Συμφωνήθηκε η ονομασία “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” αλλά την έκαψε ο Ιβάνοφ




ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο εθνικιστής Πρόεδρος των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβάνοφ, τίναξε στον αέρα τις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της γειτονικής χώρας, μετά την ενημέρωση που είχε από τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και την επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα και η πΓΔΜ δέχονται το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», (“Republika Severna Makedonija”).

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, η παραπάνω ονομασία συμφωνήθηκε μεν, υπό τον όρο δε να ενημερωθεί και να συμφωνήσει η αντιπολίτευση στις δύο χώρες. Επίσης τα Σκόπια δέχθηκαν να γίνουν αλλαγές στο Σύνταγμά τους, χωρίς να έχουν συμφωνήσει ακόμα σε χρήση της ονομασίας έναντι όλων (erga omnes).

Όμως, όλα είναι πλέον στον αέρα μετά την άρνηση του κ. Ιβανόφ οποιασδήποτε λύσης για την ονομασία των Σκοπίων εάν προβλέπεται χρήση έναντι όλων.

Η είδηση ότι ο κ. Ιβανόφ απορρίπτει το συμβιβασμό με την Ελλάδα που θα προβλέπει μία ονομασία και διεθνώς και στο εσωτερικό των Σκοπίων, προκάλεσε απογοήτευση, αν και οι τεχνικές ομάδες συνέχισαν το έργο τους και εργάζονται για να προετοιμάσουν τη συμφωνία.

Σύμφωνα με το σκοπιανό πρακτορείο ΜΙΑ, στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Προεδρία των Σκοπίων τονίζονται τα εξής:

«Η θέση του Προέδρου Ιβάνοφ βασίζεται σε αρχές και συγχρόνως είναι συνεπής με τις θέσεις όλων των προηγούμενων Προέδρων της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας». Αυτή η θέση είναι ότι ο Πρόεδρος Ιβάνοφ δεν αποδέχεται λύση στο ζήτημα της ονομασίας για όλες τις χρήσεις ή erga omnes».

Η εξέλιξη χαρακτηρίζεται καταθλιπτική, καθώς χωρίς την πρόβλεψη για “erga omnes” η ελληνική κυβέρνηση δεν δύναται να αποδεχθεί τον συμβιβασμό.

Σημειώνουμε ότι η τελευταία κουβέντα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στις Βρυξέλλες, πριν το τέλος της συνάντησής του με τον Σκοπιανό ομόλογό του, Νίκολας Ντιμιτρόφ, ήταν η εξής:

  • Για να επιλυθεί το πρόβλημα, ώστε να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. πρέπει να συμφωνηθεί σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων (erga omnes), και οπωσδήποτε να ακολουθήσει η αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας.

Ο κ. Ντιμιτρόφ δεν έδωσε σαφή απάντηση για την ισχύ έναντι όλων, οπότε αποφασίστηκε να παραπεμφθεί αυτή η σοβαρότητα εκκρεμότητα στους δύο πρωθυπουργούς. Όμως, φαίνεται, ότι η εθνικιστική δεξιά, που εκπροσωπεί ο κ. Ιβάνοφ, αποφάσισε να κοντράρει τον κ. Ζάεφ, με στόχο πιθανότατα να τον οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΖΑΕΦ

«Δεν υπάρχει ακόμα τελική συμφωνία ανάμεσα στην ΠΓΔΜ και την Ελλάδα», αλλά μόνο «συμφωνία επί της αρχής», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ και αποκάλυψε ότι οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στην επίσημη και νομική πλευρά της συμφωνίας.

Ανέφερε επίσης ότι η τηλεφωνική συνομιλία του με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χθες το βράδυ, σήμερα ή την Παρασκευή. Αναμένω, είπε, να γίνει το επόμενο βήμα. Προφανώς αναφέρεται στην εκκρεμότητα του “erga omnes”.

Ο Ζόραν Ζάεφ μιλούσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για το πρώτο έτος της πρωθυπουργίας του. Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός δήλωσε ότι η τελική συμφωνία με την Ελλάδα για την ονομασία της χώρας του, επικυρωθεί από το κοινοβούλιο με πλειοψηφία πριν διεξαχθεί το δημοψήφισμα.

Όταν συμβούν τα παραπάνω η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ και θα ζητά την αποστολή πρόσκλησης για ένταξη των Σκοπίων στη Δυτική Συμμαχία.

Ο κ. Ζάεφ διαβεβαίωσε τους Σκοπιανούς ότι «η γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών έχουν διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα» και ισχυρίστηκε ότι οι δύο χώρες δεν υπήρξαν ποτέ πιο κοντά σε λύση.

«Θα γίνει δημοψήφισμα, οι πολίτες έχουν τον τελευταίο λόγο», τόνισε ο κ. Ζάεφ και σημείωσε ότι «οι πολίτες περιμένουν κάποιον που θα μπορεί να ηγηθεί, οι αληθινοί πατριώτες είναι αυτοί που προσφέρουν ένα μέλλον στους πολίτες».

Δεν αποκάλυψε, πάντως, πληροφορίες για τα βήματα που θα χρειαστούν εάν επιτευχθεί μια συμφωνία σε ό,τι αφορά την ημερομηνία ένταξης στην Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ αλλά και το δημοψήφισμα που θα δώσει στους πολίτες τη δυνατότητα να τοποθετηθούν για τη συμφωνία με την Ελλάδα.

Ο κ. Ζάεφ είπε ότι η χώρα του «θα έχει το “τέταρτο Ιλιντεν”». Τόνισε ότι ο ίδιος λαχταρά για μια “Μακεδονία” στην οποία, όπως είπε, οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος.

Τέλος δεν αποκάλυψε αν η πρόταση για την ονομασία «Μακεδονία του Ιλιντεν» παραμένει στο διαπραγματευτικό τραπέζι.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ.

Με σκληρό τρόπο απάντησε το Μέγαρο Μαξίμου στην ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία χρησιμοποιώντας τις δηλώσεις του κ. Ζάεφ ζήτησε από την κυβέρνηση να πει την αλήθεια.

Η κυβερνητική ανακοίνωση αναφέρει:

Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντοτε σαφής και καθαρή: Προϋπόθεση για τη λύση και την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι η συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση.

Η ΝΔ δε χρειάζεται να βιάζεται. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία.

Θα κατανοήσει σύντομα, εφόσον υπάρξει συμφωνία, πως θα χρειαστεί να ψάξει πολύ για κάποιο επιχείρημα, προκειμένου να μην την υποστηρίξει.Το μόνο που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να διενεργήσει τα δέοντα, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα του Πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ για απάλειψη του όρου «Μακεδονία» από την ονομασία της Εκκλησίας των βορείων γειτόνων μας.

Επομένως, καλό είναι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης σε δύσκολα εθνικά θέματα και εν μέσω διαπραγματεύσεων να επιδεικνύουν την ελάχιστη σοβαρότητα.

  • Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αντέδρασε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων.

Ζήτησε απαντήσεις σε τέσσερα κομβικής σημασίας ερωτήματα από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο, τονίζοντας πώς «οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα τους Έλληνες πολίτες και να πάψουν να κρύβονται».

Το κείμενο της ανακοίνωσης:

«O πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ κ. Ζόραν Ζάεφ δήλωσε σήμερα (χθες) όχι μόνον ότι ήδη “υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία” με τον κ. Αλέξη Τσίπρα, αλλά και ότι “η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ ώστε η ΠΓΔΜ να λάβει πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία”. Αποκάλυψε μάλιστα ότι η “μακεδονική” γλώσσα και η ταυτότητα των πολιτών της χώρας του “έχουν ήδη διασφαλιστεί από τη σχεδιαζόμενη συμφωνία με την Ελλάδα” και ότι ο ίδιος “λαχταρά μια «Μακεδονία» στην οποία οι πολίτες θα είναι απαλλαγμένοι από προκαταλήψεις και από φόβους του παρελθόντος”.

Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα στα εξής ερωτήματα:

  • Έχει ήδη δεχθεί ο κ. Τσίπρας την αναγνώριση “μακεδονικής γλώσσας” και “μακεδονικής ταυτότητας” για τους γείτονές μας;
  • Έχει υπαναχωρήσει ο κ. Τσίπρας από την εθνική θέση erga omnes, προκειμένου το όποιο όνομα των Σκοπίων να ισχύει για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων;
  • Έχει ήδη δεσμευθεί ο κ. Τσίπρας να επιτρέψει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχουν απαλειφθεί από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ όλες οι απαράδεκτες αλυτρωτικές αναφορές;
  • Κι αν όλα αυτά τα έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας, δεσμεύει την Ελλάδα μη έχοντας καν τη στήριξη της κυβέρνησής του. Ή όσα είπε ο κ. Ζάεφ τα συνυπογράφει και ο κ. Καμμένος;

Οι κ. Τσίπρας και Καμμένος οφείλουν να ενημερώσουν άμεσα τους Έλληνες πολίτες και να πάψουν να κρύβονται».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: