“Σούπερ πάρτυ για τον Μακρόν” διοργανώνουν σήμερα στο Παρίσι συνδικάτα και κόμματα




«Λαοθάλασσες» με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους αναμένονται σήμερα στο Παρίσι και την επαρχία μετά την πρωτοφανή έκκληση περίπου εξήντα συνδικάτων, πολιτικών κομμάτων και ενώσεων για πραγματοποίηση διαδηλώσεων κατά της πολιτικής του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος απαντά εκ των προτέρων ότι «αυτό δεν θα τον σταματήσει».
Αυτό το «σούπερ πάρτυ για τον Μακρόν», όπως το αποκάλεσε ο Ζαν-Λικ Μελανσόν εκτιμώντας ότι η κινητοποίηση θα είναι «μαζική», οργανώνεται από την Attac και το ίδρυμα Copernic, συνασπίζοντας την αριστερά της αριστεράς (Ανυπότακτη Γαλλία, αλλά και Κομμουνιστικό Κόμμα, Ευρωπαίοι Οικολόγοι- Πράσινοι, Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα…), συνδικάτα (CGT, συνδικάτο δικαστών, Solidaires, Sud PTT, Unef…) και ενώσεις (Les Amis de la terre, Mouvement de la paix, La sante n’est pas une marchandise…).
Το κόμμα Εργατική Πάλη (Lutte ouvriere), που έχει οργανώσει χωριστή διαδήλωση, καλεί σε «έναν νέο Μάη του ’68» κατά της κυβερνητικής πολιτικής.
Στο Παρίσι, η διαδήλωση, η οποία δεν θα έχει κεφαλή ίσως για να μην θιγούν ευαισθησίες, θα ξεκινήσει νωρίς το απόγευμα από τον σιδηροδρομικό σταθμό Gare de l’Est με κατεύθυνση την πλατεία της Βαστίλλης, περνώντας από την πλατεία της Δημοκρατίας. Όπως και στο «πάρτυ για τον Μακρόν» της 5ης Μαΐου, ένα άρμα θα ανοίξει τη διαδήλωση και θα ακολουθήσουν μια πορεία «πολιτών», τα συνδικάτα, οι ενώσεις και τέλος τα κόμματα.
Στη Γαλλία πρόκειται να πραγματοποιηθούν και άλλες διαδηλώσεις, κυρίως στη Μασσαλία με τον Ζαν-Λικ Μελανσόν.
Στη Λιόν, 1.200 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, διαδήλωσαν κατά των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων. Στην Γκρενόμπλ οι διαδηλωτές ήταν 1.900, σύμφωνα και πάλι με την αστυνομία. «Ας κάνουμε την κυβέρνηση να εκτροχιαστεί», έγραφε ένα πανό.
Στο Μονπελιέ, πίσω από πλακάτ που καλούσαν σε «έξοδο από τις ευρωπαϊκές συνθήκες» ή ζητούσαν «ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη», συγκεντρώθηκαν 2.000 ως 4.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία ή τους οργανωτές.
Τα συνδικάτα Unsa, CFDT και FO αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις σημερινές διαδηλώσεις, όπως και το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Παρά τις απουσίες αυτές, η αριστερά της αριστεράς χαιρέτισε σήμερα την «ενότητα» συνδικάτων-κομμάτων-ενώσεων.
«Ο Μακρόν διαμορφώνεται σε αρχηγό της δεξιάς, είναι ένα μείγμα του Σαρκοζί και του Ζισκάρ», δήλωσε χθες στη Μασσαλία ο Ζαν-Λικ Μελανσόν. «Το κοινωνικό κίνημα δεν αφοπλίσθηκε», τόνισε επίσης εκφράζοντας την ικανοποίησή του γι’ αυτό και χαρακτηρίζοντας τον γάλλο πρόεδρο «αποφασισμένο και πανούργο».
Το ότι ο Ζαν-Λικ Μελανσόν υπόσχεται «μια λαοθάλασσα, αυτό δεν μας σταματά», τόνισε από την πλευρά του ο Εμανουέλ Μακρόν από την Αγία Πετρούπολη όπου πραγματοποιεί επίσκεψη. Διαβεβαίωσε επίσης ότι «αυτοί που θέλουν να διαδηλώσουν για να μπλοκάρουν τη χώρα», «δεν θα τη μπλοκάρουν».
Ο Φιλίπ Μαρτινέζ, γενικός γραμματέας της CGT, απάντησε σήμερα από τον ραδιοσταθμό France Inter πως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας «θα έπρεπε να κοιτάξει από το παράθυρο του μεγάρου του για να δει την αληθινή ζωή» διότι «δυσκολεύεται να ακούσει την κοινωνική δυσαρέσκεια».
«Είναι αποφασισμένος ο Μακρόν, αλλά είμαστε κι εμείς αποφασισμένοι», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του NPA (Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα) Ολιβιέ Μπεζανσενό.

26/05/2018 14:34
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Παρίσι, Γαλλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: