Το πρόβλημα των αγνοουμένων εξακολουθεί να είναι ανοικτό, είπε η Κλέλια Βασιλείου




Το πρόβλημα των αγνοουμένων εξακολουθεί να είναι ανοικτό λόγω της άρνησης της Τουρκίας να επιδείξει τη δέουσα βούληση και συνεργασία για τη διαλεύκανση και της τελευταίας περίπτωσης αγνοουμένου, είπε η αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος Κλέλια Βασιλείου, σε ομιλία της στην κηδεία της Μαρικκούς Κυπρή, το όνομα της οποίας περιλαμβανόταν μέχρι πρόσφατα στον κατάλογο των αγνοουμένων, η οποία τελέστηκε από την Εκκλησία Αγίας Μαρίνας Μοσφιλωτής.

«Δεν υποτιμούμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις των αγνοουμένων μας δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί. Εξακολουθούν να αγνοούνται άλλοι 851 συμπατριώτες μας, οι περισσότεροι, δηλαδή, από όσους αρχικά καταχωρήθηκαν στον κατάλογο της Επιτροπής για την εξιχνίαση της τύχης τους», πρόσθεσε.

Στην ομιλία της, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, η κ. Βασιλείου είπε ότι βασική θέση και απαίτηση τους είναι να επιτραπεί, επιτέλους, από τον κατοχικό στρατό η διενέργεια εκταφών χωρίς οποιουσδήποτε περιορισμούς στις λεγόμενες στρατιωτικές περιοχές, όπως και η πρόσβαση ερευνητών στα αρχεία του, όπου με βεβαιότητα μπορούν να αντληθούν στοιχεία για πολύ περισσότερες περιπτώσεις αγνοουμένων.

«Και, βέβαια, να δοθεί πληροφόρηση για το τεράστιο θέμα της μετακίνησης οστών από τους αρχικούς χώρους ταφής σε άλλους, προκειμένου να συγκαλυφθεί – αν είναι δυνατόν – το αποτρόπαιο έγκλημα της εν ψυχρώ εκτέλεσης συμπατριωτών μας, όπως συνέβη και με την περίπτωση των 70 Ασσιωτών που οι σωροί τους ρίφθηκαν σε πηγάδια στην τοποθεσία Ορνίθι της Αφάνειας. Οι ευθύνες της Τουρκίας είναι τεράστιες και θα πρέπει να ανταποκριθεί στη δίκαιη απαίτηση μας, που είναι και απαίτηση διεθνών οργανισμών και θεσμών, όπως ο ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να επιδείξει έμπρακτα την αναγκαία βούληση, ώστε να τερματιστεί ο πόνος και η αγωνία όλων των συγγενών», συμπλήρωσε.

Είπε, επίσης, ότι πρώτιστη και ύψιστη προτεραιότητα τους μαζί με το θέμα των αγνοουμένων παραμένει η προσπάθεια για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού «η οποία να επανενώνει την μοιρασμένη πατρίδα μας, να τερματίζει την κατοχή και να ανοίγει νέες προοπτικές για το σύνολο του λαού μας, σε συνθήκες ελευθερίας, ασφάλειας, δημοκρατίας και κοινής ευημερίας».

«Επανειλημμένα κατά το τελευταίο διάστημα, τόσο με δημόσιες δηλώσεις του, όσο και στις επαφές του με ξένους ηγέτες και τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τονίσει πως η πλευρά μας είναι έτοιμη για να συμμετάσχει σε ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων από το σημείο στο οποίο διακόπηκαν τον περασμένο Ιούλιο στο Γκραν Μοντανά. Στόχος είναι η εξεύρεση λύσης που θα κατοχυρώνει την πλήρη ανεξαρτησία του κράτους με την κατάργηση των εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων ή τη μόνιμη παρουσία τουρκικού στρατού, μιας λύσης που θα είναι απόλυτα συμβατή με την ιδιότητα της χώρας μας ως κράτους- μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα και βιωσιμότητα, δημιουργώντας πραγματικές συνθήκες ειρηνικής συμβίωσης και συνδημιουργίας όλων των Κυπρίων», σημείωσε.

Θα πρέπει, συνέχισε η κ. Βασιλείου, να υπάρξει ενδελεχής και επαρκής προετοιμασία, όπως και ισχυρή βούληση και αποφασιστικότητα απ’ όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, προ πάντων από την Τουρκία με στόχο να διασφαλιστεί το θετικό αποτέλεσμα που προσδοκούμε.

«Επιπλέον, είναι απαραίτητο να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες και προκλητικές δηλώσεις όπως οι πρόσφατες με την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αποκλειστική οικονομική της ζώνη. H ισχυρή κρατική μας υπόσταση, η ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι διεθνείς μας συνεργασίες, η υποδειγματική λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών στη χώρα μας, αποτελούν σήμερα το υπόβαθρο πάνω στο οποίο οικοδομούμε την δική μας προσπάθεια για απαλλαγή από την κατοχή. Με την ενότητα και την υπευθυνότητα όλων, όπως και με εθνική ομοψυχία, μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά και να πετύχουμε τον τερματισμό της απαράδεκτης σημερινής κατάστασης της τουρκικής κατοχής. Αυτός είναι ο στόχος και η επιθυμία όλων προκειμένου να δικαιώσουμε και τη θυσία όλων των συμπατριωτών μας που έπεσαν θύματα της βαρβαρότητας του Αττίλα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στην Μαρικκού Κυπρή, η κ. Βασιλείου είπε ότι ήταν ένας άνθρωπος απόλυτα δεμένος με την ιστορία και τις ρίζες μας, ένας άνθρωπος που παρά τις εκκλήσεις των παιδιών της να τα ακολουθήσει στο δρόμο της σωτηρίας προς τις ασφαλέστερες περιοχές, παρέμεινε πεισματικά στο χωριό της, το Έξω Μετόχι, όπου ήταν και ο τάφος του πολυαγαπημένου της συζύγου που είχε χάσει χρόνια πριν.

«Η Μαρικού Κυπρή ανέβηκε ένα πραγματικό Γολγοθά μεγαλώνοντας τα παιδιά της σε μια πολύ δύσκολη εποχή, με θλιβερό επιστέγασμα την κατάληψη του 37,5 τοις εκατόν των εδαφών μας από τον Τουρκικό Αττίλα, την καταστροφή των ιερών και των οσίων μας, τις χιλιάδες των νεκρών, των αιχμαλώτων, των αγνοουμένων, των εγκλωβισμένων και των άλλων παθόντων, όπως και τον βίαιο ξεριζωμό του ενός τρίτου του πληθυσμού μας. Κανένα από τα τρία της παιδιά δεν είναι σήμερα στη ζωή για να την αποχαιρετήσει μαζί μας. Η Ευθυμία, ο Γεώργιος, η Ανδριανή ακολούθησαν στο θάνατο τον πατέρα τους, όπως και την μητέρα τους, αλλά χωρίς να μπορέσουν να ευχηθούν σε αυτήν το καλό κατευόδιο και να κλάψουν στο φέρετρο της για την απώλεια της. Είναι γι’ αυτό το αβάσταχτο δράμα των συγγενών που εμείς υπογραμμίζουμε, επισημαίνοντας τις τεράστιες ευθύνες της Τουρκίας, ότι η εξαφάνιση προσώπου αποτελεί πολλαπλή παραβίαση βασικών και θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συμπλήρωσε.

Οι παραβιάσεις αυτές, συνέχισε η κ. Βασιλείου, δεν περιορίζονται στα δικαιώματα των αγνοουμένων προσώπων, αλλά επεκτείνονται και στα δικαιώματα των οικογενειών τους.

«Εκείνοι που διαπράττουν το έγκλημα δεν είναι ένοχοι μόνο για την εξαφάνιση των αγνοουμένων προσώπων, αλλά και για τη διαιώνιση της δυστυχίας των οικογενειών τους. Τα λείψανα της Μαρικκούς Κυπρή εντοπίστηκαν σε μαζικό τάφο στο Έξω Μετόχι το 2014. Μαζί με τα δικά της λείψανα ήταν και τα λείψανα πέντε άλλων προσώπων, συγχωριανών της. Τα ευρήματα ομιλούν. Δεκάδες είναι οι μαρτυρίες για τη βάρβαρη μεταχείριση ηλικιωμένων, και όχι μόνο, που δεν θέλησαν να εγκαταλείψουν τα χωριά τους παραγνωρίζοντας τον επερχόμενο κίνδυνο από την προέλαση των τουρκικών στρατευμάτων. Μαρτυρίες που αναφέρονται σε πυροβολισμούς και εκτελέσεις εν ψυχρώ, ακόμη και γερόντων που έβγαιναν φοβισμένοι από τα σπίτια τους για να παραδοθούν με τα χέρια ψηλά και την παράκληση στο βλέμμα τους για έλεος», σημείωσε.

Αιώνια ας είναι η μνήμη της Μαρικκούς Κυπρή που κατευοδώσουμε σήμερα, κατέληξε η κ. Βασιλείου, στην ομιλία της.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
26/05/2018 14:15

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: