Το νέο αφήγημα που πλασάρουν αριστεροί και δεξιοί για την “όποια λύση” του Κυπριακού




Του Πέτρου Θ. Παντελίδη

Το τελευταίο διάστημα οι ηγεσίες του ΔΗ.ΣΥ. και του ΑΚΕΛ έχουν κατασταλάξει σε ένα νέο αφήγημα για τη λύση. Διακηρύσσουν ότι η κατοχή θα τερματιστεί, ο τουρκικός στρατός θα αποχωρήσει και το δικαίωμα μονομερούς επέμβασης θα τερματιστεί μόνο με την επίτευξη λύσης. Αυτή η όποια λύση θα είναι και η απάντηση στην τελευταία τουρκική πρόκληση για συνδιαχείριση του υποθαλάσσιου πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας (Κ.Δ.).

Από κοντά και οι οπαδοί της «λύσης και ό,τι να ‘ναι», που ερωτούν σοφιστικά. Τώρα έχουμε 40.000 κατοχικό στρατό, εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα. Δεν θα είναι καλύτερα να έχουμε λύση με λιγότερα τουρκικά στρατεύματα και περιορισμένες εγγυήσεις, για να τερματιστεί η κατοχή και να επανενώσουμε την Κύπρο;

Έτσι το ΑΚΕΛ έβαλε ολοταχώς πλώρη για τη λύση. Και τονίζει ότι στο Κραν Μοντάνα ο ΠτΔ μποϊκόταρε αυτή τη λύση, επειδή δεν έκανε και τις τελευταίες υποχωρήσεις για να πετύχουμε τη λύση που αποδέχεται το ΑΚΕΛ. Από την άλλη, ο ΠτΔ είναι έτοιμος να σηκώσει άγκυρα, συνεχίζοντας την πορεία προς τη λύση και ξεκινώντας από ‘κεί που μείναμε και με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες.

Όμως ούτε ο ΠτΔ, ούτε οι ηγεσίες του ΔΗ.ΣΥ. και του ΑΚΕΛ μάς λένε πού μείναμε και τι περιλαμβάνει το πλαίσιο Γκουτέρες, που είναι ευνοϊκό, όπως λένε, για την πλευρά μας. Μάλιστα όταν ο ΠτΔ θέτει κάποιους υποτυπώδεις όρους, το ΑΚΕΛ εξανίσταται, γιατί πιστεύει πως πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς όρους, ώστε να καταλήξουμε στη λύση, η οποία κατά το ΑΚΕΛ θα τερματίσει την κατοχή, θα μας απαλλάξει από (τα) κατοχικά στρατεύματα και (τις) εγγυήσεις και θα λυθεί και το πρόβλημα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων.

  •  Συμφωνούμε απόλυτα ότι μια βιώσιμη λύση θα λύσει όλα τα προβλήματα που προέρχονται από την κατοχή της Κύπρου και την απειλή της Τουρκίας. Είναι όμως η λύση που οραματίζονται οι ηγεσίες του ΔΗ.ΣΥ. και του ΑΚΕΛ βιώσιμη, και μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα της κατοχής και των τουρκικών απειλών;

Οι μόνιμες απειλές και απαιτήσεις της Τουρκίας και οι δικές μας συνεχείς υποχωρήσεις και παραχωρήσεις μάς κάνουν να φοβόμαστε ότι η λύση τους θα νομιμοποιεί την κατοχή μεγάλου μέρους του εδάφους της Κ.Δ., θα μονιμοποιεί και θα νομιμοποιεί τον διαχωρισμό του λαού και τη διχοτόμηση της Κύπρου, θα νομιμοποιεί τον έλεγχο της Τουρκίας στην επικράτεια της Κύπρου και της ΑΟΖ της και θα καταργεί την Κ.Δ. Έτσι μια κακή λύση όχι μόνο δεν θα λύσει τα προβλήματα που υπάρχουν, αλλά θα νομιμοποιήσει όσα προσπαθούμε να αποφύγουμε.

Η Κύπρος και η ελληνική κοινότητα βρίσκεται σε μια πολύ δύσκολη θέση. Με τη δική μας ανοχή και τις υποχωρήσεις η Τουρκία πέτυχε πολλούς βασικούς της στόχους, όπως την αναβάθμιση του παράνομου ψευδοκράτους και του ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, και συνομιλίες σε πενταμερή διάσκεψη, παραμερίζοντας έτσι την Κ.Δ. Για την Τουρκία απέμεινε μόνο ένας στόχος. Και αυτός είναι η διάλυση και κατάργηση της Κ.Δ.

Η στάση της Τουρκίας και του κ. Ακιντζί, τα γεγονότα γύρω από το Κυπριακό, οι τελευταίες διαπραγματεύσεις και τα δείπνα μας δείχνουν ότι μόνο ένα όπλο έμεινε στα χέρια μας και μόνο με αυτό μπορούμε να αντισταθούμε και να ελπίζουμε στην επιβίωσή μας. Και αυτή η έπαλξη είναι η διάσωση, η διατήρηση, η μετεξέλιξη και η συνέχεια της ύπαρξης της Κ.Δ., μέλους του ΟΗΕ και της ΕΕ. Εάν η λύση καταργεί την Κ.Δ., τότε αρχίζει και η τουρκοποίηση της Κύπρου.

  •  Με τη λύση θα πρέπει να τερματιστεί η κατοχή και τα κακά που αυτή έχει επιφέρει. Με μια λύση, όμως, όπως αυτήν που οι ηγεσίες του ΔΗ.ΣΥ. και του ΑΚΕΛ και οι Unite Cyprus είναι έτοιμοι να επιδιώξουν, η κατοχή και η διχοτόμηση θα νομιμοποιηθούν και θα μονιμοποιηθούν. Η Κύπρος θα γίνει προτεκτοράτο της Τουρκίας.

Για τούτο εμείς πρέπει να επιμείνουμε ότι η πρώτη παράγραφος της συμφωνίας της λύσης πρέπει να προνοεί ότι το πολίτευμα της Κ.Δ. θα μετεξελιχθεί σε ομοσπονδία.

Μπορούμε να δοκιμάσουμε την πρόθεση των Τουρκοκυπρίων, προτείνοντάς τους ως Μ.Ο.Ε. τη συνένωση των τηλεφωνικών υπηρεσιών ολόκληρης της Κύπρου με κοινό διεθνή κωδικό το +357. Θα το αποδεχτούν; Είμαι βέβαιος ότι θα αρνηθούν. Εξ όνυχος τον λέοντα.

  •  Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός…

Το όραμα του Ταγίπ Ερντογάν: Επιδιώκει να είναι “Σουλτάνος” στη “Νέα Τουρκία” που σχεδιάζει

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: