Το σκληρό διπλωματικό σκάκι στην πορεία προς τη συνάντηση του Ντ. Τράμπ με τον Κίμ




Του Δημήτρη Γ. Απόκη*

Η αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου της Κορέας, είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πλέον κρίσιμα διεθνή θέματα του πλανήτη. Μια συμφωνία στο θέμα αυτό θα αφαιρέσει το κορυφαίο μετά την κρίση με το Ιράν, σημείο πιθανής ανάφλεξης και μάλιστα σε πυρηνικό επίπεδο. Η προγραμματισμένη για τις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη, συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία που έχει παρουσιαστεί για την εξάλειψη αυτού του προβλήματος.

Παρά την ανακοίνωση της συνάντησης, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο πριν όπως λένε στην Αμερική, “the fat lady sings” (πριν τραγουδήσει η χοντρή κυρία). Ήδη όπως διαπιστώνουμε τα τελευταία εικοσιτετράωρα, το  διπλωματικό σκάκι με στόχο την καλύτερη δυνατή στρατηγική τοποθέτηση πριν τη συνάντηση, έχει αρχίσει και είναι σκληρό και πολύπλοκο. Ένα μεγάλο μέρος αυτού του παιχνιδιού, παίζεται επικοινωνιακά και ένα ακόμη μεγαλύτερο στο παρασκήνιο.

Είναι γεγονός ότι η ανακοίνωση της Τρίτης όπου η Βόρεια Κορέα προειδοποίησε την Ουάσιγκτον, για ακύρωση της συνάντησης κορυφής εάν συνεχιστεί η προσπάθεια να στριμωχτεί στη γωνία το καθεστώς της Πνόμ Γιάνγκ, προκάλεσε προβληματισμό και αναστάτωση στις τάξης της αμερικανικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο εξαιρετικά ικανός στο επικοινωνιακό παιχνίδι, Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τράμπ, σήκωσε το γάντι και απαντώντας σε σχετική με το θέμα ερώτηση δημοσιογράφων, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιμένουν σε πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

Σίγουρα, η αθυροστομία του κατά τα άλλα εξαιρετικά ικανού, στο σχεδιασμό και την στρατηγική Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου, Τζόν Μπόλτον, δεν είναι κάτι που βοηθά στην πορεία προς την κρίσιμη συνάντηση της Σιγκαπούρης. Ότι και να σκέφτεται ή σχεδιάζει ο κ. Μπόλτον, δεν είναι και ότι εξυπνότερο την ώρα που ο Κίμ ετοιμάζεται να προχωρήσει σε παράδοση των πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας, να μνημονεύει δημόσια την περίπτωση της Λιβύης ως μοντέλο για την παρούσα διαδικασία.

Είναι βέβαιο ότι ο Κίμ και το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, έχουν δει και ξαναδεί αρκετές φορές το βίντεο της κατάληξης που είχε ο Καντάφι στη Λιβύη, αλλά και το καθεστώς του. Την αθυροστομία του κ. Μπόλτον, μάζεψε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, όταν απαντώντας σε σχετική ερώτηση την Τετάρτη, δήλωσε ότι παρά το γεγονός ότι υπήρξε τέτοια αναφορά, δεν αποτελεί μοντέλο για το πως θα εξελιχθεί η περίπτωση της Βόρειας Κορέας. Συμπληρώνοντας βέβαια, εάν η Βόρεια Κορέα θέλει να γίνει συνάντηση οι ΗΠΑ θα είναι έτοιμες, εάν πάλι δεν θέλουν και αυτό είναι εντάξει.

Ενώπιον απόλυτης σύγκρουσης με την Ευρώπη: Όλοι τρέχουν και ο Τράμπ απλά τους περιμένει…

Στην όλη εξίσωση μεγάλο είναι το στοίχημα και για το νέο Υπουργό Εξωτερικών, Μάϊκ Πομπέο, ο οποίος πιστώνεται την επιτυχημένη, μέχρι τώρα, πορεία, με την ανακοίνωση της συνάντησης κορυφής, την απελευθέρωση των Αμερικανών ομήρων , κατά τη διάρκεια της δεύτερης επίσκεψής του εκεί, μετά την πρώτη μυστική συνάντηση με τον Κίμ, κατά τη διάρκεια που ήταν Διευθυντής της CIA. Σε καμία περίπτωση δεν θα θέλει να δει το οικοδόμημα αυτό να καταρρέει.

Σε κάθε περίπτωση το μόνο που είναι βέβαιο, πέρα και πάνω από το πολύπλοκο και σκληρό διπλωματικό σκάκι στην πορεία προς τη Σιγκαπούρη, είναι ότι ο Πρόεδρος Τράμπ, θα πάει στη συνάντηση με ένα και μοναδικό στόχο, που είναι η πλήρης και εξακριβωμένη αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, οτιδήποτε άλλο δεν είναι αποδεκτό.

Η μόνη παραχώρηση που έχει κάνει μέχρι στιγμής ο Αμερικανός Πρόεδρος και η κυβέρνησή του, είναι η συνάντηση κορυφής. Ο Κίμ και η Βόρεια Κορέα, έχουν ανακοινώσει την παύση των πυρηνικών δοκιμών και των δοκιμών βαλλιστικών πυραύλων, και την διάλυση του κέντρου πυρηνικών δοκιμών με την παρουσία διεθνών μέσων μαζικής ενημέρωσης και ειδικών από τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

Με βάση όλα αυτά είναι απολύτως κατανοητό, ότι ο ηγέτης και το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, θέλουν να δείξουν ότι δεν πηγαίνουν στη Σιγκαπούρη έχοντας δώσει τα πάντα πριν καν γίνει η πρώτη χειραψία Τράμπ – Κίμ. Και σίγουρα δεν θέλουν να τους το τρίβουν στη μούρη αυτό αναφέροντας και το εφιαλτικό για τον ηγέτη και το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, μοντέλο της Λιβύης.

Όσοι πιστεύουν ότι θα είναι εύκολο και η παρτίδα έχει τελειώσει πριν καν αρχίσει είναι βαθιά νυχτωμένοι. Και οι δύο πλευρές για διαφορετικούς λόγους θέλουν να δουν τη διαδικασία να στέφεται με επιτυχία, αλλά η παρτίδα του σκληρού διπλωματικού σκάκι, μόλις άρχισε, έχει ανάψει για τα καλά και απομένουν πολλές κινήσεις μέχρι να ακουστεί το Ρουά Μάτ, στη Σιγκαπούρη.

Δημήτρης Γ. Απόκης, είναι Διεθνολόγος και Δημοσιογράφος, Απόφοιτος του The Paul H. Nitze, School of Advanced International Studies, The Johns Hopkins University, μέλος του The International Institute of Strategic Studies, και διετέλεσε επί σειρά ετών διαπιστευμένος ανταποκριτής στο Λευκό Οίκο, το Στέητ Ντιπάρτμεντ, και το Πεντάγωνο, στην Ουάσιγκτον.  

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ας δούμε πέρα από το αιματοκύλισμα στη Γάζα: Η στρατηγική του Ντ. Τραμπ στη Μέση Ανατολή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: