“Πόρτα” στον Τσαβούσογλου από τον Πομπέο: Αναβολή της συνάντησης τους στην Ουάσινγκτον




Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Ουάσιγκτον, η σχεδιαζόμενη για την προσεχή εβδομάδα συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ακυρώθηκε μετά την ανάκληση του Τούρκου πρέσβη από την αμερικανική πρωτεύουσα, μετέδωσε το ΚΥΠΕ.

Αντίθετα, πρόκειται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του κ. Πομπέο με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Οι Τούρκοι ισχυρίζονται ότι απλά υπήρξε αναβολή και η συνάντηση θα γίνει στις 4 Ιουνίου. Η συνέχεια θα δείξει.

Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει ακόμη αμερικανική απάντηση στο αίτημα της Λευκωσίας για συνάντηση Χριστοδουλίδη – Πομπέο.

Ερωτηθείσα η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τις συναντήσεις του κ. Πομπέο.

«Δεν γνωρίζω τις συναντήσεις που έχουμε αυτή τη στιγμή διευθετήσει στα σίγουρα με πολλές κυβερνήσεις. Όταν έχω αυτές τις συναντήσεις, να είστε σίγουροι θα σας ενημερώσω».

Η κ. Νάουερτ επίσης απέφυγε να σχολιάσει την ανάκληση του Τούρκου πρέσβη. Στο ερώτημα πως αυτή η ενέργεια επηρεάζει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, είπε πως δεν γνωρίζει πόσο καιρό θα διαρκέσει.

«Θα πρέπει να σας παραπέμψω στην τουρκική κυβέρνηση. Είμαστε οπωσδήποτε σε γνώση, αλλά είναι δική τους απόφαση κι αυτοί είναι στην καλύτερη θέση να ρωτηθούν».

Απαντώντας σε πολλά ερωτήματα για την θέση των ΗΠΑ στο θέμα των θανάτων στη Γάζα, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέρριψε ευθύνες στη Χαμάς για τα επεισόδια στο φράχτη, υπερασπιζόμενη το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί. Παρά τα πολλά ερωτήματα, απέφυγε να απαντήσει γιατί δεν υπάρχει πρόσκληση της αμερικανικής κυβέρνησης προς το Ισραήλ να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, ούτε αν οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τον ορισμό επιτροπής που θα ερευνήσει του θανάτους από Ισραηλινά πυρά.

Η ώρα της εκδίκησης του Νετανιάχου, για την αναγκαστική συγγνώμη στον Ερντογάν

Ο Νετανιάχου θυμίζει στον Ερντογάν τις τουρκικές θηριωδίες στην Κύπρο και το Κουρδιστάν

Το “θανάσιμο μίσος” του Νετανιάχου και του Ερντογάν: Ο ρόλος των Κούρδων και της Κύπρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: