Στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Κοτζιάς, με φόντο Κυπριακό, ονοματολογικό και ελληνοτουρκικά




Το Κυπριακό είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσει ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς, κατά τις επαφές υψηλού επιπέδου που θα έχει, την ερχόμενη εβδομάδα, με την αμερικανική Κυβέρνηση και τα Ηνωμένα Έθνη, σε Ουάσινγκτον και Νέα Υόρκη.

Ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών έφτασε το βράδυ της Παρασκευής στην αμερικανική πρωτεύουσα και τη Δευτέρα, στις 2 το απόγευμα τοπική ώρα, θα γίνει δεκτός στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τον αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο.

Το πρόγραμμα των επαφών του περιλαμβάνει, επίσης, συνάντηση, την Τρίτη το απόγευμα, με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Προέδρου Τραμπ, Τζον Μπόλτον και συναντήσεις με ηγετικά μέλη της Γερουσίας και της Βουλής, ενώ θεωρείται βέβαιη και συνάντησή του με ηγετικούς παράγοντες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, στο πλαίσιο του 34ου Συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ, οι εργασίες του οποίου ξεκινούν την Τρίτη στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Στην ατζέντα των συνομιλιών του `Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, οι εξελίξεις στην περιοχή και ο γεωστρατηγικός ρόλος της Ελλάδας, τα ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό, οι συνομιλίες Ελλάδας – Σκοπίων, τα Δυτικά Βαλκάνια κ.α.

Την Τετάρτη το απόγευμα, ο κ. Κοτζιάς θα έχει συνάντηση στην έδρα του ΟΗΕ με τον ΓΓ του διεθνούς οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες, στην οποία πέραν των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο και την προσφυγική κρίση, θα κυριαρχήσουν οι συνομιλίες Ελλάδας – Σκοπίων για την διευθέτηση της διαφοράς του και το Κυπριακό.

Στη Νέα Υόρκη αναμένεται επίσης να έχει συνάντηση με εβραϊκές οργανώσεις.

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης
ΗΠΑ/ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
19/05/2018 08:52

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: