Τηλεφώνημα Τραμπ-Μακρόν πριν από την απόφαση για το Ιράν: Απαισιόδοξη η Βρετανία




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να συζητήσει την απόφασή του για την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν (JPCOA) σε τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει σήμερα το απόγευμα με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, το τηλεφώνημα αυτό ήταν προγραμματισμένο για τις 10.00 (ώρα Ουάσινγκτον, 17.00 ώρα Ελλάδας).

Στο μεταξύ, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων τάχθηκε υπέρ της “διόρθωσης” των προβληματικών σημείων στη συμφωνία και της κατά γράμμα εφαρμογής της, εκφράζοντας την άποψη ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να αποσυρθούν από αυτήν.

Μιλώντας λίγες ώρες πριν ανακοινώσει την απόφασή του ο Τραμπ, για το αν θα παραμείνουν ή όχι οι ΗΠΑ στη διεθνή συμφωνία, ο Εντ Ρόις είπε ότι με το “σκίσιμό” της δεν θα ανακτηθούν τα χρήματα που έχει λάβει η ιρανική κυβέρνηση ούτε θα αναγκαστούν οι σύμμαχοι της Ουάσινγκτον να αντιμετωπίσουν τις επικίνδυνες δραστηριότητες της Τεχεράνης.

“Φοβάμαι ότι η απόσυρση (από τη συμφωνία) στην πραγματικότητα θα ανέκοπτε αυτές τις προσπάθειες” ανέφερε σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ενόψει μιας ακρόασης στην Επιτροπή με θέμα το Ιράν.

Απαισιόδοξο το Λονδίνο

Η Βρετανία από την πλευρά της εξέφρασε την έντονη απαισιοδοξία της ενόψει της ανακοίνωσης του Τραμπ. “Δυστυχώς, είμαστε βαθιά απαισιόδοξοι για την ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ αργότερα σήμερα. Ωστόσο, θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε τι ακριβώς θα πει ο πρόεδρος Τραμπ απόψε” είπε στο πρακτορείο Reuters ένας Βρετανός διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί. “Ο στόχος μας παραμένει να διατηρήσουμε την JPCOA. Θα χρειαστεί να περιμένουμε για να καταλάβουμε ποιο είναι το σχέδιο των ΗΠΑ για να επιτευχθεί ο κοινός στόχος μας, να αποτρέψουμε το Ιράν από το αποκτήσει πυρηνικά όπλα και να αντιμετωπίσουμε τη στάση του στην περιοχή”, πρόσθεσε.

08/05/2018 17:19
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: