Πρώτο “θύμα” τα μαχητικά F-35: Πρόταση στο Κογκρέσο για εμπάργκο εξοπλισμών στην Τουρκία




Του Νίκου Μελέτη

Θέμα διακοπής κάθε προμήθειας αμυντικού υλικού στην Τουρκία τέθηκε στο Αμερικανικό Κογκρέσο, κατά την διαδικασία έγκρισης του νέου αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ, καθώς απαιτείται να υποβληθεί  προηγουμένως ειδική αναλυτική έκθεση από το Πεντάγωνο για την κρίση στις σχέσεις με την Τουρκία.

Η έκθεση αυτή θα είναι «για τις επιπτώσεις σε όλες τις αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες  που διεξάγονται στην Τουρκία, από τις αυξανόμενες εντάσεις  στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας , που προκαλούνται  από τις προκλητικές ενέργειες  της Τουρκικής κυβέρνηση κατά το παρελθόν έτος».

Σύμφωνα με το ίδιο κείμενο της μειοψηφίας που περιλαμβάνεται στην National Defense Authorization Act (NDAA) θα πρέπει να απαγορευθεί στο Πεντάγωνο  ή η υλοποίηση «κάθε πώλησης μείζονος αμυντικού εξοπλισμού στην Τουρκία  βάσει της παραγράφου 36 του Arms Export Control Act, μέχρις ότου ολοκληρωθεί και παραδοθεί η έκθεση».

Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της Επιτροπής η πρωτοβουλία αυτή θα επιβραδύνει οτιδήποτε έχει σχέση με την Τουρκία, ενώ  είναι προφανές ότι αυτές οι πρωτοβουλίες έρχονται την στιγμή που ήδη υπάρχει έντονος προβληματισμός για την πώληση των 100 μαχητικών F-35 Lightning II fighters στην Τουρκία.

Για την πρόταση αυτή υπήρξε πρωτοβουλία στο Κογκρέσο από την Ελληνοαμερικανική Οργάνωση HALC.

Το κείμενο του Κογκρέσου έρχεται συμπληρωματικά στην πρόταση που παρουσιάσθηκε στην Γερουσία  για το μπλοκάρισμα της πώλησης των F-35 στην Τουρκία  λόγω της φυλάκισης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον, αλλά βεβαίως δεν εξειδικεύει την απαγόρευση πώλησης υλικού  και δεν το περιορίζει μόνο στα F-35.

Μια ακόμη πρόταση για μπλοκάρισμα της πώλησης αμυντικού υλικού  στην Τουρκία είχε υποβληθεί το 2017 μετά την επίθεση ανδρών της ασφάλειας του Τ. Ερντογάν εναντίον διαδηλωτών έξω από την τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

Ένα από τα προγράμματα που είχαν παγώσει λόγω αυτού του επεισοδίου  ήταν ύψους 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων και αφορούσε  ημιαυτόματα όπλα και πυρομανία.

Το Κογκρέσο όπως επισημαίνει το Reuters συζητά την έγκριση του αμυντικού προϋπολογισμού 717 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το βλέμμα στραμμένο στον ανταγωνισμό με την Ρωσία και την Κίνα και στο ενδεχόμενο  διακοπής  πώλησης αμυντικών συστημάτων στην Τουρκία.

Η Επιτροπή Άμυνας του Κογκρέσου θα συζητήσει την επόμενη εβδομάδα την έγκριση του Αμυντικού Προϋπολογισμού και εξετάζει συγχρόνως όχι μόνο τις αμυντικές δαπάνες αλλά και το πλαίσιο ελέγχου των δαπανών αυτών. Στο NDAA περιλαμβάνονται βασικές αρχές  για την  άσκηση πολιτικών, αλλά και για την έναρξη ή διακοπή προγραμμάτων  εκσυγχρονισμού ,προμήθειας η απόσυρσης  πλοίων και αεροσκαφών.

Η πρόταση για το 2019 σε ότι αφορά την Ρωσία προβλέπει νέες κυρώσεις την  Ρωσική αμυντική βιομηχανία  λόγω παραβιάσεων των συνθηκών, αλλά συγχρόνως δίνει την δυνατότητα στον πρόεδρο Τραμπ να άρει ορισμένες κυρώσεις που επιβλήθηκαν πέρυσι στην Ρωσία παρά την  αντίθεση του. Σε ότι αφορά στην Κίνα, προβλέπεται η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ταιβάν  και η απαγόρευση χρήσης  «επικίνδυνων» τεχνολογιών που προέρχονται από τις εταιρείες Huawei Technologies [HWT.UL] και  ZTE Corp, τις οποίες η Επιτροπή θεωρεί ότι  συνδέονται με τις μυστικές υπηρεσίες του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος

Η  NDAA δεν αποτελεί νόμο, καθώς απαιτείται να υπάρξει συμφωνία  μεταξύ Κογκρέσου και Γερουσίας επί ενός κειμένου το οποίο και τελικά θα εγκριθεί.

Αγριεύει η κόντρα του Τραμπ με τον Ερντογάν: “Παγώνει” η πώληση όπλων (F-35) στην Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: