Σχέδιο Ερντογάν για συνεχείς εκλογές μέχρι να αποκτήσει πλειοψηφία με τους Γκρίζους Λύκους




Στην τελική ευθεία έχει μπει η διαδικασία για τις εκλογές στην Τουρκία, μετά και την ανακοίνωση των ονομάτων των υποψηφίων βουλευτών από τα εφτά κόμματα που διεκδικούν τις 600 θέσεις στην τουρκική εθνοσυνέλευση, στις βουλευτικές της 24ης Ιουνίου, οι οποίες πραγματοποιούνται την ίδια μέρα με τις προεδρικές εκλογές.

Πάντως, εκτιμήσεις τουρκικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φοβάται ότι δεν θα καταφέρει να πάρει μαζί με το σύμμαχο ακροδεξιό κόμμα ΜΗΡ την πλειοψηφία των εδρών της βουλής, παρότι αναμένει να εκλεγεί στην προεδρία, και γι’ αυτό ετοιμάζει και σχέδιο Γ.

Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANKA, ο Ερντογάν έχει ενώπιόν του έκθεση, σύμφωνα με την οποία το Καλό Κόμμα (IYI Parti) της Μεράλ Ακσενέρ προβλέπεται να πάρει 70% από το ακροδεξιό κόμμα ΜΗΡ του Ντεβλέτ Μπαχτσελί περνώντας το εκλογικό όριο του 10%.

Αν και το φιλοκουρδικό κόμμα HDP καταφέρει να περάσει το εκλογικό όριο του 10% και μπει στη βουλή, τότε οι βουλευτές του ΑΚΡ θα κυμαίνονται μεταξύ 220-240 λένε οι ίδιες εκτιμήσεις. Όσο για τις έδρες των κομμάτων της αντιπολίτευσης προβλέπονται συνολικά γύρω στις 340. Σε μια τέτοια περίπτωση ο Τούρκος Πρόεδρος θα πρέπει να βάλει σε εφαρμογή το σχέδιο Γ, που είναι να γίνουν ξανά εκλογές, εφόσον η τουρκική εθνοσυνέλευση δεν θα μπορεί να ψηφίσει καμιά νομοθεσία με τα κυβερνώντα κόμματα να έχουν την μειοψηφία στο νομοθετικό σώμα. Διαφορετικά δεν θα υπάρχει σταθερότητα και θα δυσκολευτεί το έργο του Προέδρου, λένε οι ίδιες πηγές.

Το σχέδιο Α του ΑΚΡ που είναι τώρα σε εφαρμογή είναι να κερδίσει την πλειοψηφία στη βουλή, όπως και στις τελευταίες εκλογές, γι’ αυτό και επικεφαλής στα ψηφοδέλτια είναι ακόμη και ονόματα τα οποία θα διοριστούν στη συνέχεια Υπουργοί. Μετά την εκλογή τους θα παραιτηθούν από βουλευτές και θα συμπεριληφθούν στο νέο Υπουργικό.

Αναμένεται ότι τουλάχιστον δέκα βουλευτές θα παραιτηθούν για να πάρουν θέσεις στην Κυβέρνηση Ερντογάν. Οι πληροφορίες λένε ότι ο Ερντογάν ετοίμασε με τέτοιο τρόπο τις λίστες των υποψηφίων βουλευτών, ώστε να ηγούνται σημαντικές προσωπικότητες του κόμματός του στις περιφέρειες που είναι ισχυρά το φιλοκουρδικό κόμμα αλλά και το Καλό Κόμμα.

Το σχέδιο Β του Τούρκου Προέδρου είναι να παραιτηθούν τουλάχιστον 10 βουλευτές από τη βουλή μετά τις εκλογές και να διοριστούν σε υπουργικές θέσεις όπως οι Μπεράτ Μπαϊράκ, νυν Υπουργός Ενέργειας, Νουρετίν Τσανικλί, νυν Υπουργός Άμυνας, Μπεκίρ Μποζντάγ, νυν Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, νυν Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού.

Πάντως η μεγαλύτερη έκπληξη στη λίστα των υποψηφίων βουλευτών του ΑΚΡ είναι η συμπερίληψη 22 Υπουργών από τους 27 Υπουργούς, οι οποίοι για να διοριστούν ξανά Υπουργοί πρέπει να παραιτηθούν καθώς το νέο προεδρικό σύστημα διακυβέρνησης δεν επιτρέπει να είναι και βουλευτές και Υπουργοί ταυτόχρονα.

Ο νυν Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ είναι υποψήφιος βουλευτής στην πρώτη σειρά στη Σμύρνη. Επίσης 149 νυν βουλευτές από τους 316 που διαθέτει τώρα δεν είναι ξανά υποψήφιοι.Ο μέσος όρος ηλικίας των υποψηφίων βουλευτών του είναι 44. ‘Εχουν υποβληθεί 57 υποψηφιότητες ατόμων κάτω των 24 χρονών. Η πιο νεαρή υποψήφια είναι η μαθήτρια λυκείου, 18 χρόνων, Ελίφ Νουρ Μπαϊράμ από το Κοτζάελι.

Στη λίστα του CHP ενώ υπάρχουν αρκετά νέα ονόματα, έμειναν εκτός σημαντικά όπως είναι του Μπαρίς Γιαρκαντάς, του Ερέν Ερντέμ, της Ζεϊνέπ Αλτιόκ Ακατλί και του Ιλχάν Τσιχανέρ, προκαλώντας τριγμούς εντός του κόμματος. Στελέχη του κόμματος στην Μερσίνα παραιτήθηκαν διαμαρτυρόμενα για τη λίστα. Αντιδράσεις εντός του κόμματος προκάλεσε και η συμμετοχή του πρώην ισλαμιστή στελέχους του ΑΚΡ, Αμπντουλατίφ Σενέρ, στην πρώτη σειρά του ψηφοδελτίου στην Κόνια, η οποία είναι κάστρο των ισλαμιστών.

To MHΡ άφησε τους 13 από τους 35 βουλευτές του που διαθέτει στη βουλή εκτός λίστας υποψηφίων. Εκτός έμεινε ο βουλευτής Σμύρνης Οκτάι Βουράλ, ένα από τα σημαντικά ονόματα του κόμματος. Στην πρώτη σειρά μπήκαν ονόματα που στήριξαν καθαρά τη συμμαχία με το ΑΚΡ, έπειτα από την αποχώρηση των στελεχών του κόμματος και την προσχώρησή τους στο Καλό Κόμμα.

Μόνο τρεις από τους 35 βουλευτές ήταν γυναίκες, ενώ αυτή τη φορά 70 υποψήφιοι στις εκλογές της 24ης Ιουνίου είναι γυναίκες.
Στη λίστα υποψηφίων του Καλού Κόμματος υπάρχουν θύματα της οργάνωσης Γκιουλέν, πρώην πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας, διπλωμάτες, πρώην δήμαρχοι και δημοσιογράφοι. Είναι επίσης υποψήφιος του κόμματος ο πρώην κομάντο Αλί Τουρκσέν που είχε ανέβει στα Ίμια το 1996. Οι 150 από τους 600 υποψηφίους είναι γυναίκες.

Στη λίστα του μικρού ισλαμικού κόμματος Ευδαιμονίας υπάρχουν ονόματα που έχουν περάσει από το φιλοκουρδικό κόμμα και από το ΑΚΡ. Ανάμεσά τους είναι και ο Τανζού Γκιουβεντιρέρ, ο οποίος είχε συλληφθεί κατά την επιχείρηση Εργκενεκόν. Στη λίστα του Κόμματος Πατρίδας (Vatan Parti) του Ντογού Περιντσέκ 150 από τους 600 υποψηφίους είναι γυναίκες. Συμπεριλαμβάνονται επίσης προσωπικότητες που είχαν συλληφθεί κατά την επιχείρηση Εργκενεκόν και για χρόνια είχαν μείνει στη φυλακή.

ΚΥΠΕ – ‘Αννα Ανδρέου
Τουρκία/Κωνσταντινούπολη
24/05/2018 07:55

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: