Σχέδιο νόμου της Βουλής των ΗΠΑ “παγώνει” την πώληση οπλικών συστημάτων στην Τουρκία




Ρητή αναφορά με την οποία απαγορεύει οποιαδήποτε μεταφορά στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία, μέχρις ότου σταλεί από τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ (σε συνεννόηση με τον Υπουργό Εξωτερικών) έκθεση προς τις αρμόδιες Επιτροπές Εξωτερικών και Άμυνας της αμερικανικής Βουλής και Γερουσίας, περιέχει το σχέδιο νόμου του Προϋπολογισμού για την Εθνική Άμυνα, του Προέδρου της Επιτροπής Άμυνας της αμερικανικής Βουλής, Μακ Θόρνμπερι.

Το σχέδιο έχει εγκριθεί επί της αρχής από την Επιτροπή, με ψήφους 60-1. Θα ακολουθήσει συζήτηση διαφόρων τροπολογιών, ενώ αντίστοιχη διαδικασία θα λάβει χώρα και στη Γερουσία.

Αν και δεν αναφέρονται ονομαστικά, οι περιορισμοί αφορούν τις πωλήσεις αεροσκαφών F-35 Lightning II JSF και F-16 Fighting Falcons, ελικοπτέρων CH-47 Chinook και H-60 Blackhawk και πυραύλων Patriot.

Το σχετικό παράρτημα 1251 νομοσχεδίου του προϋπολογισμού για την Εθνική Άμυνα, με τίτλο «Έκθεση για την κατάσταση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκική Δημοκρατία», αναφέρει τα εξής: «Το παράρτημα αυτό απαιτεί από τον Υπουργό Άμυνας, σε διαβούλευση με τον Υπουργό Εξωτερικών, να υποβάλει έκθεση σχετικά με τη σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας στις Επιτροπές `Αμυνας του Κογκρέσου, στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, το αργότερο 60 ημέρες μετά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας πράξης. Το παράρτημα αυτό απαγορεύει επίσης οποιαδήποτε ενέργεια για την εκτέλεση της παράδοσης στρατιωτικής αλλοδαπής πώλησης μεγάλου αμυντικού εξοπλισμού, βάσει του άρθρου 36 του νόμου περί ελέγχου εξαγωγών όπλων (22 U.S.C. 2761) στην Τουρκική Δημοκρατία, έως ότου η απαιτούμενη έκθεση παραδοθεί στις καθορισμένες επιτροπές του Κογκρέσου».

Η εισήγηση αυτή της Επιτροπής Άμυνας έρχεται επιπρόσθετα με το νομοσχέδιο που προωθείται στη Γερουσία, για την απαγόρευση της πώλησης F-35 στην Τουρκία, εκτός και αν δεν προχωρήσει η αγορά ρωσικών πυραύλων S-400 και απελευθερωθεί ο πάστορας Μπράνσον κι άλλοι Αμερικανοί που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές.

Οι γερουσιαστές επιμένουν σε κυρώσεις: Η αλήθεια για τον πάστορα, τα F-35 και την Τουρκία

Το θέμα της απαγόρευσης της πώλησης των F-35 είχε αποτελέσει αντικείμενο κοινής εκστρατείας του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και Εθνικής Αρμενικής Επιτροπής, ενώ την περασμένη εβδομάδα στο διήμερο κοινών διαφωτιστικών προσπαθειών του HΑLC και της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AJC) το συγκεκριμένο λεκτικό του παραρτήματος 1251 είχε προωθηθεί ως τροπολογία.

«Με την συμπερίληψή του στο κείμενο του Προέδρου της Επιτροπής πλέον είναι μέρος κειμένου νομοσχεδίου και είναι η βάση για οποιεσδήποτε τροπολογίες υποβληθούν. Για να αφαιρεθεί η συγκεκριμένη αναφορά θα πρέπει κάποιος να δώσει μάχη γι’ αυτό», ανέφερε ο Πρόεδρος του HALC, Έντι Ζεμενίδης σε δημοσιογραφική τηλεδιάσκεψη.

Όπως είπε, δεν υπάρχει ακόμη αντίστοιχο παράρτημα στη Γερουσία, κάτι που αναμένεται να προωθηθεί σύντομα, ενώ συνεχίζονται και οι προσπάθειες στη Γερουσία για το σχέδιο νόμου των τριών γερουσιαστών και στη Βουλή για το νομοσχέδιο των Μπιλιράκη – Σιτσιλίνε.

«`Εχουν υποβληθεί διάφορες τροπολογίες στο σχέδιο Νόμου για την Εθνική Αμυνα που σχετίζονται με την Τουρκία. Μία που ζητά να διατεθούν στους Κούρδους της Συρίας τα κονδύλια που δίδονται στην Τουρκία, άλλη για μεταφορά των πυρηνικών που βρίσκονται στο Ινσιρλίκ σε άλλη τοποθεσία κ.α. Εκείνο που διαισθάνομαι είναι ότι, μετά τη συμπερίληψη της συγκεκριμένης αναφοράς στο κείμενο του Προέδρου, οι τροπολογίες θα αποσυρθούν», ανέφερε.

Ο προϋπολογισμός για την Εθνική `Αμυνα αναμένεται να εγκριθεί περίπου σε ένα μήνα, χωρίς να αποκλείεται να ολοκληρωθεί στο τέλος Μαΐου, καθώς την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιαστεί στην ολομέλεια της αμερικανικής Βουλής. Στην περίπτωση αυτή δεν πρόκειται να παραδοθούν ούτε καν τα δύο F-35, που ενώ θα βρίσκονται για ένα ακόμη έτος στις ΗΠΑ, θα χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση Τούρκων πιλότων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Έντ Ζεμενίδης είπε πως για να μην προωθηθεί αυτός ο περιορισμός προς την Τουρκία από το Κογκρέσο, θα πρέπει να ισχύσει μία από τις 3 περιπτώσεις:

Πρώτον, να υπάρξει σχετική τροπολογία στην ολομέλεια της Βουλής, κάτι μάλλον απίθανο για την περίπτωση που έχουν συμφωνήσει ο Πρόεδρος και ο επικεφαλής της μειοψηφίας στην Επιτροπή Άμυνας, Ανταμ Σμιθ.

Δεύτερον, να μην υπάρξει κάτι ανάλογο από τη Γερουσία, οπότε είναι πιθανόν να μην συμπεριληφθεί στο συμβιβαστικό κείμενο.

Τρίτον, να ασκήσει ο Πρόεδρος Τραμπ βέτο σε όλο το νομοσχέδιο, για διάφορους λόγους, οπότε θα ξεκινήσει η συγγραφή του από την αρχή, κάτι που είχε συμβεί επί Ομπάμα.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης – ΗΠΑ/Νέα Υόρκη 17/05/2018 22:55

Οι Τούρκοι χλευάζουν τους γερουσιαστές που ζητούν εμπάργκο: Θα πάρουμε τα F-35, διαρρέουν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: