Θετικές οι παρεμβάσεις στο νόμο για τον τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, λέει ο Μίχαλος




Θετικές κρίνει τις αλλαγές στον εξωδικαστικό ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ.Μίχαλος, με άρθρο του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος.

Όπως σημειώνει ο κ.Μίχαλος, “από την αρχή της εφαρμογής του Νόμου 4469/2017, τα Επιμελητήρια είχαν επισημάνει ότι για να αποδώσει ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, θα έπρεπε να υπάρξουν συγκεκριμένες τροποποιήσεις προκειμένου να μπορεί να συμπεριλάβει περισσότερες επιχειρήσεις. Η μέχρι τώρα πορεία του νόμου επιβεβαιώνει τις αρχικές επιφυλάξεις”.

Όπως προσθέτει, “σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, περίπου 30.000 επιχειρήσεις έχουν πραγματοποιήσει εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Από αυτές ήταν επιλέξιμες 5.000, οι 850 υπέβαλαν αίτηση, μόλις 26 κατάφεραν να ρυθμίσουν τα χρέη τους με ευνοϊκό τρόπο ενώ βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο περισσότερες από 2.500 νέες αιτήσεις. Οι αριθμοί αυτοί δεν μπορούν να θεωρηθούν ικανοποιητικοί…”.

Σύμφωνα με τον ίδιο, “ήταν λογικό λοιπόν να προκαλέσουν ικανοποίηση οι πληροφορίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις σχεδιαζόμενες βελτιωτικές παρεμβάσεις στο νόμο.”

Όπως τονίζει, “στις επικείμενες αλλαγές περιλαμβάνονται η ένταξη στη ρύθμιση των χρεών που δημιουργήθηκαν το 2017, η δραστική μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και των απαιτούμενων δικαιολογητικών, η ένταξη του συνόλου των χρεών των επιχειρήσεων, καθώς και η υποχρέωση των τραπεζών να αιτιολογούν πλήρως τις περιπτώσεις απόρριψης αιτήσεων. Επιπλέον σύμφωνα με διαβεβαιώσεις του αρμοδίου υπουργείου, θα υπάρξει πρόβλεψη η οποία θα επιτρέπει το “ξεπάγωμα” του λογαριασμού της επιχείρησης όταν αυτή εντάσσεται στο πρώτο στάδιο της ρύθμισης και την αναλογική διανομή των χρημάτων, ώστε να μείνει ένα ποσοστό ρευστότητας και στην επιχείρηση”.

25/05/2018 09:56
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: