Προσδοκία ότι η συμφωνία για τα F-16V θα ανοίξει και άλλες «πόρτες» στο αμερικανικό Πεντάγωνο




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: HELLAS JOURNAL

Το σίριαλ της ολοκλήρωσης της συμφωνίας για την αναβάθμιση 85 μαχητικών αεροσκαφών των τύπων F-16C/D Block 52+ / 52+Adv. της Πολεμικής Αεροπορίας στο επίπεδο «Viper» (θα τυποποιηθούν σε ελληνική υπηρεσία ως F-16V Block 72) έλαβε χθες τέλος, με την διά περιφοράς έγκριση από τα μέλη του ΚΥΣΕΑ του εγγράφου που θα επιστρεφόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς πρόκειται για διακρατική συμφωνία.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε και τις πρώτες απογευματινές ώρες, ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Επενδύσεων και Εξοπλισμών (ΓΔΑΕΕ), αντιναύαρχος εν αποστρατεία, Κυριάκος Κυριακίδης, έχοντας στα χέρια τη απαραίτητη εξουσιοδότηση από το υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, έβαζε την υπογραφή στο κείμενο της τέταρτης αναθεωρημένης Επιστολής Προσφοράς και Αποδοχής (LOA: Letter of Offer and Acceptance) το οποίο θα σταλεί στις ΗΠΑ.

Η δημοσιοποίηση της είδησης αυτής προκάλεσε ικανοποίηση στην αμερικανική πλευρά, η οποία ενημερώθηκε επίσημα από το Μέγαρο Μαξίμου, ότι η διαδικασία είχε φθάσει αισίως στο τέλος της και έχοντας διευθετήσει πλέον και τα τυπικά, ξεκινά η διαδικασία του προγράμματος αναβάθμισης.

Την αμερικανική ευαρέσκεια αναμένεται να «εισπράξει» και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος μετέβη χθες στις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης, στην οποία θα συζητηθεί και η χθεσινή εξέλιξη.

Από ελληνικής πλευράς δεν κρύβεται η αισιοδοξία, ότι το Πεντάγωνο θα φανεί στην πράξη πολύ πιο θετικό συγκριτικά με το παρελθόν, στην προσπάθεια κάλυψης και άλλων αμυντικών κενών της Ελλάδας σε όλους τους Κλάδους των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Η έμφαση δίνεται καταρχήν στο Πολεμικό Ναυτικό – και όχι λόγω της προέλευσης του Α/ΓΕΕΘΑ από τις τάξεις του – το οποίο έχει έλλειμμα σε αξιόπλοες και αξιόμαχες μονάδες επιφανείας, με έμφαση στον κρίσιμο ρόλο της «αεράμυνας περιοχής», αλλά και τον Στρατό Ξηράς, που θα κάλυπτε σημαντικές ανάγκες με πλεονάζοντα οπλικά συστήματα (excess defense material) που είναι διαθέσιμα προς παραχώρηση (π.χ. οβιδοβόλα και διάφορα οχήματα).

Η ανακοίνωση της ΓΔΑΕΕ:

«Σε εφαρμογή απόφασης του ΚΥΣΕΑ και κατόπιν εξουσιοδοτήσεως του κ. ΥΕΘΑ ο Γενικός Διευθυντής της ΓΔΑΕΕ υπέγραψε την 30η Απριλίου 2018 την επιστολή προσφοράς & αποδοχής (Letter of Offer & Acceptance) που αφορά την σύμβαση με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση 85 μαχητικών αεροσκαφών F-16 σε F-16V».

Στις ΗΠΑ ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ: Συναντάται με τον αρχηγό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: