Τέρμα στη σύγχυση, δράση τώρα: Καλείται η πολιτική ηγεσία να βρει τη διέξοδο στο αδιέξοδο




Του Νίκου Κατσουρίδη

Και εγένετο σύγχυση πλήρης! Πολλαπλές ερμηνείες του πλαισίου Γκουτέρες. Ισχυρισμοί και απόψεις για δύο πλαίσια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Διαφορετικές ερμηνείες μεταξύ των ελληνοκυπριακών κομμάτων αλλά και στα κατεχόμενα.

Επίθεση από την Άγκυρα κατά της Ομοσπονδίας. Αύξηση των φωνών από Τουρκία για Συνομοσπονδία και Δύο Κράτη. Πράγματα για τα οποία όταν προειδοποιούσαμε, κάποιοι απέρριπταν τις προειδοποιήσεις, άλλοι έλεγαν ότι τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και δεν σηκώνουν παρερμηνείες.

Σήμερα σαφώς και δεν είναι για όλους ξεκάθαρα. Στην Τουρκία βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο, οι σχέσεις με την Ελλάδα είναι σε χείριστο σημείο. Η περιοχή μας είναι στις φλόγες, και οι σχέσεις των δύο μεγάλων επικίνδυνα τεντωμένες.

Μέσα σε όλο αυτό το αλαλούμ καλείται η πολιτική ηγεσία (μέρος και αυτή του αλαλούμ) να βρει τη διέξοδο. Μια διέξοδο η οποία δυσκολεύεται και από το γεγονός ότι τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη σιωπούν. Τι εμποδίζει την Γραμματεία του ΟΗΕ ή τους εδώ εκπροσώπους της να επαναλάβουν τις θέσεις τους έτσι ώστε να ξεκαθαρίσουν τουλάχιστον τα περι εγγράφων;

Το πλαίσιο Γκουτέρες και το πλαίσιο εφαρμογής. Θεωρώ ότι αν τα Ηνωμένα Έθνη δεν παρέμβουν διευκρινιστικά τότε δύσκολα θα βρεθεί η άκρη. Ιδιαίτερα μετά τις θέσεις τις οποίες διατυπώνει η Τουρκία. Θέσεις με τις οποίες θέτει εκ ποδών τόσον τη διαδικασία των συνομιλιών, όσον και την ουσία. Τη βάση λύσης δηλαδή η οποία έχει υιοθετηθεί από το Διεθνή Οργανισμό. Αυτή η εξέλιξη δεν επιτρέπει και δεν δικαιολογεί τη σιωπή του ΟΗΕ και του Γενικού Γραμματέα.

Ούτε και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας μπορεί να παραμένουν σιωπηλά και αμέτοχα. Ειδικά οι ΗΠΑ που ακόμα και χωρίς λόγο και αφορμή επεμβαίνουν στρατιωτικά σε ξένα κράτη για να επιβάλουν, το κατά τη γνώμη τους δίκαιο, έστω και αν δεν υπάρχουν σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ να τις καλύπτουν, για κάτι τέτοιο.

Οφείλουν ως εκ της εντολής που έχουν από τα Όργανα του Διεθνούς Οργανισμού, Γενική Συνέλευση και ειδικά Συμβούλιο Ασφαλείας η Γραμματεία και ο Γενικός Γραμματέας, να δράσουν επιτελώντας τον διευκολυντικό τους ρόλο για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση και το πλαίσιο που ορίζουν οι αποφάσεις του Οργανισμού με στόχο μια λύση βασισμένη στις αρχές που καθορίζουν οι αποφάσεις του.

Την ώρα που ολόκληρη η περιοχή φλέγεται, την ώρα που απειλείται να ξεσπάσει ο Τρίτος Παγκόσμιος Όλεθρος – όχι απλά Πόλεμος – τα Ηνωμένα Έθνη να ενεργοποιηθούν έτσι ώστε ένας από τους ελάχιστους πυλώνες σταθερότητας στην περιοχή της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, η Κύπρος να καταστεί ένα φυσιολογικό κράτος, γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας των κρατών της περιοχής και όλων αυτών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια στιγμή όμως το δικό μας καθήκον είναι ακόμα μεγαλύτερο να κινηθούμε με συνέπεια και σταθερότητα για να υλοποιήσουμε αυτά τα οποία ζητούμε από τους τρίτους να βοηθήσουν ώστε να γίνουν πραγματικότητα. Ο πρώτιστος κίνδυνος αυτή τη στιγμή είναι να κατορθώσει η Τουρκία να θέσει το κυπριακό εκτός παραμέτρων του ΟΗΕ.

Οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας έχουν τώρα πλέον αποκαλυφθεί. Σχεδόν η ολότητα του πολιτικού κόσμου στην Τουρκία στηρίζει λύση Συνομοσπονδίας ή Δύο Κρατών! Τα ψέματα, οι αυταπάτες και οι ρομαντικές προσεγγίσεις για τα θέλω και τους στόχους της Τουρκίας τελειώνουν εδώ. Ακόμα και ο Μουσταφά Ακκιντζί χαρακτηρίζεται στην Άγκυρα προδότης γιατί δεν συμφωνεί σε λύση Συνομοσπονδίας ή Δύο Κρατών.

Εδώ και τώρα άμεση δράση για αποτροπή λύσης διχοτομικής. Και πρώτα απ΄ όλα Κυβέρνηση, και όλα τα Κόμματα να επαναλάβουν κατηγορηματικά την αντίθεση τους σε λύση Συνομοσπονδίας και Δύο Κρατών. Εισηγούμαι όπως κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων απ΄ όλα τα Κόμματα και ψηφιστεί Σχέδιο Απόφασης, με το οποίο να εκφραστεί η θέση της Βουλής στο θέμα. Και στη συνέχεια να αποταθεί η Βουλή μας στο Ευρωκοινοβούλιο και όλα τα Κοινοβούλια για στήριξη σ΄ αυτήν την απόφαση.

Την ίδια στιγμή η Κυβέρνηση μέσον του Υπουργού Εξωτερικών και της διπλωματικής οδού να προβεί σε παρόμοια ενέργεια προς όλα τα Κράτη μέλη του Ο.Η.Ε. Πρέπει να αντικρουστεί άμεσα και να κοπεί εν τη γενέση της η προσπάθεια της Άγκυρας για έξοδο από τις παραμέτρους του ΟΗΕ με στόχο λύση διχοτομική. Έτσι θα εκτεθεί και ενώπιον της Διεθνούς Κοινής Γνώμης για τις πραγματικές της προθέσεις.

Η αδράνεια και η αναμεταξύ μας σύγκρουση και αλληλοκατηγορίες δεν αρκούν. Δεν οδηγούν πουθενά. ΄Η μάλλον οδηγούν στην πλήρη καταστροφή. Οι στιγμές είναι όντως ιστορικές και καμιά διστακτικότητα δεν θα συγχωρεθεί από την Ιστορία. Το χρωστούμε στις γενιές των Κυπρίων που έζησαν σ΄ αυτό τον τόπο. Το χρωστούμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας. Χρωστούμε να σώσουμε την Κύπρο για τις γενιές Κυπρίων που θα ακολουθήσουν.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Η Τουρκία επιδιώκει φιλανδοποίηση: Συντηρεί τα φοβικά σύνδρομα για την Ελλάδα και την Κύπρο

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: