Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει τον Σίσι για τις ενέργειες στο Σινά




Ο αιγυπτιακός στρατός ενέτεινε τις κατεδαφίσεις κατοικιών, εμπορικών καταστημάτων και αγροκτημάτων στην περιοχή του Σινά μετά την έναρξη, τον Φεβρουάριο, μιας μεγάλης στρατιωτικής εκστρατείας εναντίον ενόπλων τζιχαντιστών, δήλωσε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch – HRW).

Σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, η διεθνής οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρει πως οι καταστροφές αφορούν «χιλιάδες στρέμματα αγροτικής γης και τουλάχιστον 3.000 κτίρια κατοικιών και εμπορικά καταστήματα, καθώς και 600 κτίρια που καταστράφηκαν τον Ιανουάριο».

Αυτές οι τελευταίες καταστροφές είναι «οι πιο σημαντικές αφότου ο στρατός ξεκίνησε επίσημα την πολιτική εκδιώξεων το 2014», αναφέρει η οργάνωση που διενήργησε έρευνα ερωτώντας μάρτυρες εξ αποστάσεως και αναλύοντας «μια χρονολογική σειρά δορυφορικών εικόνων».

Το Παρατηρητήριο καταγγέλλει τις «παράνομες» κατεδαφίσεις οι οποίες όπως λέει μερικές φορές πραγματοποιήθηκαν «στο πλαίσιο αντιποίνων εναντίον ατόμων υπόπτων για τρομοκρατία, καθώς και πολιτικών διαφωνούντων και των συγγενών τους».

Στην ανακοίνωση η Σάρα Λι Ουίτσον, διευθύντρια του τμήματος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική της ΜΚΟ, αναφέρει πως «ο αιγυπτιακός στρατός διατείνεται ότι προστατεύει τους ανθρώπους από τους μαχητές, αλλά είναι παράλογο να σκεπτόμαστε πως η κατεδάφιση κατοικιών και ο εκτοπισμός πληθυσμών που έμεναν πάντα εκεί εγγυάται την ασφάλειά τους».

Το Παρατηρητήριο διευκρινίζει πως απηύθυνε αυτό τον μήνα επιστολές στο αιγυπτιακό υπουργείο Άμυνας, στον κυβερνήτη του Βόρειου Σινά και στις υπηρεσίες πληροφοριών για να «ερευνήσει σχετικά με τις τρέχουσες κατεδαφίσεις».

Ο αιγυπτιακός στρατός δεν έχει απαντήσει μέχρι στιγμής στην έκθεση αυτή.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, οι πρώτες καταστροφές πραγματοποιήθηκαν το 2013 αλλά «το 2014, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα σχέδιο εκδίωξης κατοίκων μιας ουδέτερης ζώνης ασφαλείας 79 τετραγωνικών χλμ. που περιλαμβάνει ολόκληρη την πόλη της Ράφα», στα σύνορα με τον παλαιστινιακό θύλακα της Γάζας που τελεί υπό τον έλεγχο της Χαμάς.

«Μέχρι σήμερα ο στρατός έχει σχεδόν κατεδαφίσει την πόλη», ανέφερε η ΜΚΟ υπογραμμίζοντας πως μια νέα ουδέτερη ζώνη έχει δημιουργηθεί γύρω από το αεροδρόμιο του αλ-Αρίς, της κυριότερης πόλης του Βόρειου Σινά, κάτι που μεταφράζεται σε καταστροφές κατοικιών και αγροκτημάτων.

Οι αρχές έλαβαν την απόφαση αυτή έπειτα από μια επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το τοπικό παρακλάδι της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, με στόχο τους υπουργούς Άμυνας και Εσωτερικών στην περιοχή. Οι τελευταίοι δεν έπαθαν τίποτα.

Μετά την αποπομπή του εκλεγμένου προέδρου, του ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι, από τον στρατό το 2013, η Αίγυπτος βρίσκεται αντιμέτωπη με επιθέσεις εξτρεμιστικών ομάδων, κυρίως του ΙΚ στο Βόρειο Σινά.

Εκατοντάδες στρατιώτες, αστυνομικοί και άμαχοι έχουν σκοτωθεί στις επιθέσεις αυτές.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: