Σύνθετη ονομασία εντός και εκτός ΠΓΔΜ αν θέλουν συμφωνία, εξηγεί ο Τζανακόπουλος




Την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις της Αθήνας και των Σκοπίων για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής και επωφελούς λύσης, επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

“Σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις για το όνομα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να υπερασπίζεται με σταθερότητα και αποφασιστικότητα την εθνική γραμμή για σύνθετη ονομασία η οποία θα ισχύει έναντι όλων πράγμα που εξορισμού προϋποθέτει την αναθεώρηση του Συντάγματος στη γείτονα.

Φυσικά στο πλαίσιο αυτό επιδιώκουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση ακούμε όλες τις απόψεις και τις προτροπές όλων των πλευρών ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση καθορίζει αυτοβούλως τη στάση της.

Είναι δεδομένο ότι ούτε μας απασχολεί ούτε μας επηρεάζει διαπραγματευτικά η στάση εξυπηρέτησης μικροκομματικών σκοπιμοτήτων που έχει υιοθετήσει η αντιπολίτευση. Δεν πρόκειται να καθορίσουμε το μέλλον της χώρας από τη δυστυχώς ανεύθυνη και μίζερη στάση που κρατά ο αρχηγός της ΝΔ ακόμη και στα εθνικά θέματα”, είπε ο κύριος Τζανακόπουλος και πρόσθεσε:

“Συνεχίζουμε λοιπόν να διαπραγματευόμαστε με αίσθημα ευθύνης και έχοντας συνείδηση ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία θα συνδράμει στην σταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής μας, σε μια περίοδο που κάτι τέτοιο είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ με δεδομένες τις ιστορικών διαστάσεων γεωπολιτικές ανακατατάξεις και αβεβαιότητες.

Στις συνεχιζόμενες συζητήσεις με τους γείτονες μας έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου ωστόσο απέχουμε ακόμη αρκετά από την κατάληξη των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη συμφωνίας.

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον ομόλογο του κο Ζάεφ θα είναι επομένως εξαιρετικά χρήσιμη και σημαντική, ωστόσο δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να προεξοφλήσουμε ότι θα καταλήξει σε συμφωνία και είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί και επόμενος γύρος ώστε να διανυθεί η απαιτούμενη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές”.

Πηγή: 15/05/2018 14:14
ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: