Σημαντικότερο ρόλο στη νέα κυβέρνηση του Λιβάνου θέλει να λάβει η Χεζμπολάχ




Το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ σκοπεύει να επεκτείνει τον παραδοσιακά περιφερειακό του ρόλο στην πολιτική σκηνή του Λιβάνου και να λάβει μια πιο κεντρική θέση στη νέα κυβέρνηση της χώρας προκειμένου να αντιταχθεί στην αυξανόμενη επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή, εκτιμούν αναλυτές.
Η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της κέρδισαν την πλειοψηφία στο νέο κοινοβούλιο του Λιβάνου και αυτό αναμένεται να μεταφραστεί σε μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού που αναμένεται να σχηματιστεί με πρωθυπουργό τον στηριζόμενο από τη Δύση σουνίτη Σάαντ αλ Χαρίρι, ο οποίος όμως είναι αποδυναμωμένος καθώς έχει χάσει το ένα τρίτο των βουλευτών του.
Οι εκλογές της 6ης Μαΐου απέδειξαν ότι το πολιτικό πεδίο στον Λίβανο κλίνει προς τη Χεζμπολάχ τα τελευταία χρόνια.
«Η Χεζμπολάχ θα ενισχύσει την παρουσία της περισσότερο από οποτεδήποτε άλλοτε στο παρελθόν», δήλωσε ανώτερος Λιβανέζος αξιωματούχος. «Μέχρι τώρα είχε δύο υπουργούς. Τώρα θα έχει τρεις», πρόσθεσε.
Η σιιτική οργάνωση, η οποία μέχρι στιγμής κατείχε περιφερειακά υπουργεία, θα ζητήσει να αναλάβει πιο σημαντικά υπουργεία, σύμφωνα με τον αξιωματούχο αυτό και άλλες πηγές που πρόσκεινται στη Χεζμπολάχ.
Ωστόσο οποιαδήποτε διεύρυνση του ρόλου της οργάνωσης στην κυβέρνησης ενδέχεται να εγείρει νέα ερωτήματα από τη Δύση αναφορικά με την πολιτική της στον Λίβανο.

Στο στόχαστρο των ΗΠΑ η Χεζμπολάχ

Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει τη Χεζμπολάχ στόχο στο πλαίσιο της νέας πολιτικής που ακολουθούν για την αντιμετώπιση του Ιράν, αφότου η Ουάσινγκτον αποσύρθηκε από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Την κίνηση αυτή χαιρέτισαν σύμμαχοι των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως η Σαουδική Αραβία, οι οποίοι θεωρούν το Ιράν και τη Χεζμπολάχ περιφερειακή απειλή.
Εξάλλου ο Λίβανος είναι μια χώρα που λαμβάνει σημαντική βοήθεια για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το περίπου 1 εκατομμύριο πρόσφυγες που έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο έδαφός της και ο στρατός της εκπαιδεύεται και εξοπλίζεται από τις ΗΠΑ, οι οποίες θεωρούν τη Χεζμπολάχ τρομοκρατική οργάνωση.
Παράλληλα αναλυτές αναμένουν ότι η νέα κυβέρνηση θα συσφίξει περαιτέρω τους δεσμούς της με τη συριακή κυβέρνηση, όμως αυτό ενδέχεται να υπονομεύσει τη δεδηλωμένη πολιτική της περιφερειακής ουδετερότητας που ακολουθεί η Βηρυτός.
Παρόλο που το οπλοστάσιό της καθιστά τη Χεζμπολάχ την πιο ισχυρή οργάνωση στον Λίβανο, μέχρι τώρα πάντα περιόριζε τον ρόλο της στους κρατικούς θεσμούς και στο παρελθόν έχει αρνηθεί να αναλάβει υπουργεία που δικαιούνταν, τα οποία προσέφερε σε συμμάχους της.
Οι εκλογές αυτές σηματοδοτούν μια αλλαγή στη στάση της, εκτιμά ο αξιωματούχος, αν και προσθέτει ότι η Χεζμπολάχ δεν θα προσπαθήσει να κυριαρχήσει στο πολιτικό σκηνικό του Λιβάνου.
Στην απερχόμενη κυβέρνηση η οργάνωση είχε αναλάβει τα υπουργεία Νεότητας και Άθλησης και αυτό της Βιομηχανίας. Μια άλλη πηγή που έχει γνώση των εσωτερικών διεργασιών στη Χεζμπολάχ σημειώνει ότι τώρα επιθυμεί να αναλάβει τα υπουργεία Δημοσίων Έργων, το Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης ή το Επικοινωνιών. Στόχος είναι με αυτά τα υπουργεία παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες να ενισχύσει το πολιτικό της κεφάλαιο.
Η Χεζμπολάχ δεν θα ζητήσει να αναλάβει κάποιο από τα μεγάλα υπουργεία –όπως το Οικονομικών, το Εσωτερικών, το Άμυνας ή το Εξωτερικών—όμως θα ήθελε το υπουργείο Οικονομικών να παραμείνει στο σιιτικό κίνημα Αμάλ, στενό της συνεργάτη.
Η Χεζμπολάχ και τα κινήματα που τη στηρίζουν κέρδισαν τουλάχιστον 70 από τις συνολικά 128 έδρες του κοινοβουλίου.

24/05/2018 11:44
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
Βηρυτός, Λίβανος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: