Σε “πρώτο πλάνο” ο Ντόναλντ Τραμπ: Πρωταγωνιστής σε 11 ειδήσεις το τελευταίο 24ωρο




Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κυριαρχεί στην διαμόρφωση της ατζέντας των πολιτικών κι όχι μόνο ειδήσεων στην Ουάσινγκτον, κατά το πρώτο 17μηνο άσκησης της προεδρίας του, σχολιάζει το CNN.

Η ατζέντα των ειδήσεων κατά το τελευταίο και πλέον 24ωρο, είναι ενδεικτική αυτής της τάσης:

-Η Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, δημοσιοποίησε χιλιάδες σελίδες υλικού από τις καταθέσεις που έδωσαν μάρτυρες σχετικά με την περιβόητη συνάντηση που έγινε στον Πύργο Τραμπ τον Ιούνιο του 2016. Μεταξύ των καταθέσεων αυτών, είναι και η κατάθεση που έδωσε κι ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ για την ίδια συνάντηση, αλλά και την εμπλοκή του στην υπόθεση.

-Το Γραφείο Δεοντολογίας της Κυβέρνησης δημοσιοποίησε την δήλωση για τα οικονομικά του προέδρου Τραμπ (2017). Το έγγραφο αυτό, καθιστά σχεδόν σίγουρο ότι ο πρόεδρος Τραμπ αποζημίωσε τον προσωπικό δικηγόρο του Μάικλ Κόεν, για το ποσό των 130.000 που ίδιος κατέβαλε στην πρωταγωνίστρια αισθησιακών ταινιών Στόρμι Ντάνιελς.

-Η Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Γερουσίας ανακοίνωσε ότι συμφωνεί με το συμπέρασμα της Κοινότητας των Μυστικών Υπηρεσιών στις ΗΠΑ, ότι η Ρωσία επεδίωξε να επηρεάσει την προεδρική εκλογή του 2016, υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.

-Ο δικηγόρος του Τραμπ, Ρούντι Τζιουλιάνι δήλωσε στην Ντάνα Μπας του CNN, ότι όπως τον ενημέρωσαν από το γραφείο του Ρόμπερτ Μάλερ, δεν πιστεύουν πως μπορούν να απαγγείλουν κατηγορίες σε βάρος ενός εν’ ενεργεία προέδρου των ΗΠΑ.

-Ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον στην πρώτη δημόσια ομιλία του μετά την αποπομπή του από την ηγεσία του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, σχολίασε το στιλ άσκησης της προεδρικής εξουσίας από τον Τραμπ, χωρίς ν’ αναφερθεί ονομαστικά στον ίδιο, ενώ προειδοποίησε τους κινδύνους ηθικής και απώλειας της ακεραιότητας τους, με τους οποίους βρίσκονται αντιμέτωποι οι Αμερικανοί.

-Ο πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε στην συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη της έρευνας του Ρόμπερτ Μάλερ με δύο αναρτήσεις στο Twitter: “Συγχαρητήρια Αμερική, είμαστε τώρα στον δεύτερο χρόνο του μεγαλύτερου Κυνηγιού Μαγισσών στην Αμερικανική Ιστορία. Ακόμη Δεν υπάρχει Συνωμοσία και Παρεμπόδιση του Έργου της Δικαιοσύνης,” έγραψε σε μία ανάρτησή του. “Η μόνη Συνωμοσία ήταν αυτή που έγινε από τους Δημοκρατικούς που ήταν ανίκανοι να νικήσουν σε μία Εκλογή, παρά την δαπάνη πολύ περισσότερων χρημάτων!”

Πρόκειται για ειδήσεις με ουσιαστικό δημοσιογραφικό ενδιαφέρον.

-Η συνάντηση που έγινε στον Πύργο Τραμπ μεταξύ του Τραμπ Τζούνιορ, του Τζάρεντ Κούσνερ, του Πολ Μάναφορτ και της Ρωσίδας δικηγόρου Ναταλίας Βεσελνίτσκαγια, βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της έρευνας του Μάλερ.

-Η αποζημίωση του Τραμπ στον Κόεν, όχι μόνο έρχεται σε αντίθεση με την επίσημη γραμμή του Λευκού Οίκου τους τελευταίους μήνες, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι ο πρόεδρος κι ο Τζιουλιάνι διέρρευσαν σκόπιμα την πληροφορία για την πληρωμή, πριν από την δημοσιοποίηση των οικονομικών του Τραμπ.

-Μία δικομματική ομάδα γερουσιαστών απέρριψε τα συμπεράσματα της έρευνας των Ρεπουμπλικάνων στην Επιτροπή για τις Υπηρεσίες Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα αυτά, η Ρωσία δεν υποστήριξε κάποιον από τους δύο προεδρικούς υποψηφίους στις εκλογές του 2016.

-Ο Τζιουλιάνι υποστηρίζει ότι ο εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ δεν μπορεί να κατηγορηθεί γιατί μία τέτοια εξέλιξη θα προκαλούσε ερωτήσεις σχετικά με την τήρηση του Συντάγματος των ΗΠΑ, ενώ από την άλλη μεριά, ο Μάλερ έχει εξετάσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

-Οι αναρτήσεις του προέδρου Τραμπ, σχετικά με το οικονομικό κόστος, αλλά και την χρονική διάρκεια της έρευνας του Μάλερ, που διεξάγεται εδώ κι έναν χρόνο.

Τα παραπάνω ανοιχτά ζητήματα και η θέση τους στην ατζέντα ειδήσεων της Ουάσινγκτον, είναι αντιπροσωπευτικά της ειδησεογραφίας ενός 24ωρου, την περίοδο της προεδρίας Τραμπ. Ωστόσο, κανένας δεν γνωρίζει τι επιφυλάσσει το μέλλον. Το ενδιαφέρον πολιτικών, διπλωματικών, στρατιωτικών και οικονομικών κύκλων στην Ουάσινγκτον είναι στραμμένο στην διεξαγωγή της διάσκεψης μεταξύ του προέδρου Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, με όλα τα ενδεχόμενα να παραμένουν ανοιχτά.

Πηγή: CNN

18/05/2018 10:08
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: