Το Κυπριακό και η προκλητικότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ συζητήθηκαν μεταξύ Φωτίου και Κόεν




Η κατάσταση σε ότι αφορά το Κυπριακό και οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχαν την Τετάρτη, στην Ουάσινγκτον, ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου και ο Βοηθός Αναπληρωτής Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόναθαν Κόεν.

Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο των επαφών που είχε ο κ. Φωτίου, στο περιθώριο του 34ου συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ. Παράλληλα, ο Επίτροπος Προεδρίας είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με μέλη του Κογκρέσου, όπως τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Έντ Ρόις και τον βουλευτή Τζον Σαρμπάνη.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η συνομιλία Φωτίου – Κόεν κάλυψε την γενικότερη κατάσταση στο Κυπριακό, όπου υπάρχει στασιμότητα στις προσπάθειες για λύση, όσο και τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ. Φωτίου εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο όπου αυτές σταμάτησαν και επί του πλαισίου Γκουτέρες, υπό την προϋπόθεση να αρθούν η τουρκική αδιαλλαξία και οι προκλητικές ενέργειες της Άγκυρας. Επεσήμανε, παράλληλα, ότι η Κύπρος παραμένει σταθερός και αξιόπιστος εταίρος των ΗΠΑ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, με τον Επίτροπο Πορεδρίας να τονίζει ότι οι εξελίξεις βρίσκονται σε κομβικό σημείο, εξαιτίας της άρνησης της Τουρκίας για παροχή πληροφοριών αλλά και πρόσβασης στα αρχεία του τουρκικού στρατού, ως προς τους ομαδικούς τάφους και τις μετακινήσεις οστών.

Ο κ. Φωτίου ζήτησε από τον Αμερικανό αξιωματούχο όπως οι ΗΠΑ συνεχίσουν να συνεργάζονται επί της ανθρωπιστικής αυτής πτυχής του Κυπριακού και να ασκήσουν σχετικές πιέσεις προς την Τουρκία.

Ήγειρε επίσης τα προβλήματα των εγκλωβισμένων και ειδικότερα της λειτουργίας των κατεχομένων σχολείων, της καταστροφής της πολιτιστικής κληρονομιάς και των εκκλησιών στα κατεχόμενα.

Ο κ. Κόεν διαβεβαίωσε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια με στόχο την επίλυση του ανθρωπιστικού ζητήματος των αγνοουμένων καθώς και των άλλων πτυχών, στο πλαίσιο και των αρμοδιοτήτων του.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουναπιώτης
ΗΠΑ/ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ
24/05/2018 07:11

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: