Το 2024, δήλωσε ο Πούτιν ότι θα αποχωρήσει από την προεδρία, βάσει του συντάγματος




Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαίωσε ότι θα σεβαστεί το Σύνταγμα που απαγορεύει σε οποιονδήποτε να εκτίσει περισσότερες από δύο συνεχόμενες προεδρικές θητείες, κάτι που σημαίνει ότι θα αποχωρήσει από τη θέση αυτή το 2024, όταν λήξει η τρέχουσα, δεύτερη θητεία του.

Η δήλωση αυτή, που έγινε στους δημοσιογράφους που παρακολουθούν τις εργασίες του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, δεν αποτελεί έκπληξη και δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι ο Πούτιν θα αποχωρήσει από την εξουσία μετά από έξι χρόνια.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε παραιτηθεί και πάλι από την προεδρία το 2008, αφού ολοκλήρωσε δύο συνεχόμενες θητείες. Επέστρεψε στο ανώτατο αξίωμα το 2012, αφού στο ενδιάμεσο ανέλαβε την πρωθυπουργία. Θα μπορούσε, αν το επιθυμεί, να επαναλάβει την ίδια διαδικασία.

“Ανέκαθεν τηρούσα και τηρώ το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας” απάντησε ο Ρώσος πρόεδρος όταν ρωτήθηκε αν και πότε θα αποχωρήσει από την προεδρία. “Στο Σύνταγμα αναφέρεται με σαφήνεια ότι κανείς δεν μπορεί να υπηρετήσει περισσότερες από δύο συνεχόμενες θητείες. Σκοπεύω να τηρήσω αυτόν τον κανόνα”, πρόσθεσε στις δηλώσεις του που μεταδόθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση.

Τον Μάρτιο, όταν κέρδισε με άνεση τις προεδρικές εκλογές, ένας δημοσιογράφος τον ρώτησε αν θα διεκδικήσει και πάλι την προεδρία στις εκλογές του 2030 και τότε φάνηκε να αποκλείει μια τέτοια πιθανότητα. “Θα αστειεύεστε! Τι θέλετε να κάνω; Να μείνω εδώ μέχρι τα 100 μου; Όχι”, απάντησε.

Ο Πούτιν γεννήθηκε το 1952 και το 2024, όταν θα λήξει η θητεία του, θα είναι 71 ετών.

Περισσότερες Διεθνείς ειδήσεις εδώ

25/05/2018 20:33
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Αγία Πετρούπολη, Ρωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: