Στα άκρα οι σχέσεις ΗΠΑ – Βραζιλίας για τον χάλυβα:Για τακτικές μαφίας, μιλούν οι Βραζιλιάνοι




Η Μπραζίλια αντέκρουσε την Τετάρτη την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον σύμφωνα με την οποία οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία για να εξαιρεθούν μόνιμα ο βραζιλιάνικος χάλυβας και το βραζιλιάνικο αλουμίνιο που εισάγονται στις ΗΠΑ από τους δασμούς, αποκαλύπτοντας πως η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε μονομερώς να διακόψει τις διαπραγματεύσεις.

Αντιπρόσωποι της βραζιλιάνικης βιομηχανίας μετάλλων κατήγγειλαν τις διαπραγματευτικές τακτικές της Ουάσινγκτον, με τον πρόεδρο της ένωσης βιομηχανιών αλουμινίου της Βραζιλίας, τον Μίλτον Χέγκο, να κάνει λόγο για μια συμπεριφορά «τύπου Αλ Καπόνε».

“Εξασφαλίζεις καλύτερα αποτελέσματα όταν βάζεις ένα πιστόλι στον κρόταφο” του άλλου, πρόσθεσε καυστικά.

Βάσει του νέου συστήματος ποσοστώσεων, οι εξαγωγές χάλυβα από τη Βραζιλία στις ΗΠΑ θα πρέπει να μειωθούν κατά περίπου το ένα πέμπτο, εξέλιξη που θα αποτελέσει βαρύ πλήγμα για αυτόν τον τομέα-κλειδί της οικονομίας της χώρας, που αντιμετωπίζει ήδη πρόβλημα λόγω αδρανούς παραγωγικής ικανότητας και παγκόσμιας υπερπροσφοράς.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι κατέληξε σε συμφωνίες για τη μόνιμη εξαίρεση από τους εισαγωγικούς δασμούς στον χάλυβα και στο αλουμίνιο με τις κυβερνήσεις της Βραζιλίας, της Αργεντινής και της Αυστραλίας και ότι οι λεπτομέρειες γύρω από αυτές τις συμφωνίες θα δοθούν στη δημοσιότητα σύντομα. Δεν έδωσε κανένα στοιχείο για το τι προβλέπουν.

Τα υπουργεία Εξωτερικών και Εμπορίου της Βραζιλίας όμως αντέκρουσαν την ανακοίνωση της Ουάσινγκτον, γνωστοποιώντας ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ διέκοψε τις συνομιλίες την 26η Απριλίου, αφού έδωσε στους βραζιλιάνους διαπραγματευτές μία επιλογή: είτε ποσοστώσεις, ή δασμοί.

Η βιομηχανία του αλουμινίου προτιμά τους δασμούς (10%), αυτή του χάλυβα προτιμά την ποσόστωση, όπως διευκρίνισαν τα δύο υπουργεία της Βραζιλίας.

Ο Λευκός Οίκος επανήλθε την Τετάρτη, ανακοινώνοντας ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν οριστικοποιηθεί και διαμηνύοντας ότι ο πρόεδρος Τραμπ θα εξετάσει το ενδεχόμενο να θέσει σε εφαρμογή τους δασμούς σε βάρος της βραζιλιάνικης βιομηχανίας του μετάλλου αν το θέμα δεν διευθετηθεί άμεσα.

«Οι ΗΠΑ και η Βραζιλία κατέληξαν σε επί της αρχής συμφωνία για ικανοποιητικούς εναλλακτικούς τρόπους να αντιμετωπιστεί η επαπειλούμενη βλάβη για την εθνική μας ασφάλεια εξαιτίας των εισαγωγών χάλυβα και αλουμινίου», ανέφερε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Λίντσεϊ Ουόλτερς σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

«Οι λεπτομέρειες αυτής της επί της αρχής συμφωνίας δεν έχουν οριστικοποιηθεί. Περαιτέρω, εάν οι εναλλακτικοί τρόποι δεν οριστικοποιηθούν σύντομα, ο πρόεδρος θα εξετάσει την επανεπιβολή των δασμών», πρόσθεσε η ίδια.

Η ποσότητα του βραζιλιάνικου χάλυβα που εξάγεται στις ΗΠΑ -80% του συνόλου-, δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 3,5 εκατομμύρια τόνους, δηλαδή θα ισούται με τον μέσο όρο της περιόδου 2015-2017 και θα είναι μειωμένη κατά 7% από το 2017. Η βραζιλιάνικη βιομηχανία χάλυβα δεν θεωρεί «κακούς» τους όρους αυτούς. Ωστόσο, οι εξαγωγές φινιρισμένου χάλυβα δεν θα ξεπερνούν τους 496.000 τόνους, δηλαδή το 70% του μέσου όρου της ίδιας περιόδου, κάτι που θα σημάνει μείωση από 20% ως 60%, ανάλογα με το προϊόν.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας περιμένει από αυτή των ΗΠΑ η λατινοαμερικάνικη χώρα να εξαιρεθεί από τα μέτρα, προστέθηκε στην ανακοίνωση των υπουργείων, αλλά «παραμένει έτοιμη να υιοθετήσει, σε διμερές και πολυμερές επίπεδο, όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να υπερασπίσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της».

03/05/2018 07:49
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Μπραζίλια, Βραζιλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: