντάξιμης ηλικίας στη δεύτερη χώρα του κόσμου με τον γηραιότερο πληθυσμό, έχει στοιχεία που μπορούν να ανησυχήσουν τις Βρυξέλλες, οι οποίες είναι προσηλωμένες στον σεβασμό των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να αποφαίνεται για ανακοινώσεις. Θα εκφρασθεί για αποφάσεις, δηλαδή για έναν προϋπολογισμό, δηλαδή για αριθμούς, δηλαδή για νόμους», διαβεβαίωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί λέγοντας πως θέλει μια «εποικοδομητική σχέση» με τον μελλοντικό υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας, το όνομα του οποίου δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό.

Ο ευρωπαίος επίτροπος υπενθύμισε πάντως πως θα είναι «σε επιφυλακή» και «προσεκτικός» όσον αφορά το θέμα του ιταλικού δημόσιου χρέους, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην ευρωζώνη έπειτα απ’ αυτό της Ελλάδας.

«Είναι συμφέρον των Ιταλών, είναι συμφέρον της Ιταλίας να μην συνεχίσει να αυξάνει το χρέος, για να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τις δημόσιες υπηρεσίες και τα μέτρα κοινωνικής δικαιοσύνης που περιμένουν οι Ιταλοί», επέμεινε.

24/05/2018 12:03
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Παρίσι, Γαλλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: