Τελεσίγραφο του Ιράν προς την Ευρώπη: Σε 60 ημέρες να μας δώσετε εγγυήσεις για τη συμφωνία




Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν στη διάθεσή τους 60 ημέρες προκειμένου να δώσουν «εγγυήσεις» για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Ιράν στο πλαίσιο της συμφωνίας για το πυρηνικό του πρόγραμμα μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ, δήλωσε σήμερα Ιρανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Κοινοβουλίου.

«Οι Ευρωπαίοι έχουν διορία μεταξύ 45 και 60 ημερών προκειμένου να παράσχουν τις αναγκαίες εγγυήσεις για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Ιράν και την αντιστάθμιση των ζημιών που προκάλεσε η αποχώρηση των ΗΠΑ» δήλωσε ο Αμπάς Αρακτσί, ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της επιτροπής Σεγιέντ Χουσεϊν Ναγκαβί Χοσεϊνί.

«Εάν οι Ευρωπαίοι δεν παράσχουν εγγυήσεις, θα εναπόκειται στην ηγεσία της χώρας να λάβει τις αναγκαίες αποφάσεις» συμπλήρωσε ο ίδιος, σύμφωνα με τον ιστότοπο του κοινοβουλίου.

Είναι η πρώτη φορά που αναφέρεται μια τέτοια διορία, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ξεκίνησε σήμερα από το Πεκίνο μια μαραθώνια διπλωματική περιοδεία, με την ελπίδα να επιτύχει ένα «σαφές πλαίσιο για το μέλλον» στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας μετά την απόσυρση της Ουάσιγκτον, όμως ζητά από τους Ευρωπαίους «εγγυήσεις» προκειμένου να προφυλαχθούν τα συμφέροντα της Τεχεράνης.

Ο Ζαρίφ θα επισκεφθεί κατόπιν τη Μόσχα, έπειτα τις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τους ομολόγους του της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας.

Η περιοδεία του Ζαρίφ ξεκίνησε ενώ οι πιο συντηρητικές φωνές της χώρας του επέκριναν τη στάση της κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας ότι το Ιράν δεν μπορεί να εμπιστευτεί τους Ευρωπαίους, όπως είπε την περασμένη Τετάρτη ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: