Σκόνη και θρύψαλα η Θεσσαλονίκη μετά την νεροποντή: Χωρίς νερό το κέντρο, επανήλθε το ρεύμα




Αποκαταστάθηκε -με εξαίρεση ίσως μεμονωμένες περιπτώσεις κτηρίων- η ηλεκτροδότηση στις περιοχές της Θεσσαλονίκης, που είχαν μείνει χωρίς ρεύμα μέχρι το μεσημέρι, εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε χθες την πόλη.

Όπως επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο περιφερειακός διευθυντής του ΔΕΔΔΗΕ Μακεδονίας Θράκης, Ιορδάνης Αμανατίδης, στις περιοχές όπου βρίσκονται οι τρεις υποσταθμοί εκτός τάσης (Τσιμισκή και Ικτίνου γωνία, Γλάδστωνος και Κωστή Παλαμά και πλησίον του λιμένος Θεσσαλονίκης), οι καταναλωτές ηλεκτροδοτούνται από γειτονικούς υποσταθμούς.

“Ενδεχομένως να υπάρχουν ελάχιστες μεμονωμένες περιπτώσεις χωρίς ρεύμα, όπως για παράδειγμα μία πολυκατοικία. Ωστόσο, η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί στο μεγαλύτερο τμήμα της πόλης” ανέφερε.

Χωρίς νερό πολλές περιοχές

Απολύτως ασφαλείς είναι οι ποσότητες νερού που διανέμονται στο εσωτερικό δίκτυο της Θεσσαλονίκης, όπως διαβεβαιώνει η διοίκηση της Εταιρείας ΄Υδρευσης και Αποχέτευσης της πόλης (ΕΥΑΘ ΑΕ), χαρακτηρίζοντας ώς παντελώς ανυπόστατες τις φήμες ότι είναι ακατάλληλο προς πόση.

“Από τα αποτελέσματα των αναλύσεων που διενεργούν συνεχώς τα χημεία ύδρευσης της εταιρείας σε διάφορα σημεία δειγματοληψίας στο Πολεοδομικό Συγκρότημα, εντός του δικτύου της πόλης δηλαδή, προκύπτει ότι το νερό πληροί τους όρους της ισχύουσας νομοθεσίας για την ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης. Ομοίως, οι αναλύσεις που πραγματοποιούνται στην έξοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης -και πριν αυτό δοθεί στην κατανάλωση και στο εσωτερικό δίκτυο- πληρούν όλες τις προδιαγραφές της νομοθεσίας (παράμετροι θολότητας, αγωγιμότητας, υπολειμματικού χλωρίου, pH και κολοβακτηριοειδή, όπως και άλλες χημικές παράμετροι)” αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.

Η ΕΥΑΘ γνωστοποιεί ακόμη ότι έχουν ήδη αποσταλεί στους δήμους που επηρεάστηκαν από το πρόβλημα παλέτες με εμφιαλωμένα νερά για την εξυπηρέτηση βασικών λειτουργιών τους (π.χ. σχολεία). Παράλληλα, εξυπηρετούνται νοσηλευτικά ιδρύματα με υδροφόρες, ενώ έχουν στηθεί σε πέντε σημεία του κέντρου σημεία διανομής με μπουκάλια νερό για τις ανάγκες των πολιτών (Αριστοτέλους, Αγ. Σοφίας – Τσιμισκή, Καμάρα, Λ. Πύργος, Δικαστήρια).

Επίσης, γίνονται συνεννοήσεις με τα επιμελητήρια επαγγελματιών και την Ένωση Ξενοδόχων για εξυπηρέτηση βασικών αναγκών με εμφιαλωμένα που θα παράσχει η ΕΥΑΘ και έχει ενισχυθεί το προσωπικό του τηλεφωνικού κέντρου της εταιρείας.

Γύρω στη μιάμιση το μεσημέρι, εκτός του κέντρου της πόλης που συνέχιζε να μην έχει νερό και των περιοχών όπου έχει κοπεί από νωρίς το πρωί βάσει του προγραμματισμού, αποκαθίστατο η υδροδότηση σταδιακά σε Μενεμένη, Ξηροκρήνη και Αμπελόκηπους και έχουν «ανακουφιστεί» η Καλαμαριά, η Πυλαία και η Τούμπα. Νεότερη ενημέρωση θα γίνει στις 5 το απόγευμα.

Υπενθυμίζεται ότι οι διακοπές στην υδροδότηση ξεκίνησαν γύρω στη μία μετά το μεσημέρι χτες, εξαιτίας της υψηλής θολότητας του νερού, που προκάλεσαν τα πλημμυρικά φαινόμενα από τη χτεσινή καταιγίδα στο αντλιοστάσιο του Δενδροποτάμου.

Κλειστός ο Λευκός Πύργος

Κλειστός είναι σήμερα ο Λευκός Πύργος, καθώς πραγματοποιούνται εργασίες για την αποκατάσταση του χώρου, μετά τη χθεσινή νεροποντή από την οποία πλημμύρισε η είσοδος του μνημείου. Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ– ΜΠΕ η προϊσταμένη του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, δεν είναι γνωστό αν ο Λευκός Πύργος θα ανοίξει αύριο, καθώς οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Σημειώνεται ότι στο σημείο αυτό κλήθηκε χθες η Πυροσβεστική Υπηρεσία, που απεγκλώβισε επισκέπτες, καθώς δεν μπορούσαν να βγουν από την κεντρική έξοδο λόγω συσσώρευσης υδάτων.

“Μάχη” για τη ΔΕΘ

Επί ποδός βρίσκονται τα συνεργεία της ΔΕΘ-Helexpo AE, προκειμένου να αποκαταστήσουν τις περιορισμένες ζημίες που σημειώθηκαν σε κάποια από τα περίπτερα του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της χτεσινής νεροποντής με χαλάζι. Ζημίες προκλήθηκαν και στην υπαίθρια ανθοέκθεση που φιλοξενείται εντός του χώρου του εκθεσιακού κέντρου και συγκεκριμένα στην περιοχή της Νότιας Πύλης του (σ.σ. η ανθοέκθεση θα μείνει και σήμερα κλειστή, προκειμένου να επισκευαστούν οι ζημίες). “Η σφοδρότατη νεροποντή προκάλεσε την εισροή υδάτων στα υπόγεια και στους ισόγειους χώρους ορισμένων περιπτέρων, ενώ η διαδικασία απάντλησης βρίσκεται σε εξέλιξη. Στη νότια πύλη της ΧΑΝΘ ο τεράστιος όγκος του νερού εντός του αποχετευτικού αγωγού προκάλεσε την άνοδο των φρεατίων και την πρόκληση ζημιών στο πλακόστρωτο. Από την πρώτη στιγμή το προσωπικό της ΔΕΘ-Helexpo και συνεργεία υποστήριξης έχουν επιδοθεί σε αγώνα αντιμετώπισης της θεομηνίας και αποκατάστασης των ζημιών.Τα συνεργεία της ΔΕΘ-Helexpo θα συνεχίσουν να εργάζονται για την ομαλοποίηση της κατάστασης εντός του εκθεσιακού κέντρου” επισημαίνεται σε ανακοίνωση της εταιρείας.

11/05/2018
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: