Θετικός για τον διορισμό της Τζίνα Χάσπελ στη CIA δηλώνει τελικά ο γερουσιαστής Τζο Ντόνελι




Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Τζο Ντόνελι από την Ιντιάνα ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει τον διορισμό της Τζίνα Χάσπελ στην διεύθυνση της CIA, μεταδίδει το CNN.

“Καθώς η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με δυναμικές προκλήσεις στα θέματα ασφάλειας, είναι ουσιαστικά σημαντικό οι υπηρεσίες Πληροφοριών μας να έχουν την ηγεσία και την υποστήριξη που χρειάζονται προκειμένου να κρατήσουν ασφαλείς τους Αμερικανούς, αλλά και να υπερασπιστούν το έθνος μας, από αυτούς που επιθυμούν να μας βλάψουν,” τόνισε σε ανακοίνωσή του ο Ντόνελι.

“Η Τζίνα Χάσπελ υπηρέτησε την χώρα μας, αλλά και την CIA, για περισσότερα από 30 χρόνια κι έχει την ουσιαστική υποστήριξη των συναδέλφων της, αλλά και των πρώην διευθυντών της υπηρεσίας Μάικλ Χέιντεν, Λίον Πανέτα και Τζον Μπρέναν, που υπηρέτησαν υπό τους προέδρους Μπους και Ομπάμα.”

Ο Ντόνελι είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του στις ενδιάμεσες εκλογές που θα διεξαχθούν για το Κογκρέσο στις αρχές Νοεμβρίου, ενώ η πολιτεία του είχε ψηφίσει υπέρ του προέδρου Τραμπ, το 2016.

Είναι ο δεύτερος Δημοκρατικός που έχει ανακοινώσει την υποστήριξή του στην επιλογή του Τραμπ για την διεύθυνση της CIA, προς αντικατάσταση του Μάικ Πομπέο που έχει αναλάβει την ηγεσία του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Τζο Μάντσιν που εκλέγεται στην Δυτική Βιρτζίνια έχει ανακοινώσει επίσης, την υποστήριξή του στον διορισμό της Χάσπελ. Ο ίδιος, είναι υποψήφιος για την επανεκλογή του το Νοέμβριο, ενώ στην πολιτεία του είχε νικήσει ο Τραμπ, το 2016.

Η επιλογή της Χάσπελ έχει προκαλέσει προβληματισμό στην Γερουσία, με δεδομένη την εμπλοκή της στο πρόγραμμα ανακρίσεων της κυβέρνησης του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Αναφορές στο ρόλο της, έγιναν αρκετές φορές κατά την διάρκεια της ακρόασης για τον διορισμό της, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Η ίδια, υποστήριξε ότι υπό την διεύθυνσή της, δεν θα επιτρέψει στην CIA να πραγματοποιεί ανακρίσεις με την χρήση βασανιστηρίων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές Τζον Μακέιν και Ραντ Πολ έχουν ανακοινώσει την αντίθεσή τους, στην επικύρωση του διορισμού της.

Από την άλλη μεριά, ο Ντόνελι ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι είχε “μία σκληρή, αλλά ευγενική κι εκτενή συζήτηση με την κυρία Χάσπελ αναφορικά με ένα ευρύ πλαίσιο θεμάτων. Μεταξύ αυτών, το όραμά της για την CIA, την προσωπική της προσέγγιση στα διευθυντικά καθήκοντά της, όπως επίσης και τις απόψεις της, για ζητήματα κράτησης κι ανακρίσεων.”

Ο Ντόνελι πρόσθεσε ότι πιστεύει πως η Χάσπελ έχει μάθει από το παρελθόν κι ότι η ίδια του εξέφρασε: “την δέσμευσή της να ανταποκρίνεται άμεσα στην εποπτεία του Κογκρέσου, αλλά και να παρέχει αναλύσεις σε βάθος, τόσο στα μέλη του Κογκρέσου, όσο και στον πρόεδρο των ΗΠΑ. Για τους λόγους αυτούς, και μετά από προσεκτική εξέταση των δεδομένων, θα υποστηρίξω τον διορισμό της κυρίας Χάσπελ,” εξήγησε ο Ντόνελι.

14/05/2018 12:10
ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: