Στον “αέρα” το ελληνικό Πρόγραμμα του ΔΝΤ: Ο χρόνος τελειώνει, προειδοποιεί ο Τόμσεν




Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν έδειξε να μην θέλει να τοποθετηθεί με ακρίβεια στο ερώτημα εάν το Ταμείο θα εισέλθει ή όχι στο Πρόγραμμα ενεργοποιώντας το δικό του. Έστειλε έτσι προειδοποίηση στις Βρυξέλλες ότι πρέπει να επιτευχθεί συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, πριν αποφασίσει το Ταμείο τι θα πράξει.

Με λίγα λόγια, το μήνυμα του κ. Τόμσεν είναι ότι ο χρόνος τελειώνει  για να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα του το ΔΝΤ. Αυτό σημαίνει ότι το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους είναι μία καλή δικαιολογία για να μην συμμετέχει το Ταμείο στο Πρόγραμμα. Εάν συμβεί αυτό, ίσως επηρεαστεί ο τρόπος αντίδρασης των αγορών μετά την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο, στις 20 Αυγούστου,

Με αφορμή την παρουσίαση της έκθεσης του Ταμείου για τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης ο αξιωματούχος του ΔΝΤ ερωτήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο CNBC εάν θα υπάρξει επαρκής χρόνος για το Ταμείο ώστε να ενεργοποιήσει το πρόγραμμα του για την Ελλάδα έως τον Αύγουστο.

  • «Ναι. Αυτή είναι η σύντομη απάντηση. Ο χρόνος περνάει αλλά εάν υπάρξει μια απόφαση στο Eurogroup του Μαΐου τότε θα έχουμε αρκετό χρόνο για να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμα μας και να ενταχθούμε στο πρόγραμμα του ESM που τελειώνει τον Αύγουστο. Χρειαζόμαστε συμφωνία στο Eurogroup την επομένη εβδομάδα», σημείωσε.

Ο κ. Τόμσεν ρωτήθηκε για τους όρους που θέτει το Ταμείο για την ελάφρυνση του χρέους, και απάντησε ότι τους τελευταίους μήνες έχουν μειωθεί αισθητά οι διαφορές για το θέμα μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων. Τόνισε:

«Υπάρχουν ακόμη κάποιες διαφορετικές εκτιμήσεις για την ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμη βάση, αλλά αναγνωρίζοντας πως αυτή είναι μια περιοχή που οι παραδοχές είναι αβέβαιες, συζητάμε ένα μηχανισμό για την παροχή πρόσθετης ελάφρυνσης του χρέους σε περίπτωση που η ανάπτυξη αποδειχθεί πιο αδύναμη από ότι εκτιμούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας. Αυτός η μηχανισμός εξετάζεται την τρέχουσα περίοδο. Αλλά πρέπει να πω πως οι διαφορές έχουν γεφυρωθεί σημαντικά, αν και παραμένουν ζητήματα σε εκκρεμότητα», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

ΕΔΩ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΣΤΟ CNBC

Η αύξηση της παραγωγικότητας προτεραιότητα για την Ελλάδα, υποστηρίζει το ΔΝΤ σε έκθεση

Σε δύο εβδομάδες αποφασίζει το ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα, αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ

Σε συμφωνία σε σύντομο χρονικό διάστημα μεταξύ ΔΝΤ-ΕΕ για το ελληνικό χρέος ελπίζει ο Τόμσεν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: